Ивона Якушко-Дудка - съветник в Посолството на Република Полша, и.д. директор на Полския културен институт в София, доц. д-р Стефан Шивачев - директор на Регионалния исторически музей в Пловдив и Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив откриха снощи изложбата „Съкровищата на Краков”.

Експозицията, подредена в Музейния център за съвременна история на ул.“Ангел Букорещлиев“ 14, показва в 20 пана 90 произведения на изкуството, архитектурни паметници и обекти на нематериалното културно наследство, свързани с града. Селекцията съдържа информация в снимки и текст за значими обекти и произведения, оценени високо заради културната им стойност, а някои от тях - шедьоври.

Сред гостите на откриването бе и председателят на Общински съвет Пловдив – инж. Александър Държиков. Вечерта започна с изпълнения на Девическа хорова формация "Евмолпея" с диригент Алия Хансе и музикален съпровод Йорданка Иванова, които впечатлиха и развълнуваха публиката и гостите. След като направи своите встъпителни думи и представи гостите, домакинът доц. д-р Стефан Шивачев прочете поздравителен адрес от Кмета на Пловдив Здравко Димитров.

Изложбата бе представена от г-жа Ивона Якушко-Дудка. Експозицията е разделена на осем хронологични части: Началото (преди 989 г.), Принц и епископ (989–1257), Градът (1257–1493), Разцвет (1493–1655), Упадък (1655–1794), Духовна столица (1794–1918), Кратко столетие (1918–1989) и Eпилог (след 1989). Историята на Краков допълват още четири пана: Хълмът Вавел, Университетът, Еврейският Краков и Краковската идентичност.

Изложбата е своеобразен разказ за Краков – милионен град в сърцето на Европа, старата столица на Полша – люлка и пантеон на полските крале, важен център в Централна Европа през средновековието, град на папата и бохемата, на науката с един от най-старите университети в Европа. Град на музеите, но и на младостта – подчерта г-жа Дудка. В Краков има 26 висши учебни заведения и по тази причина при население от 767 000 души, в града живеят около 200 000 студенти. Космополитен векове наред, мултикултурен и отворен към идеи отвън, Краков остава най-полският от полските градове със съвременна метрополия, който ползва потенциала на културното си наследство. През 1978 г. той е първият европейски градски комплекс, включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. През 2000 г. Краков беше Европейска столица на културата. Г-жа Ивона Якушко-Дудка разказа и за три забележителни неща, с които Краков се гордее. Папа Йоан Павел II, който е бил епископ на града и е първият папа, който не е италианец в 450 годишната история, забележителният еврейски квартал, в който е сниман филма „Списъкът на Шиндлер“ и краковските гевречета със сол, които се правят само и единствено там.

Приветствие към организаторите и гостите отправи и заместник-кмета Пламен Панов.

„Замисляйки се какви са приликите между Краков и Пловдив, намирам толкова общи неща. Разбира се, и двата града са били Европейска столица на културата, а това означава че споделяме общи ценности. Бих искал да акцентирам на това, че имаме обща мисия по опазване на културното наследство и гордо успяваме да я защитаваме заедно и успешно. Краков е част от семейството на ЮНЕСКО, има прекрасен подземен музей на площ от почти 3 дка. Епископската базилика на Филипопол в Пловдив е световен музей на площ от 2 дка, който съвсем скоро ще стане част от ЮНЕСКО. Много са общите неща, сътрудничеството ни има богата история и аз вярвам, че след пандемичните две години, тази изложба ще е само началото на още съвместни инициативи в областта на културата. Пожелавам успех на изложбата“, каза в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.

Документалната изложба „Съкровищата на Краков” в Музейния център за съвременна история на ул.“Ангел Букорещлиев“ 14 може да бъде разгледана до 30 април.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…