Ваятелката на керамиката Тони Пранджева показва в изложба сътвореното от нейните курсисти

„Всеки път се вълнувам, когато откриваме изложба или събитие, но днес особено много! С голямо вълнение искам да ви поканя да видите изложбата на моите ученици – деца и възрастни. Всяка творба е различна сама по себе си и е извадена от душата на твореца, който я е създал. Искам да обърна внимание и на нещо интересно в изложбата – голямото пано „Пилето“, което правихме 3 месеца. Децата решиха то бъде дарено за детска градина „Майчина грижа“. Благодаря им, както и на семейството на Божидарка, които ни подкрепиха с красива рамка. Изложбата не е благотворителна, тя е на всички мои ученици – деца и възрастни, които искат да покажат какво могат да творят!“

 

С тези думи Тони Пранджева откри изложбата „Деца и курсисти с Тони Пранджева“ в Дома на културата „Борис Христов“ миналата вечер. В нея са показани само и единствено творби на нейните талантливи ученици – деца и възрастни. Голяма част от тях присъстваха лично, като някои дори бяха прекъснали морската си почивка, за да не пропуснат събитието.

 

Приветствени думи към Тони Пранджева, участници и гости отправи заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

 

„Мислих върху това как да открия изложбата, интересувах се какви са участниците и затова ми се струва, че е най- подходящ един цитат на Тони по повод откриването на една от първите ѝ самостоятелни изложби, който подкрепям: „Творческият порив се появява, когато идва едно от най-хубавите чувства – любовта! Тя ни дава полет и стимул.“ Цял живот всички ние търсим любовта и това не е никак лесно, но още по-ценно е да даваш, да раздаваш любов! Керамиката е трудно изкуство. Ще се убедите с колко любов са правени и колко впечатляващи са произведенията в тази изложба. Поздравявам Тони – едно емблематично име в Занаятчийската камара за това, че предава знанията и занаята си. Поздравявам курсистите за желанието им да творят и да създават толкова красиви неща. Хубаво е, когато занаятчиите получават признание за труда за съхраняват паметта ни и таланта си, а ние като община ще продължаваме да бъдем медиатор на този процес. На добър час на изложбата“, каза в приветствието си Пламен Панов.

 

Тони Пранджева е член на Регионална занаятчийска камара – Пловдив, част е от „Авторите от Капана – квартал на творческите индустрии“, занаятчия-обучител е на емблематичната „Улица на занаятите“ на Регионална занаятчийска камара ( на ул. „Стръмна“ в Стария град). Тя е и един от участниците в проекта „Занаятчийско училище за деца в Старинен Пловдив“ на отдел „Култура, археология и културно наследство” на община Пловдив в партньорство с Регионална занаятчийска камара, финансиран от Министерство на културата. Заедно с още 19 майстори – занаятчии, повече 100 деца месечно имаха възможност да се запознаят с най-вълнуващите тайни на традиционните български занаяти.

 

Изложбата Деца и курсисти с Тони Пранджева“ в Дома на културата „Борис Христов“ ще продължи до 3 август.

1 comment

  • Comment Link desloratadine online kopen in Maastricht desloratadine online kopen in Maastricht Сеп 11, 2023

    Having read this I believed it was extremely enlightening.
    I appreciate you taking the time and effort to put this information together.
    I once again find myself spending a significant amount
    of time both reading and commenting. But so what,
    it was still worthwhile!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…