Галерия ПЛОВДИВ – изложба „ТРЕВОЖНО ЛИ  Е ЧЕРВЕНОТО“ на Ирина Гърдева и Кремена Георгиева, 14.05.2024 г., 18.00 ч. 

Художничките Ирина Гърдева и Кремена Николова си задават въпроса "Тревожно ли е червеното?" в своята съвместна изложба, която се открива на 14 Май 2024 г. (Вторник) в Галерия "Пловдив" от 18:00 часа.

Всяка от тях търси и намира различен отговор на въпроса, предавайки го чрез своя живописен усет и символични търсения. Ирина Гърдева е позната на пловдивската публика с участието си в множество съвместни и общи изложби. Тя работи в сферата на живописта и рисунката. Кремена Николова е от Варна и като дизайнер има разностранни търсения в живописта, рисунката и инсталацията. Двете ги свързва познанство от студентските им години в АМТИИ, а това е първият им проект заедно.

Какво се получава, когато авторът се вглъби в определен цвят, изразно средство или метод? Има ли значение избрания цвят, и дали работата все пак изразява състоянието на художника? Обичайно цветът се избира интуитивно, докато се изгражда творбата.

Предизвикателството в тази изложба е, че тук се използва целенасочено и има непременно присъствие. Защо точно червеното? Рефлексия от заобикалящата среда, спонтанно решение, привличащ вниманието цвят?

"Живеем в изключително стресиращи времена. Изпълнени с много информация, глобални новини, реклами, пропаганда и политика. В ежедневието си се сблъскваме с толкова много подсилена визуална информация, че вече не е сигурно дали първосигналните ни емоции не са притъпени в някаква степен. В този смисъл червения цвят използван навсякъде, изгубва ли своята сила на въздействие, изтърква ли се червеното!? Той тревожно-сигнален цвят ли е, цвят на страстта или може би е просто цвят, като всички останали, които хората подминават в ежедневието си... Запазва ли се дълбоката психическа символика на кръвния цвят у човека въпреки всичко?!"

Това са само част от въпросите, които двете художнички отправят към своята публика в творбите си. Дали ще дадат ясен отговор, зависи от това как въздействат работите им на хората.

Изложбата ще може да бъде разглеждана от 14 Май до 4 Юни в Галерия "Пловдив" (Общински съвет) на ул. "Авксентий Велешки" 20.

Ирина Гърдева е завършила магистратура по живопис в АМТИИ Пловдив през 2007 г. Спечелила е награда за "Млад автор" на ДПХ Пловдив и награда за живопис на Национален студентски конкурс към фондация "Атанас Кръстев". Има 7 самостоятелни изложби и над 50 общи, групови и съвместни изяви на регионално и национално ниво; Куратор на изяви към ДПХ Пловдив: "Не/формално", "Рисунката"; съвместни кураторски проекти: "Съвременна графика", "Дами канят 2024". От 2009 г. до сега: Участия в ежегодните изложби на ДПХ Пловдив; БМФ Плевен; "Изкуство на миниатюрата" - ГХГ Русе; "Пролетен салон" - гр. Габрово; НИ Сливен и др. Член на СБХ, секция "ЖИВОПИС" и от ноември 2023 г. – член на УС на ДПХ Пловдив.

Кремена Николова учи 1 година живопис в АМТИИ Пловдив, завършва 2005 г. бакалавър, специалност "Пространствен дизайн" във ВСУ "Черноризец Храбър" и изящни изкуства в Национално училище на изкуствата "Добри Христов" Варна през 1999 г. Има награда за дизайн в национална изложба към СБХ София, номинация в конкурс за 3Д дизайн на фантастично ездитно животно, „Графила“ София и награда за постижения в живописта от първа частна галерия за модерно изкуство "Тед" - Варна. Участвала е в 19 общи и съвместни изложби на регионално и национално ниво. 1 кураторски проект "Преоткриване" от 2019 г, 2 съвместни проекта и 1 пленер в гр. Варна. Участия в ежегодната изложба "Св.Лука" на СХВ Варна. "Пролетен салон" - гр. Габрово, "Формат 30х30" - галерия Астри, София, "НЕ/формално" - Пловдив.

Член на Сдружението на Варненските Художници - СХВ от 2001 г. Нейната първа самостоятелна изложба предстои през Август тази година в гр. Балчик.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…