Print this page

Именитата ваятелка на керамични пана Маргарита Иванова открива изложбата си на 11 април от 18 ч. в галерия „Пловдив” (фоайе на Общински съвет Пловдив).  В изложбата "Пролетно настроение” тя ще покаже уникални керамични пана създадени през последната година. Жената отново е главен герой, носеща настроението, уханието, радостта и любовта. Не случайно е поставена в природна среда. Природата е вечна, обхваща цялата Вселена както и живота като цяло.  Всичко започва от природата. Тя е носител на енергията, така както и жената. Дени Дидро сравнява жената с природата, също така потайна и тайнствена. В творбите жената е замислена, щастлива, споделяща радостта.

Хари Хараламбиев за авторката:

Маргарита Иванова знае, че умореното сърце е гибелно за твореца. И тъкмо за това тя неуморно търси нови пътища, нови идеи, нов натюрел. За мен не е изненада стремежът й да покаже, че керамичните платна се родеят с класическата живопис.

Гледайки сътвореното, съзнанието ми е пронизано от усещането, че амплоато на художничката са кавалетните форми. Тя демонстрира неподозирана дълбочина в нюанса. Лично аз се убеждавам, че чрез сътвореното художничката ни напомня, че изкуството е първичната връзка със земята, живата вода на нашата памет.

В паната доминира ярката тоналност. Те са експресивни. И за това сътвореното от Маргарита определям като странни пейзажи на душата, които разкриват нови хоризонти в изобразителното изкуство. Маргарита не познава спокойствието, задоволството от постигнатото. Тя не спира в своето художническо развитие.

Художничката се е вгледала по - подробно във всевечното начало на живота, шедьовъра на природата, нейната посестрима - жената.

Жените при Маргарита са в различни душевни състояния, което ме напътства да си припомня размишленията на великия Бешков - този обременен от мъдрост творец: "Няма истини за изкуството вън от творческата преживелица. Това е ключът,  с който аз влизам в своя дом."

Разсъждавайки върху казаното, продължавам: Аз се изправям пред художничката и беседвам с нея. Тя е творец, наложил си безпощадна дисциплина. Паната, вярвам, ще се съгласите, издават изкуство с високи валенции. Маргарита Иванова е художник, който зарежда зрителя с оптимизъм.

И накрая: В керамичните пана има нещо сгъстено, нещата са подчертани по строго индивидуален начин, предадени са с особена живописна хармония. Те говорят и ни разказват нещо. Лично за мен това, че Маргарита е талантлив, безпощадно талантлив творец с белег, че тя търси съвършеното. Тя е динамичен и ярък творец, който работи и твори аристократично.

Експозицията ще продължи до 1 май.

Очакваме Ви!

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…