„Със своя аристократизъм и изящество на архитектурата той не оставя равнодушен никой творец. Именно това е и моето вдъхновение. Сградите в центъра и околните улички не спират да ме очароват със своята живописност.“

 

 

Галерия „Аспект“ представя втора самостоятелна изложба на художничката Мария Райчева. Откриването е днес от 16 часа. Експозицията може да разгледате в галерия Аспект на пл. „Стефан Стамболов“ № 1 от 28 октомври – 17 ноември 2020 г.

 

 

Ето какво споделя авторът преди откриването:

 

 

„След топлия прием преди три години от страна на г-жа Петрова и галерия „Аспект“, както и от страна на изкушените от живописта хора на Пловдив, искрено се зарадвах на поканата за втора самостоятелна изложба тук.

 

Преди дни Олга ме попита имам ли друга връзка с Пловдив, освен емоционална. Отговорът ми е – и да, и не. Да, защото родовите ми корени са от Тракия, макар и малко по на изток. И може би затова, когато съм тук, в тази част на България, всеки път усещам особено вълнение. Всеки път, пътувайки от София по магистралата, след спускането от прохода насам, у мен се събужда една необяснима радост – от пейзажа на спокойно ширналите се пъстроцветни земи, увенчани от синевата на Балкана и Родопите, от опияняващите свободни простори. От завръщането към детските спомени… Тракийският въздух е друг. Тракийското слънце е различно.

 

А Пловдив? Откровено мога да кажа, че това е мястото в България, което, свързано с другата ми професия на екскурзовод, посещавам най-често. С времето опознах и все повече обиквам Пловдив – с романтиката и колорита на Стария град, с изтънчената атмосфера на модерния град. Със своя аристократизъм и изящество на архитектурата той не оставя равнодушен никой творец.

 

Именно това е и моето вдъхновение. Сградите в центъра и околните улички не спират да ме очароват със своята живописност. Всеки път светлината и сенките разкриват нови, невиждани досега от мен детайли. Преоткривам за себе си нови и нови ансамбли и мотиви - по тесните калдъръмени улички на Трихълмието, в пъстротата и глъчката по Главната улица, които ме изкушават да ги претворя на платното … Фасади, прозорци, балкончета, врати, пасажи - окъпани в светлината на деня… Низ от гледки, събуждащи сетивата и вдъхновяващи за творчество.

 

Представям ви Пловдив - такъв, какъвто е в моите очи и в моето сърце!“ (Мария Райчева, октомври 2020 г.)

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…