"Румелийски светове" е името на първата самостоятелна изложба на Павел Иванов. Изложбата ще бъде открита на 1 октомври 2021 г., 18.00 часа, в новата галерия 203.5 F Art Cafe - гр. Асеновград. В първата си самостоятелна изложба Павел Иванов е включил 45 живописни платна. Изложбата ще продължи до 15-ти октомври.


За няколко месеца от своето съществуване галерията успя да извоюва мястото си на арт център, представящ интересни автори и предизвикателства в областта на визуалното изкуство. Работното време на галерията е 9.30 - 18.30 часа.

"Избрах заглавието "Румелийски светове" защото съм силно свързан с Пловдив, с Румелия. "Румелия" идва от Рома-Рим-Ромеи. Румелия за османската империя е цялата област на Византия, всички православни народи в османската империя са наричани "ромеи". Всъщност, Пловдив е повече византийски отколкото български град."

Израстнал в Стария град, авторът има интерес към историята, живопистта, литературата. Картините му отразяват църкви, джамии, образи, предмети, цветя, лица именно от румелийските светове, с които е населен Пловдив и района като географско и смислово място.

Павел Иванов е завършил българска филология и стенопис в АМТИИ. Занимавал се е с работа по сериозни общински проекти като част от Община Марица, бил е част от екипа на Фондация "Пловдив 2019". Професионалният му и личен път е свързан също с преподаване, издаване на вестника на Локомотив Пловдив, бойни изкуства, политика. В момента работи по образователни и комуникационни проекти.

Галерия 203.5 F Art Cafe е създадена през месец май 2021 г. от двама лекари-анестезиолози, които през последните 23 години работят в Африка - ЮАР и Ботсвана. Това са д-р Дарена Гешева, част от стар лекарски асеновградски род, и д-р Крикор Фелеменкджиян от Пловдив. Като семейство те купуват стара къща на Главната улица в Асеновград - ул. "Трети март" 12, срещу ресторант "Vito". Превръщат я в арт кафе, а горните два етажа - в галерия. За краткото време на съществуването на галерията, са организирани успешно 6 изложби на млади автори. Името 203.5 F идва от температурата, при която се приготвя най-хубавото еспресо кафе.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…