На 24 септември 2024 г., вторник, от 18:00 ч., Галерия „Възраждане“ има удоволствието да Ви покани на официално откриване на изложба скулптура и живопис на Димитър Чонов и Марио Базел, под надслов „Паралелни светове“.

 

Творбите ще можете да разгледате на живо, в салона на галерията, както и на сайта и на фейсбук страницата на галерията или във виртуалния албум на изложбата тук: https://online.fliphtml5.com/djhgs/bwsm/ през следващите три седмици – до 14 октомври 2024 г.

Очакваме Ви!

 

 

Привидно експозицията е една неочаквана арт колаборация. Тя събира творци от две поколения, създаващи различен вид изящно изкуство – скулптура и живопис.

 

Скулпторът Димитър Чонов е утвърдено име с автентичен разпознаваем почерк. Има редица самостоятелни изяви и множество участия в общи изложби и симпозиуми в страната и чужбина. Негови монументални творби красят както Пловдив, така и други български градове. Димитър Чонов е изкусен ваятел на сюжети от отминали епохи, запечатани върху бронз следи от антична реалност, естетско претворени епизоди от древността, носещи посланията на предците.

Художникът Марио Базел е от младото поколение творци. Школуван от големия график Владимир Генадиев, Марио прави дебютната си самостоятелна изложба през 2022 г. в Градската художествена галерия в Пловдив. Носител е на почетна награда от конкурс за международна графика от Associació Internacional Duana de les Arts, Барселона, Испания. Марио Базел майсторски пресъздава в картините си психологически портрети на една съкровена и дълбоко лична съвременност, интимен калейдоскоп от чувства, емоции и преживявания на модерния човек.

Фрагменти от миналото и откъси от настоящето, изложбата е разказ за невидимата нишка на времето, която свързва колективната памет с вълненията на личността днес.

Двамата творци припомнят, че в изкуството пространства, измерения и похвати се преплитат, за да остане усещането за стойността на вечните търсения на човешкия дух.

 

Надежда Цветкова, 2024 г.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…