Световноизвестният унгарски артист Ищван Орос пристига в Пловдив с изложба "Графика". Той ще гостува на Градската художествена галерия, като ще изложи свои творби в залата за временни изложби на ул. "Александър Батенберг". Орос е признат автор на плакати, илюстратор, режисьор на анимационни филми. Той вече е гостувал със свои работи в София в Националната галерия "Квадрат 500", както и във Варна и Добрич, а това е неговото първо представяне в Пловдив.

"Орос е изкушен от класическите графични техники и ги използва с вещина, а игровото начало е определящо за творчеството му, изпълнено с многозначни препратки към различки културни полета, пластове и символи", съобщават за творчеството му от ГХГ-Пловдив и добавят:

"Той осъвременява често използваната през Ренесанса техника на анаморфозата, развивайки я така, че да придаде смисъл и на изкривения образ, независимо от отражението или от гледната точка (“анаморфозис”, от гръцки “повторна трансформация”, е игра с перспективата за проектиране на изкривен образ, който изглежда естествено, само ако бъде погледнат от правилен ъгъл или с помощта на криви огледала). Артистът използва и псевдонима Utisz или Никой, името, което Одисей избира в мита за циклопите. Така отново провокира зрителя, атакува възприятията и интелекта му."

Орос е роден през 1951 година в Унгария, а през 75-а завършва Унгарския университет по изкуства и дизайн. Ученик е на Ерньо Рубик - създателят на "Кубчето на Рубик". Първоначално се занимава със сценография и анимация, но в последствие се налага като водещ плакатист. Носител на множество награди. В момента е преподавател в Западния унгарски университет.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…