Известният български художник Румен Жеков открива своя голяма ретроспективна изложба „Избрани произведения“ на 8 октомври от 18.00 ч. в Изложбена зала „2019“ на „Гладстон“. С представяне на творби от различни свои периоди той отбелязва и 60-годишнина.

Румен Жеков работи в сферата на живописта, рисунката, фотографията, пърформанса, инсталацията, обекта. В естетически план избира минимализма и създава своя разпознаваема абстрактна образност, пестелива и изчистена от подробности, но емоционално въздействаща.

Румен Жеков е един от авторите на талантливото поколение съвременни български художници, които започват творческия си път от края на 80-те години на ХХ век до днес. Той е един от основателите на пловдивската група РЪБ и член на известната група ДИСКО 95. Авторът работи в различни посоки и избира разнообразни полета на изява - от живописта, рисунката и фотографията до пърформанса, инсталацията и обекта.
Румен Жеков много бързо преминава през фигуративността и изграждането на общоприетата композиция в най-ранните си творби (от края на 80-те години на ХХ век), за да достигне до фината и деликатна знаковост в последните си серии от цикъла “Безсъници“, в които естетиката на минимализма става водещ артистичен избор.
Живописта му е богата на смислови нюанси и състояния, които художникът подбира и структурира в различни по формат и мащаби композиции. Всяка от тях изследва определени граници и създава нова реалност. Авторът търси вдъхновение от скритото послание на знаците, линиите и символите, като утвърждава логиката на последователност и отхвърля принципа на многообразие и наситеност в платната си. Художникът предпочита големите и безкрайни пластични пространства, трудно овладени, но в които духовната енергия завладява и в които визуалният образ е минималистично представен, много често само като докосване или жест.

В платната си Румен Жеков създава деликатни пространства, конструира друга реалност, изследва различни гранични състояния чрез широкия спектър от геометризирани или аморфно подбрани елементи. С изключителна лекота и само с няколко пестеливи линии и цветни петна той успява да създаде елегантен и наситен с много емоции свят. Структурата или по-скоро ритуалът при създаването на всяко произведение е израз на невербалните мисли на художника. Защото истинското въздействие на изкуството не е изобразителността, а по-скоро сугестията, внушението и неосъзнатото възприятие на света. Картините му са изпълнени с цветни структури, форми и знаци, в повечето случаи автономно присъстващи в пространството или подчинени на строго детерминиран и виртуозно установен от автора ред. Една част от композициите му са своеобразни модули, базирани на определена  последователност и подредба. Подборът на пръв поглед на сходни, самостоятелни елементи, без забележима конструктивна връзка, както и използването на максимално изчистени линии и знаци, се превръщат във водещи в творчеството на Румен Жеков.

Художникът създава своя вселена, свят в който логиката търси своя последователност, в която зрителят е оставен сам да разгадава и сглобява мисловните загадки на автора. Картините му комуникират с езика на сенките, отраженията и сложните лабиринти на неговата фантазия. Подкрепени от премерен и овладян колорит, те преминават от тъмните нюанси на сивото и наситените до черно сенки, през прозирните светли нюанси на охрата и розовото, родеещи се с калиграфията и цветовете на Изтока, за да достигнат до истински баланс между духовното съдържание и внушението на чистата пластична форма.
         
         Диана Драганова-Щир

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…