За втори път тази година галерия „Сариева“ дава възможност на млад автор да превърне пространството на галерията в свое артистично студио в рамките на месец. Инициативата  Sarieva – Residency е програма на фондация „Отворени изкуства“ в колаборация с галерия „Сариева“, Пловдив, която дава възможност на избран артист да работи в нова среда, да създава и представя творби и проекти, да си сътрудничи с експерти в областта. За резидент в периода  4 октомври – 29 октомври 2022 г. бе селектирана младата авторка от италиански произход Мелания Тома (р. 1996), а представянето на завършения ѝ проект, придружено от прожекция на кратък филм за работата ѝ в България, ще се проведе на 28 октомври от 17:00 в галерия „Сариева“, Пловдив.

Мелания Тома е мултидисциплинарен автор, фокусът на чиято работа попада върху текстил и тъкане. В същината на творчеството си резидентката разглежда общочовешкото „ние“, което съвместява вековни традиции, обичаи и магия. Тя създава неоспиритуални тотеми, натоварени със символиката на лишени от конкретен топос и география общества. Меката ѝ скулптура и гоблени са необуздани и неопитомени, пълни с мистика виталност. Тома ще представи изложба в прогрес, променяйки, надграждайки и създавайки творби в рамките на резиденцията, вдъхновена от българския контекст. Пространството ще бъде дефинирано и конкретизирано в процеса на работа, от своя страна инспирирано от близкия досег с публиката, която има шанса да надникне „зад кулисите“ на творческите търсения на авторката. В „Сариева“ вече могат да бъдат разгледани няколко нейни творби, а галерията е обогатена от характерни български предмети от бита, които Тома открива по време на престоя си, и които предават особено неподправено и автентично чувство за еклектичен фолклор, наситен с багри и мистика.

Италианката ще работи с българските традиции и култура, рефлектирайки върху собственото си творчество, което само по себе си препраща към най-древните корени на човека и общностите, обвързани с обреди, суеверия и вярвания. Тома е в етап на изследване на балканските символики, митове и бит, като посещава малки самобитни български градчета, изоставени местности и търси неподправен контакт с местните. Това опознаване на локалния контекст се свързва с  преоткриването и използването на обекти в хибридната ѝ практика, която вдъхва нов живот на тези материали.

Ателието бе открито за посещения на 4 октомври, а ден по-късно бе организирано отворено студио, по време на което Тома се срещна с пловдивчани и гости на града, получи ценни професионални и приятелски съвети, не само за работата си, но и за едномесечния престой в България. На 7 октомври резидентката участва в дискусия със студентите от специалност „Текстил“ от Националната художествена академия, София. Заедно те обмениха професионален опит за технологичните особености на текстила и някои по-любопитни фолклорни обичаи.

Публиката може да посети Тома в импровизираното ѝ ателие, да сподели впечатленията си от изложбата в прогрес и да стане част от работния процес. Обменянето на опит, насоки и идеи, свързани с българската култура, са изключително важни за авторката, докато експозицията се развива и конкретизира.  

Мелания Тома е родена в Италия, живее и твори в Англия. След като завършва бакалавърска степен по история на изкуствата и кураторски науки в университета Ca'Foscari във Венеция, тя се премества в Лондон. През 2021 г. завършва Chelsea College с магистърска степен по изящни изкуства. Изложбената ѝ история включва  участия в изложби в галерия Saatchi, Royal Academy of Arts, Лондон и проекти, между които “Nocturnal Creatures” в галерия “Whitechapel”, Лондон. През октомври ще участва в 17-ото триенале на гоблените в Лодз, Полша.

„Sarieva - Residency“ е нова програма на фондация „Отворени изкуства“ в колаборация с галерия „Сариева“, Пловдив. След международен конкурс за избор на автор, тя дава практическа подкрепа в развитието на млад автор, като му подсигурява ателие в пространството на галерията, настаняване в Пловдив, хонорар и продукционни разходи, менторство, организира срещи с колекционери и експерти и дава логистична подкрепа. Програмата комбинира по иновативен начин артистични, изследователски и образователни дейности.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…