Изложбата Medi-Terra е първата самостоятелна изложба в България на социалния и културен антрополог Достена Лаверн, която ще бъде открита на 6 юни в 18.30 часа в галерия „Димитър Георгиев“ в Стария Пловдив.

 

Досега картините ѝ са представяни в редица самостоятелни и колективни изложби във Франция, където живее от трийсет години. Нейни творби са откупени от Фонда на френските медиатеки и присъстват в престижни частни колекции. Последната ѝ самостоятелна изложба в Съвета на Европа през юни 2022 г. я открои като художник с ярък индивидуален почерк и европейско признание.

 

Творческите търсения на Достена не свършват с нейните антропологични изследвания на обществените процеси в Европа и статиите ѝ за изкуство. Самата тя е творец, който изразява себе си чрез поезията и изобразителното изкуство. Достена е световно превеждан и познат поет с пет стихосбирки и творби, публикувани в списания и антологии в цял свят. Нейните издатели казват, че стиховете ѝ са проникнати от образността на художника, а платната ѝ са израз на нейното поетично и ярко сензитивно възприятие на света.

 

Картините ѝ са едно своеобразно пътуване в необятния вътрешен космос, където природните пейзажи и динамиката на емоциите се сливат в едно. Посветени на маслиновото дърво, морето и ритмите на природата, творбите от изложбата ѝ Medi-Terra въплъщават духа на Средиземноморието и излъчват неговата неповторима светлина. Космическата маслина, танцуващите фигури в пяната на вълните, мекотата и силата на Природата-Жена, облаците, които напояват земята с небесното си мляко, сенките на птиците-вълни по пясъка, създават незабравимо образно пространство и пренасят зрителя в свят, където небесното и земното взаимно се отразяват.

 

Достена Лаверн споделя, че избира да представи своите картини в родния Пловдив, защото свързва първите си трепети на художник с вълшебството и съкровената територия на детството. “Пловдив е моята Итака. За мен той е повече от културна столица, той е моят град приютил в себе си целия свят като неразгадана тайна на вековете, а пловдивчани са именно тази публика, за която всеки творец може да мечтае.”

 

Изложбата може да бъде разгледана от 6 до 20 юни.

 

Достена Лаверн

Достена Христова Ангелова-Лаверн е родена на 18 декември 1974 г. в гр. Пловдив. През 1993 г. завършва Националната гимназия за древни езици и култури в София и продължава образованието си във Франция, Страсбург, където завършва магистърски степени по антропология и по международни отношения и европейска интеграция. През 2008 г. защитава докторат по политическа антропология във Висшата школа по социални науки в Париж. Автор е на антропологичните книги “Експертите на прехода” (2010) и “L’Europe en otage” (2023), които описват ролята на тинк-танковете в България и в Европа. От 2004 г. Достена Лаверн работи като зам.-главен редактор на списанието за култура „Les Saisons d’Alsace“, а после като културен журналист в културния отдел на френския всекидневник „Les Dernières Nouvelles d’Alsace“. От 1999 г. е постоянен акредитиран журналист към Съвета на Европа. От 2013 г. преподава политическа антропология и антропология на съвременното изкуство в Страсбургския университет.

Достена Лаверн е била програмен директор на международни програми за литература, култура и изкуство в Гърция (Родос), Египет (Александрия), Словакия (Банска Щявница) и Франция (Страсбург). Автор е на пет стихосбирки и три поетични постановки. Последната е “Сонети на пеперудата”, която представи през септември 2020г. в камерна зала на Пловдивския театър.

 

Лаверн се развива като художник паралелно с кариерата си на журналист, поет и преподавател. Тя формира художествения си възглед едновременно в практиката си на творец и на критик на изкуството във Франция. Творбите й присъстват в престижни частни и обществени колекции. От 2015 г. те са представяни от парижката галерия „Studio Cui Cui“ и галериите „Амфора“ (2017) и „Мириам Богс“ (2021 г.) в Страсбург.

 

Лаверн участва успешно в Международния зимен салон на съвременното изкуство в Страсбург през 2016 и 2017 година, в Салон „Експо Вакен“ през април 2018 г. и има предвидено участие в Международния панаир на съвременното изкуство START в Страсбург (ноември 2023 г.). Нейни персонални изложби са организирани от обществени институции като Държавната медиатека в Сулц (март 2020 г.) и Съвета на Европа (юни 2022 г.).

 

 

Живее в Страсбург, има едно дете.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…