Известният художник Здравко Йончев ще отбележи със самостоятелна изложба живопис в Градската галерия навършването на достолепните 85 години от рождението си.

 

Откриването е на 26 септември (вторник) в 18:30 часа в сградата на ул. „Княз Александър I“ №15. Изложбата ще продължи до 10 октомври и е с вход свободен за публиката.

 

Здравко Йончев е роден на 25 септември 1938 г. в Пловдив. Учил е в Националната художествена академия в София. От 1976 г. е член на Съюза на българските художници. През 1993 г. създава една от първите частни галерии в страната – галерия „Лукас“ в Стария град, Пловдив, която бързо се превръща в притегателен център и място за срещи с художници и артисти. Той е още илюстратор, оформител на книги, автор на карикатури. Дълги години е работил като говорител в Радио Пловдив.

 

Здравко Йончев е част от поколението пловдивски художници наред с Йоан Левиев, Димитър Киров, Георги Божилов, Енчо Пиронков, допринесли със своето  творческо присъствие за славата на Пловдив като град с неповторима артистична атмосфера.

 

Носител е на Почетния знак на Община Пловдив за цялостен принос в духовния живот на града.

 

В биографията му са вписани множество самостоятелни изложби и изяви в общи представяния в страната и чужбина. Сред тях се открояват участията му в Националните есенни изложби в Стария Пловдив, в изложения в София, Лондон ( Великобритания), Вартбург и Хановер (Германия), н Кувейт, Обединените арабски емирства, Ню Йорк (САЩ) , Рим (Италия). През май 2023 г. художникът представи своя самостоятелна изложба в центъра на хърватската столица Загреб.

 

Милан Бешлич – хърватски художествен и литературен критик и есеист пише за него:

 

„… Той е художник с изразено фигурален произход и наследник на традиционен живописен процес, белязал историята на европейската живопис…

 

От гледна точка на тематичния интерес на художника откриваме разнообразни мотиви, били от ежедневието или от подсъзнателното и метафизичното пространство, както и от сферата, пропита със символичното и метафоричното. Разнообразието от мотиви обаче не е противоречиво, тъй като в своето многообразие те не се отблъскват, а се вплитат в стройна структура, образувана от един и същи живописен процес и стилови компоненти.“

 

Изложбата е част от Есенения салон на Община Пловдив и се осъществява с нейната финансова подкрепа.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…