Националните есенни изложби ще бъдат открити на 1 септември, в Балабанова къща в Стария град от 18.00 часа. Те се провеждат през месец септември в изложбените пространства на няколко възрожденски сгради -  Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Постоянна експозиция Мексиканско изкуство (Градска художествена галерия) в Старинен Пловдив.

 

Това е едно от първите събития на Есенен салон на изкуствата в Пловдив, част от културния календар на града – форум за съвременно българско изкуство, предоставящ възможност за артистична творческа изява извън галерийните или музейните пространства, където публиката обичайно се среща с визуалното изкуство. Спецификата на събитието се определя както от особеностите на къщите в Старинен Пловдив, така и от самия формат на представяне на авторите: в общата рамка на цялостен кураторски проект се показват едновременно девет самостоятелни изложби, което превръща Национални есенни изложби Пловдив във форум за изкуство без аналог в България.

 

От 2013 г. Национални есенни изложби смениха изцяло формата на представяне, като по такъв начин се създаде възможност за осмисляне и разбиране на съвременното българско изкуство. В проекта Форсиране на избора (2013) се показаха десет наскоро завършили професионалното си обучение художници, с което се направи опит за преодоляването на изкуствено установените граници между „младите“ и „старите“ в изкуството. Тази линия се затвърди и в проектите Отстранени системи (2014), Ан пасан (2015), Огледало (2016), Плацебо (2017), „Отвъд повърхността“ (2018), „Поетика на образа“ (2019) и «Места до поискване» (2020), в които се акцентира върху осъвременяването на класическите медии живопис, графика, скулптура, рисунка и т.н., кореспондиращи в съвременното изкуство по естествен начин с фотографията, дигиталния печат, инсталацията, видеото и други. Важен акцент в Есенните изложби е презентирането на нови за българската публиката имена, представянето на дебютна изложба, на значими творчески фигури, свързани с Пловдив, както участието на български художници, живеещи и работещи зад граница.

 

Тазгодишните изложби ще се проведат под надслова Прагове и белези. Този проблемен фокус няма за цел да поставя тема на участниците, нито пък да настоява зрителите да разбират изложбите през неговата призма. Както и в другите издания на Изложбите, фокусът набелязва осезания, които присъстват в целостта на изданието паралелно и в потенциален диалог с художествените проявления. След като се развиват от функцията си да установяват, регистрират и управляват пропускливост, като преминават през идеята за надмогване на различни предели, праговете носят внушенията на една разнопосочна пограничност – както пространствена, така и темпорална. В своята двуизмерност белезите – напротив, стабилизират следите, фиксират в концентрирана събитийност мимолетни и мигновено протичащи появи. Като свидетелстват за някогашното присъствие на неща, които са извън самите тях, белезите се разполагат в непрекъснато надбягване с паметта.

 

Събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2021 г.

 

ПРАГОВЕ И БЕЛЕЗИ  Национални есенни изложби Пловдив 2021

1-30 септември 2021

Старинен Пловдив

откриване: 1 септември, Балабанова къща, 18.00 ч.

 

АВТОРИ

 

БАЛАБАНОВА КЪЩА

СВЕТОЗАР БЕНЧЕВ – живопис, обекти/ Дълбока зала

ЯВОРА ПЕТРОВА – живопис, рисунка/ Сводеста зала

ДИМИТЪР ХРИСТОВИЧ – живопис, видео/ Първи етаж

АНГЕЛ ГЕШЕВ – живопис/ Двор

 

КЪЩА ХИНДЛИЯН

ЛИЛЯНА КАРАДЖОВА – фотография / Веранда

МИРОСЛАВ ЖИВКОВ – фотография/ Мааза

ВЕНЦИСЛАВ ШИШКОВ – графика / Двор

 

ПОСТОЯННА ЕКСПОЗИЦИЯ МЕКСИКАНСКО ИЗКУСТВО

НОРА АМПОВА – живопис/ Зала

ДАНИЕЛ МИРЧЕВ-ДЪНА  – скулптура/ Двор

Организатори:

Община Пловдив, ОИ Старинен Пловдив и фондация Култура и съвременност.

С подкрепата на:

КЦМ 2000 АД Пловдив, ГХГ Пловдив, галерия Етерна Пловдив.

 

2 comments

  • Comment Link duetact 16 mg online bestellen in België duetact 16 mg online bestellen in België Авг 29, 2023

    Hi colleagues, how is the whole thing, and what you
    would like to say on the topic of this article, in my view its genuinely remarkable for me.

  • Comment Link pump mükemmel model african muhteşem pump mükemmel model african muhteşem Сеп 05, 2022

    Iran Liseli Kiz Pornosu. Ama az önceki götten sikilme fikri
    hala aklımdaydı ve arkadaşlarımdan acı verdiğini duymuştum, abimin seni iyi sikemediğini
    de büyük penis dar karımın sikilmesinden aşırı muhteşem bir haz aldım
    ve tamirciyle tecavüz hatıra aklımdan hiç çıkaramadım.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…