Капана.БГ

Капана.БГ

Откъс от романа-приказка на Екзюпери, публикуван за първи път преди 75 години, ще прочетат общностите в Пловдив за Деня на майчиния език

„Малкият принц“ ще прозвучи на 21 езика, включително на персийски, арабски, пенджаби и пущу, на празник по повод 21 февруари в областната управа. Това е датата, на която се отбелязва Международният ден на майчиния език.

По инициатива на Българо-турски литературен клуб ще се проведе празник с многоезична културно-музикална програма, в която ще вземат участие представители на различните общности в града и чуждестранни студенти от пловдивски висши училища. Те ще прочетат откъс от романа-приказка на Екзюпери, публикуван за първи път преди 75 години. Прочутото произведение е преведено на 210 езика, затова организаторите избират именно него. Събитието е под патронажа на Областиня управител Здравко Димитров и на Генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани.

“Хората имат различни звезди. За тези, които пътуват, звездите са водачи. За други са само малки светлинки” – този откъс публиката ще чуе най-напред на български, а след това на още 20 езика, сред които китайски и молдовски.

Идеята на празника е да подчертае заслужената роля на всички езици в изграждането на културната идентичност и творчество. Участниците ще представят традиционни за своята държава музика и танци.

Събитието, което ще стартира на 21 февруари в 18 часа,  е подкрепено и от Клуба на Консулите в Пловдив.

Комедията "Когато котката я няма" пристига в Пловдив. Спектакълът от Джони Мортимър и Брайън Кук с участието на Асен Блатечки, Калин Врачански, Елена Петрова, Силвия Лулчева, Мира Добрева и Ирена Тодорова. Спектакълът е тази вечер от 19 часа.

Постановката е от Асен Блатечки, сценография и костюми от Антония Попова.  Продуцент: Театър Мелпомена и ДКТ „Константин Величков“-Пазарджик

Ситуационна пиеса, която надниква в спалнята на две съпружески двойки – в едната се прави много секс, а в другата, където ролите на мъжа и жената са разменени – липсва секс. Действието се развива през 60-те години на миналия век.

Героят на Калин Врачански – Хъмфри, е силно сексуално експлозивен мъж, който обича плътските забавления и на когото жена му – Елена Петрова, изпълнява с голяма досада брачните задължения. Асен Блатечки или Джордж е пасивен без никакво отношение към секса, за сметка на съпругата си - Силвия Лулчева, готова за секс по всяко време.

Това, което ги свързва е, че всеки крие истинските мотиви на поведението си.

Появяват се и две млади дами , който преобръщат живота на всички!

Асен Блатечки, споделя за постановката: "Събрали сме се само приятели да си правим кефа и да се забавляваме. Образите са доста различни като натюрели от самите нас. Калин, например, е обратното на това, което е в живота. Играе един агресивно сексуален тип, докато в живота е срамежлив. Няма по-голямо удоволствие и провокация за актьора от шанса да играе нещо съвсем констрастно от него самия.”

Най-успешният образователен проект на сдружение „Българска история“ среща пловдивска публика. Това ще се случи тази вечер (17 февруари) от 18:00 часа на представянето на „Българско военно чудо“ – видео поредицата, която постигна над 1 милион гледания в социалните мрежи и бе представена пред десетки училища в страната. 

Срещата се осъществява благодарение на Limacon Event Center и е с вход свободен.

Предварителната регистрация е задължителна на адрес: 

https://goo.gl/dLY6NR

„Българско военно чудо“ е съвместен проект на сдружение „Българска история“ и на ЗАД „Армеец“, който пресъздава най-големите постижения на българската армия в периода на петте войни след Освобождението на България. 

Целта на поредицата е да напoмни за огромната сила, която българският народ притежава, когато е обединен, като едновременно с това направи тези исторически епизоди интересни за широката публика.

Какви са съвременните представи за развитието на музеите, като образователни институции – доклади от български и американски експерти са събрани в книгата „Музейни експозиции и стандарти: Поглед напред“. Тя бе представена днес в Регионалния исторически музей от Анджела Родел от комисията „Фулбрайт“ и от Тодор Петев от фондация „Моят Музей“.

