Експозицията е първото подобно събитие, което ще се проведе в новооткритата археологическа зала - Източен сектор на Античния стадион на Филипопол

 

 

Първата по рода си изложба, озаглавена “Свят от йероглифи”, ще се открие днес, 29 октомври, от 17:00 ч. в новата разкрита археологическа зала, т.нар. Източен сектор на Античния стадион на Филипопол (под сградата на магазин H&M на Главната улица).

 

 

Организатори на експозицията са Филологическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, Класна стая „Конфуций” към висшето училище и Общински институт „Старинен Пловдив”.

 

 

Изложбата представя 40 творби на 40 автори – 20 рисунки и 20 фотографии, от националния конкурс със същото име – „Свят от йероглифи”. Най-младият участник е на 7 години, уточняват организаторите.

 

 

Тази изложба Филологическият факултет посвещава на 60-годишнината от основаването на ПУ „Паисий Хилендарски”. Откриването на изложбата ще бъде предхождано от среща-разговор с преводача на книгата „Трите тела” на Лиу Цъсин Стефан Русинов, която е насрочена за 16:00 ч.

 

 

Сред поканените официални гости за премиерата на превода и за откриването на изложбата са директорите на Институт „Конфуций” в София – Аксиния Колева, от българска страна, и проф. Лиу Сиумин, от китайска страна. И двете събития ще се проведат при спазване на всички противоепидемични мерки.

 

 

Изложбата е първото подобно събитие, което се организира в новоткритата археологическа зала, и този факт е знаков за авторитета на ПУ „Паисий Хилендарски” сред културната общественост на града, смята зам.-ректорът на висшето училище доц. д-р Надя Чернева. Тя сподели амбицията на университета изложбата да стане традиционна за културния календар на града с възможност за превръщането й в пътуваща експозиция, която да представя най-добрите творби от конкурса и в българските културни институти в Европа.

 

 

Експозицията „Свят от йероглифи” ще бъде открита за посетители в следващите 2 седмици.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…