Матей Матеев, когото приятелите наричат Матю е убеден, че изложбата „Момиче с китара“ е специален подарък, който галеристката на „Резонанс“ Антония Димитрова му прави за именния си ден.

„В нейната галерия „Резонанс“ представям 21 свои платна – степени от пътя, по който вървя. Заедно с Антония нарекохме тази изложба „Момиче с китара “, разказва художникът.

За да подготви своите платната Матю Матеев има късмета да му позира една невероятна личност – професор Стела Динкова, преподавател по класическа китара в Академията за музикално, танцово и изобразително изукство – Пловдив.  Преди 2 години Матеев я вижда на неин концерт в католически храм в Белозем.

„Съзрях един неин жест – с лявата ръка тя хвана музиката от пространството. И осъзнах, че не мога да не го пресъздам в платната си“, спомня си днес творецът.

Стела Динкова се съгласява да идва и да свири в ателието на художника, а той я рисува.

„Другият невероятен човек и музикант, който влезе в картините ми е родопският гайдар бай Дафо. Останалите образи на платната са от мен – това е творецът“, заключи Матей Матеев.

Част от изложба „Момиче с китара“ вече е била представена в Държавната художествена галерия Русе, но Матю Матеев я доразвива специално за галерия „Резонанс“. Картините от изложбата се продават. Освен една – момичето с китарата, което е на плаката. Нея творецът вече е подарил на своя десетгодишен внук. Истината е, че детето си я избра и аз не можех да му откажа, казва казва той.

Матей Матеев подновява изложбите си в Пловдив след четиригодишно прекъсване, за да „навакса“ той има амбицията през 2020 година да направи три изложби с общо над 60 платна. На 14 февруари – отново в галерия „Резонанс“ той  ще представи и втората част от изложбата си, която е нарекъл „Ябълката и след нея“. „В нашата религия ябълката е първичен символ. А ние – хората – сме след нея.“ – обясни замисъла си творецът.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…