Известният художник Здравко Йончев, който вчера навърши 85 години, ще открие юбилейна изложба – живопис в Градската художествена галерия в Пловдив тази вечер.

 

Откриването е в 18:30 часа в сградата на ул. „Княз Александър I“ №15. Изложбата ще продължи до 10 октомври и е с вход свободен за публиката.

 

Здравко Йончев е от поколението на големите пловдивски художници, които оставят дълбоки следи и имат трайно присъствие в българското изкуство. Носител е на „Почетния знак на община Пловдив“ за цялостен принос в духовния живот на града.

 

В биографията му са вписани множество самостоятелни изложби и участия в общи представяния в страната и чужбина. Сред тях са участията му в националните камерни изложби в Старинен Пловдив, в живописни изложения в София, Лондон – Великобритания, Вартбург и Хановер – Германия, Кувейт, Обединените арабски емирства, Ню Йорк – САЩ, Рим – Италия и много други.

 

Здравко Йончев е роден на 25 септември 1938 г. в гр. Пловдив. Завършва Националната художествена академия в София. От 1976 г. е член на Съюза на българските художници. През 1993 г. създава една от първите частни галерии в Пловдив „Лукас“ – притегателен център и място за срещи на художници и артисти в Стария град.

 

През годините се е изявявал като илюстратор, оформител на книги, карикатурист. Любопитен факт в биографията му е, че освен известен художник, той е бил дългогодишен говорител в Радио Пловдив.

 

Юбилейната изложба на Здравко Йончев се финансира от Община Пловдив и е част от Есенния салон на изкуствата Пловдив 2023.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…