Atelier Vesselin Roussev представя  изложба на Иван Тотев – рисунка и скулптура. Откриването на вернисажа е на 12 декември 2019 г., четвъртък, от 18:30 ч. в галерия AVR Atelier Vesselin Roussev, ул. Найден Геров 5. Експозицията е от акварел и скулптури.

Иван Тотев е на 61 години и има в творческата си биография редица както самостоятелни, така и съвместни изяви. Произведенията му носят неговия личен артистичен поглед, неговите мисли и преживявания, но резултат и от натрупванията на влияния, на митове, на възторзи и разочарования. Той се опитва да синтезира нещата – и композиционно и смислово, и да ги освободи от илюстративност, кокетност и евтин чар, като си налага да не напуска границите, отвъд които е така модната напоследък еклектика.

“Моите произведения са материализацията на моята съзидателност, на амбицията ми, на знанията и невежествата ми, на вярата и съмненията ми, на упованията ми…, нещо от светлите и тъмните страни на моята личност, но най-вече моите неща са моето его. С годините образите се натрупват като свидетели за преживявания и мисли…”, казва за творбите си Иван Тотев.

Той вярва, че образите във визуалните изкуства, в това число и скулптурните, трябва да живеят и да се движат във времето по собствени траектории, ако е възможно – без намесата на автора. Че зрителят трябва да бъде оставен начисто с изкуството, без да бъде съблазняван с харизми и рекламни похвати. Това прави нещата трудни, на моменти и невъзможни, но когато въпреки всичко се случи нещо значимо и добро, удоволствието е неописуемо.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…