×

Забележка

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/18819

Галерия „Димитър Георгиев“ ще представи един от значимите съвременни графици на България Йордан Велчев. Изложбата от 28 графики и рисунки ще бъде открита на 20.09.2023 г.  в навечерието на честванията по случай Деня на независимостта на България.

 

Йордан Велчев рядко представя свои творби на българската художествена сцена, въпреки че през годините на неговия творчески път името му е свързано с проектирането и изпълнението на монументални проекти за естетизация на градската среда в България и с редица изящни илюстрации на десетки книги от български и чуждестранни автори.

 

За своята самостоятелна изложба по повод честването на Независимостта на България авторът е избрал да покаже творби, свързани с историята на България и емблематични български личности – революционери, писатели, интелектуалци, артисти.

 

Публиката ще види портретите на Васил Левски, Христо Ботев, Христо Г. Данов, Борис Христов, Николай Гяуров и други, пресъздадени с характерен авторов почерк.

 

Йордан Велчев е роден през 1946 г. в Пловдив. През 1972 г. завършва Националната художествена академия в София, при един от основоположниците на съвременната българска графика проф. Веселин Стайков и именития български график проф.Петър Чуклев. Член е на СБХ, на Дружеството на пловдивските художници и на Международната асоциация на пластични изкуства. Дългогодишен преподавател по графика и рисуване в НХГ „Цанко Лавренов” в Пловдив.

 

Като изграден график има многобройни участия в изложби на българското изкуство в Германия, Англия, Франция, Полша, Чехия, Унгария, Русия, Молдова, Гърция, Турция. Участвал е в международни форуми и биеналета на графиката – Графична борса в Лайпциг – Германия, графичен форум в Берлин – Германия и др.

 

Негови творби са притежание на Национална художествена галерия, Софийска градска галерия, Национален литературен музей в София, Национален музей на образованието в Габрово, Градска художествена галерия в Пловдив, Музей на възраждането – Пловдив, Археологически музей – Пловдив, общо над 20 градски художествени галерии и музеи в страната, както и частни

колекции по света.

 

Йордан Велчев е носител на награда от Министерството на културата за принос в съвременната българска култура. Два пъти номиниран за награда „Пловдив”.

 

Изложбата може да бъде разгледана от 20.09.2023 г. до 27.09.2023 г. в галерия „Димитър Георгиев“ – Пловдив.

Image Gallery

{gallery}18819{/gallery}

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…