Творбата на Иван Иванов от изложбата ЕКО е инсталирана над входа на галерия Капана.

19 български и чуждестранни съвременни визуални артисти участват тази година в изложбата ЕКО Арт Позитив, която бе открита официално в петък вечер, 17 март, в галерия „Капана“ към Градска художествена галерия – Пловдив на Малката главна (ул. „Райко Даскалов“ №29).

Тя повдига темата за еко-устойчивост, връзка с околната среда и съзнателна консумация, всички произведения в нея са от органични или рециклирани материали.

Да влезеш в “обувките” на природата, да се разтвориш в нея, да възкресиш мъртва гора в “живо” изкуство, да материализарш Горския дух, да разхитиш плодородието или пък да рециклираш растителност, детски спомени, дори болката си – това са част от темите на представените инсталации, пърформанс, фотография, живопис, видеоарт и обекти в тазгодишното 16-то издание на проекта за съвременно изкуство АРТ ПОЗИТИВ. Защото темата, интерпретирана от 19 български и чуждестранни артисти, е ЕКО.

“Освен че повдига темата за еко устойчивост, връзка с околната среда и съзнателна консумация, изложбата се осъществява с отделянето на най-малко отпадък (zero waste), всички произведения в нея са предимно от органични или рециклирани материали (recycle, up-cycle). По този начин освен, че се отразява самата нужда на човечеството в момента за „завръщане“ и интегриране на природния начин на мислене, се дава възможност да се изследват различните практики в изкуството, свързани с един по-екологичен и ограничен начин на създаване и представяне на творческия продукт.” (Калина Пейчева – автор на концептуалния текст).

Артистите в изложбата са : Велина Христова, Гергана Табакова,  Дориан Болка, Ду Сяокун,  Евгени Младенов, Евелина Нова, Емил Миразчиев, Ива Вачева, Иван Иванов, Надя Генова, Осман Юсеинов, Райчо Станев, Саркис Нерсесян, Севдалина Кочевска, Соня Митова, Харита Асумани, Цветанка Борнисузова, Цветелина Ангелова, Явор Костадинов.

Произведенията им могат да се видят в галерия “Капана” до 20 април. Входът за експозицията е свободен. Предвидени са и кураторски турове.

Проектът се осъществява от Сдружение “Изкуство днес” с подкрепата на Община Пловдив и Гьоте Институт.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…