Никола Колев гостува в Пловдив с нови произведения и част от експозицията „Паралелни светове“, последно изложена в Регионален исторически музей – София, а атмосферата ще допълни Доротея Комитска със специална селекция фотографии

Галерия Артистика има удоволствоето да представи един дългоочакван съвместен проект на Никола Колев и Доротея Комитска. Скулпторът Никола Колев е подбрал, както няколко свои емблематични произведения - като внушителния шах с плот 100/100 см и бронзови фигури, така и нови произведения, които посетителите на галерия „Артистика“ ще имат честта да видят първи. Доротея Комитска също е подготвола нестандартни фотографии, с които да развълнува посетителите. Сред тях има и такива, които са завършени с истинска рамка от прозорец.

Откриването ще бъде истински вълнуващо преживяване, завършено изящно с изпълнение на струнно дуо-Йоанна-Мария Тодорова (виолончело) и Венда Димитрова-Беспалова (цигулка), от музикална формация “КвартетЪТ”. Заповядайте на 19.10.2022 от 18:30 до 20:00 часа в Галерия Артистика - Пловдив, ул. Авксентий Велешки 9 (вход от ул. Драган Цанков).

 

НИКОЛА КОЛЕВ

Роден и отраснал в Габрово, завършва Национална Гимназия за Приложни Изкуства в гр. Трявна през 1982 г., специалност – дърворезба, при професор Антон Дончев, с когото има честта да си взаимодейства и в последващото обучение в Националната Художествена Академия в София. Заедно с професор Божидар Казарев, преподавател по моделиране, те формират пластичния изказ и творчески мироглед на Никола Колев. Завършва специалност дървопластика – магистър – през 1991 г.

Своята голяма любов – металопластиката, среща в ателието на утвърдения скулптор Петьо Александров (един от авторите на 30-метровата фигура на Мадоната с младенеца в гр. Хасково), където работи заедно с него в годините 1989 – 1991. Там се ражда и първата му творба, изпълнена в метал – бронзов шах, с впечатляващия за този период размер 100/100 см плот, която бележи пътя му в това красиво, но нелеко изкуство. От 1991 г. е член на Съюза на българските художници.

 

ДОРОТЕЯ КОМИТСКА

Родена на 8.11.1963 година в град Габрово. Завършва интериорен дизайн в училище по изкуствата в гр. Трявна. След това фотография и полиграфия в София. Специализира Издателски системи и системи за компютърен дизайн в Център за следдипломна квалификация при ТУ-Габрово.

Талантът на художника и теоретичните познания, водят до създаване през 2003 година на собствена фирма за реклама , фотография, графичен и уеб дизайн. От тогава компанията , наречена " АртКом " , изпълнява успешно много рекламни проекти за известни български и чуждестранни фирми , работещи в различни отрасли - тъкани и облекла, бижутерия , медицина, хотелиерство, инфраструктурно строителство и т.н.

Реализирайки се в бизнес средата Доротея не спира да се занимава и с некомерсиално изкуство. Със собствен стил и уникална гледна точка тя създава творби, които излизат от общоприетите рамки, докосват дълбоки нива на човешката душа и водят зрителя до неоткрити места. Творческо признание получава на много изложби и конкурси.

Заповядайте на вернисаж в сряда, 19.10.2022 от 18:30 до 20:00 часа в Галерия Артистика - Пловдив, ул. Авксентий Велешки 9 (вход от ул. Драган Цанков). Допълнителна информация за галерията можете да намерите на тук.

 

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…