Документалната изложбата проследява някои основни моменти от живота и дейността на цар Симеон ІІ преди завръщането му в България. Акцентира върху неговото семейство преди изгнанието през 1946 година. За първи път се показва Манифеста към българския народ на цар Борис ІІІ от 3 октомври 1918 г. за встъпването му на престола.

Пребиваването и обучението на цар Симеон ІІ през 1958 г. във Военната академия „Вали Фордж“, Пенсилвания, САЩ, и сватбата му с Маргарита Гомес-Асебо през януари 1962 г. Отбелязано е неговото пълнолетие и дейността му през следващото десетилетие.

Особено място е отделено на благотворителната му дейност сред българската емиграция и създадения специален „Фонд за подпомагане на българските емигранти“. Многобройни са благодарствените писма от наши съотечественици, на които е изпратена материална помощ.  С поредица от важни документи е подчертан стремежът на цар Симеон ІІ да обедини българската емиграция с одобряване на създаването на Временно българско представителство на 7 януари 1958 г. и по-късно на съвещателния орган „Съвет на стоте“.

Проследени са част от връзките му с някои български емигрантски политически и културни организации. Отделно е показана част от кореспонденцията му с владетелски семейства, с български интелектуалци в изгнание, с хора на изкуството, музикални дейци, българското духовенство, с медии и др. Изложбата завършва с посещението на цар Симеон ІІ в България през 1996 г.

Основно са използвани документи от фонд 1507К на Централен държавен архив, дарени лично от цар Симеон ІІ, както и снимки и документални свидетелства, съхранени във фондове на Държавен архив - Пловдив. Изложбата е организирана съвместно с Фонда за опазване на историческото наследство „Цар Борис и Царица Йоанна“.

Експозицията може да бъде видяна от 17 ноември до 5 декември 2017 г. в Изложбена зала  на Държавен архив – Пловдив, ул. „Кракра“ № 11.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…