Изложба „Коледен благослов” на обредни хлябове, картички с българска бродерия и коледни сувенири бе подредена в къща „Недкович”.Събитието e част от програмата „Светлина и надежда” 2018 на Стария град.

Изделията са дело на деца и младежи от клуб „Здраве” с ръководител Дорка Четрафилова.В хайета на първия етаж в къща „Недкович” са оформени три Коледни къта.Първият включва картички с българска бродерия, които се шият с кръстат бод; плетива на една кука-камбанки и Коледни звезди; ботушчета от шита дантела (кене).Вторият кът се състои от Коледно дръвче, коледарска китка, обредни хлябове и краваи.Третият е Новогодишен-изложени са сурвачки и елха.
Дорка Четрафилова, която е дългогодишен педагог, изнесе презентация за обредността на Бъдни вечер.

„Бъдни вечер е празникът, който всички очакваме с нетърпение.Нарича се още Суха Коледа, Малка Коледа, Неядка.Празникът се чества в тесен семеен кръг-на този ден всеки бърза да се завърне при семейството си.В навечерието на празника християните очакваме и раждането на сина Божи или Рождество Христово.Народът ни очаква тази вечер с много надежди, защото тя е вечер на бъдното, ние наричаме желанията си за добро бъдеще.Дори има поверие, че точно в 24:00 часа на 24.12. срещу 25.12.небето се отваря и който е праведен, ще му се сбъднат желанията”, обърна се към децата и младежите от клуб „Здраве” Дорка Четрафилова.

През деня на 24.12. се приготвя обредната трапеза, на която трябва да има 7, 9 или 11 постни ястия: варен фасул, пълнени с ориз чушки или сарми, варено жито, тиквеник, ошав, чесън, мед, орехи, плодове, туршия, пресни ябълки, круши, грозде, дюли, обреден хляб (боговица), зелник, баница.

Стопанката на дома, облечена в най-новите си дрехи, приготвя специални обредни хлябове и ги нарича с благословия за здраве и плодородие.Коледните хлябове се делят на 3 големи групи.Първата е за Бъдни вечер- приготвя се кръгъл хляб с пластична украса от тесто във формата на кръст, кръг, цветя и др.Във втората група са хлябовете, посветени на селското стопанство.Те са с богата и разнообразна украса, свързана с труда на селянина-като например кошара с овце (от топчета тесто) или рало (от пръчици тесто).А хлябовете от третата група са предназначени за големите коледари и се наричат вит (превит) кравай.Някои от тях са с кръгла, други- с елипсовидна форма.

Вечерята започва с прекадяване на цялата къща-да се прогонят злите духове.След прекадяването на вечерята, се разчупва питата от най-възрастния член на семейството.Първото парче се нарича на Света Богородица, покровителка на семейството, второто- на къщата, а следващите парчета се раздават по старшинство (започва се от най-възрастния член на семейството).Всеки счупва по един орех и по ядката се гадае за здравето.Опитва се от всички ястия, като храненето е бавно и продължително.Говорят се благи думи.Първият залък и част от украсата на питата се запазват.Момите го слагат под възглавницата си, за да сънуват за кого ще се омъжат.На когото се падне парата, от здраве и успех няма да се отърве.

„Бъдни вечер е празник, свързан с много поверия, които предвещават бъдещето”, завърши Дорка Четрафилова и пожела на всички присъстващи много здраве и благополучие през Новата 2018 година.

„Вие сте достойни пазители на българските народни традиции, продължавайте да ги предавате чрез творчеството си на вашите връстници и приятели”, обърна се към децата и младежите от клуб „Здраве” заместник-директорът на ОИ „Старинен Пловдив” Рая Маринова.И връчи на Дорка Четрафилова грамота за участие в изложбата „Коледен благослов” в празниците „Светлина и надежда” 2018.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…