Галерия Лабиринт ви кани на първата самостоятелна изложба на художничката Гергана Рахнева в Пловдив от 11 до 25 май. В изложбата озаглавена „Кимоната на златната рибка – свободата на полета“ ще видим серия от живописни платна, с които художничката ще ни пренесе в нейната източна приказка.

 

Гергана Рахнева е родена през 1982 г. в гр. Русе. Изкуство учи във Велико Търново, през 2004 се дипломира Бакалавър по иконопис в Богословския факултет на ВТУ, а през 2007 Магистър по живопис във Факултета по изобразителни изкуства в същия университет. Изключително енергичен и активен автор, има над 10 самостоятелни изложби и множество участия в пленери и общи изложби, както в страната така и в чужбина. Интересите и не се ограничават в единствено в сферата на живописта. През 2019 получава Втора награда за графика от конкурс за млади автори , класически графични техники- гр. София, а през 2023 е наградена в Националната изложба Графичен форум – Стара загора. Там беше и най-новата изложба на художничката заедно с цялото творческо семейство (Съпругът и Петър Лазаров е един от малкото гравьори на дърво и техния талантлив син – второкласник Виктор) този април – като част от наградата.

 

Източното влияние в картините на Гергана Рахнева не е случайно, семейството прекрава няколко години, включително и тези на пандемията от Ковид 19, в Чунцин, провинция Съчуан, Китай, където Петър Лазаров преподава висок печат, дърворезба, гравюра на дърво, екслибрис и илюстрация в една от деветте големи художествени академии. Там се ражда и синът им Виктор. В момента Гергана и семейство живеят и творят в Горна Оряховица.

 

Ето какво споделя за изложбата самата художничка:

 

“Кимоната на златната рибка, може ли една рибка да има кимона и да лети? Може, разбира се, зависи от коя страна на морето гледа човек. Изложбата възникна като идея още от периода, в който живяхме в Китай. По време на пандемията пребивавах там с моето семейство и имах достатъчно време да стоя у дома и да творя. Първото кимоно на ,, Златна рибка ,, (триптих) бе нарисувано по повод международна изложба в град Пекин, Китай , където имам честта да участвам , сред малцина българи като един от тях е великият Марин Върбанов. В Китай Златната рибка е символ на просперитет, богатство, сбъдване на желания, щастие и дълголетие. За какво ли може да мечтае човек, освен за дълголетие, свобода на духа и тялото. В периода на пандемията единствената ти мисъл е, как отново да бъдеш същия свободен, независим и пътуващ човек. Ето защо се появи и златната рибка, а кимоното и стана неотменен другар. Със или без кимоно, тя плува, лети и търси щастието си. Летя и прелетя от далечен Китай отново тук у дома. Завърнала се в родни води, тя, рибката облича и съблича кимоната си, плува и търси своето ново островче, нова дреха, търси свободата на духа и тялото…”

 

Заповядайте на 11 от 18 часа да се срещнем с авторката и да открием изложбата.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…