Изложбата показва рисунки от проведения IX-ти Международен пленер рисунка голям формат „Диалог“

 

Изложба на рисунки голям формат от проведения в IX-ти Международен пленер рисунка голям формат „Диалог“ с участие на художници от България и Чехия, показва Националната гимназия за сценични и екранни изкуства тази вечер.

 

Откриването в пространството на клуб Art Club N’Joy ( бул. „Васил Априлов“ 104) е от 18.00 часа.

 

Организатор е Училищното настоятелство на НГСЕИ – Пловдив, а в пленера тази година се включиха: Никола Вълчев, Евелина Петкова, Анна Хрбачова, Николай Колев, Петър Боцин, Орфей Миндов, Диана Папазова и директорът Николай Томов.

 

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на национален фонд „Култура“ по програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

 

Изложбата се осъществява с подкрепата на Холдинг КЦМ 2000 и „Джордж – 96“ ЕООД.

 

Първият пленер е организиран през 2016 г. по инициатива на НГСЕИ – Пловдив и в него участват художници-преподаватели от училища по изкуствата от България и Европа.

 

Целта на проекта е създаването на творчески продукти от представители на различни култури и творчески школи, обмяна на идеи и споделяне на практически опит в сферата на образованието в областта на изкуствата, търсене на нови подходи в преподаването на художествените дисциплини.

 

В досегашните издания участват преподаватели – художници от България, Германия, Швейцария, Австралия, Чехия, Словакия и други.

 

Рисунката голям формат – 100/70 см на свободна тема дава творческа свобода и е предизвикателство за използване на различни техники при реализиране на художествените идеи. В дните на пленерите художници с различна чувствителност работят и живеят в съвместна творческа общност и имат възможност за непрекъсната обмяна на идеи, културни разбирания, житейски и професионален опит, свързани от предизвикателството да работят върху хартия.

 

Настоящата изложба представя творби на 8 участници и отново дава възможност да станем съпричастни на творческите постижения на художниците-преподаватели, а Пловдив отново е център за популяризиране на изкуството в България и Европа.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…