Изложба с акварелни рисунки от арх.Славчо Мерджанов „Старинните къщи на Пловдив – разпиляна броеница от бисери“ бе открита тази вечер в Балабановата къща. Това е четвъртия подред проект на автора, посветена на дейността на НИПК – филиал “Тракия” и Управление „Старинен Пловдив“ на територията на Стария град. В повече от  100 акварелни рисунки присъстват почти всички старинни къщи и ансамбли, създадени благодарение на успешната работа  между двете институции.

 „Аз съм деен човек, който не може да стои без работа.Затова, след като се пенсионирах, започнах да рисувам.Понеже обичам паметниците на културата, досега съм творил само такива обекти.За първата изложба нарисувах над 170 картини на български църкви и манастири на Балканския полуостров.Втората ми изложба бе посветена на художника Васил Стоилов, който ми беше преподавател в института-сътворих над 30 копия на негови картини.В третата изложба пресъздадох старинните черкви в Пловдив и Асеновград-над 100 творби”, разказа Славчо Мерджанов.

„Изложбата е композирана от ансамбли от сгради – паметници на културата  и от отделни обекти – също паметници. За най-живописните от тях са представени повече рисунки. В рисунките, по архитектурен подход, за отразени най-характерните им елементи, с максимална точност и пропорции. Основа за това е вярната рисунка не само на сградите, но и обстановката около тях”, сподели Славчо Мерджанов.

„Това е изключително ценна изложба, както за събирателна дейност за един архитект с цел съхраняване паметта на пловдивската възрожденска архитектура, толкова ценна и като средство за възпитание и обучение на младото поколение в духа на любов към родната архитектура, като вдъхновение за младите хора да живеят, да се развиват и да творят в една изключително красива родна среда”, описа впечатленията си Румяна Пройкова, дългогодишен служител в НИПК-филиал „Тракия” и архитект-проектант на едни от най-значимите обекти на територията на Стария Пловдив.

На събитието присъстваха много колеги на автора- архитекти, проектанти, реставратори, негови приятели и почитатели на изкуството.

Експозицията може да бъде разгледана до 07.01.2018 г.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…