Един от най-разпознаваемите автори на художествена фотография Соня Станкова ще представи пред публика новия си проект „Абстрактна реалност V“ от 6 до 27 октомври. Творбите ѝ ще бъдат разположени на първия етаж в Залите за временни експозиции към Градска художествена галерия, а почитателите ѝ могат да се срещнат с нея между 17.00 и 20.00 часа на 6 октомври. Маските са задължителни.

Соня Станкова е носителка на много престижни награди, както и два пъти на Награда „Пловдив“(2001, 2019). Само преди броени дни колегите ѝ от Фотографска академия „Янка Кюркчиева“ – София и поднесоха Почетна статуетка за изключителен принос в развитието на фотографията в България.

„В някои от фотографиите ми присъства  образът на майката с огромна изпълнена утроба като метафора на енергията и вселенската информация, която носи човешкото тяло, а ритъмът на подвижната вода го превръща във фрагмент от Дзен градина“, споделя Соня Станкова.

Соня Станкова е завършила Техникум по полиграфия и фотография „Юлиус Фучик“ – София, Педагогика на изобразителните изкуства в ПУ„Паисий Хилендарски“ – Пловдив и е магистър фотограф от АМТИИ - Пловдив.
През 1984 г. започва като студиен фотограф и фоторепортер, а от 1990 г. е на свободна практика. Работила е за различни периодични издания и рекламни кампании. В момента преподава фотография в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив.

Има звание фотограф - художник от 1990 г., а от 2016 г. е член на СБХ.

Участва в почти всички големи форуми в страната: „Бианале на българската фотография“, „Месец на фотографията“ – Пловдив, „Месец на фотографията“ – София, в многобройни фотографски събития в чужбина.

Нейни фотографии са публикувани в специализирани списания като „Colors” of Benetton, „Mary Claire” – Italy, „Photo eye” и „PHO” – България.

Входът за изложбата е свободен.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…