Докладите разглеждат различни съвременни идеи за музейните експозиции – сред които използване на дигиталните технологии или създаване на подходяща среда за деца. Те са изнесени в София през 2016 година от Двустранна българо-американска комисия за опазване на културното наследство.

Сред авторите са водещи български, американски и канадски музейни специалисти и изследователи, които споделят опита си в сферата на опазването, документирането и представянето на културното наследство и работа с публики. Докладите също така представят идеи и насоки за развитието на потенциала на музеите в България.

Сборникът представя и значителна подборка от основополагащи документи на Съюза на американските музеи и на водещи музеи в САЩ. Тези текстове задават професионалните стандарти в области като колекциониране, експозиции, работа с публики, а също и насоки за образователно съдържание и програми, свързани с културно-историческото наследство. Убедени сме, че дълго време сборникът "Музейни експозиции и стандарти" ще бъде настолна книга за българските музейни специалисти.

Книгата е създадена, отпечатана и изпратена  безвъзмездно до множество български музеи, галерии, водещи регионални, градски и академични библиотеки в страната благодарение на програма „Култура” на Столична община. 

Представянето бе част от семинар за обучение за работа с разнообразни публики, насочен към музейните работници. Той се организира съвместно от „Фулбрайт“, фондация „Моят музей“ и общинска фондация „Пловдив 2019“. Домакини бяха Историческият и Археологическият музеи. Тодор Петев и Адриана Любенова представиха няколко доклада, които да представят по-комплексна представа за музейната дейност, както и работата с по-широки публики.

 

Целият проект ще продължи няколко месеца, като в Пловдив до края на годината ще гостуват експерти, които са работили или са се обучавали в някои от най-иновативните световни музейни институции. Крайната цел е през първата половина на 2019 година да бъде издадена книга с препоръки за това как музеите могат да работят като възможно най-достъпни и съвременни институции.

100 пловдивски ателиета - за трети път под този наслов галерия Резонанс събира артисти от града на обща изложба. След представяне във Венеция и Матера, проектът "100 пловдивски ателиета" достигна до своя последен етап. Представянето ще бъде на 22 февруари.

Ателието на художника. Място за работа. Място за размисъл. Място за съзерцание. Място - убежище. Място – копнеж. Място за среща със себе си. Духовно място. Интровертно. Креативно. Мистично. Безмълвна дълбока зона. Медитативна точка. В тази империя на духа естествено се реализира вътрешното движение на душата чрез материализиране на духовната идея. 

Изпълнено с много любов това място е наситено със специфичната атмосфера на страст, въодушевеност, екстаз, фантазия, отдаденост, чувственост, изпитание, удовлетвореност. Свободата ражда вдъхновението, предизвикателството съпътства сътворението. В този смисъл ателието е едно мисловно пространство, което съхранява силата на художническия дух. Има много живот в това неповторимо магично пространство на съмнения и разочарования, на търсене и намиране, на размисли и удовлетворение. 

Пловдивското ателие носи специфична атмосфера и неповторимо настроение.

В проекта „100 пловдивски ателиета“ отваряме тези духовни пространства за зрителите и ценителите от целия Европейски свят. Първият етап на проекта освен в галерия Резонанс, беше представен през 2016 г. в галерия Салета във Венеция, а вторият етап – в Arte visive в Матера през 2017 г. На 22.02. изложбата от проект „100 пловдивски ателиета“ завършва с представянето на трети – последен етап. През 2019 г., когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, в галерийната среда на Резонанс ще бъдат експонирани 100 реплики от творбите на 100-те пловдивски артисти, заедно със 100-те колажни филми за 100-те пловдивски ателиета. Чрез проекта това митично и мистично, сакрално и реално място – пловдивското ателие се модифицира като структура, прехвърляйки своя дух в галерийна среда. В този проект в три етапа, пренасяме атмосферата от студиото чрез 100 произведения от 100 пловдивски ателиета на 100 пловдивски артисти от различни поколения. А колекцията от четки и други инструменти , материализиращи съзидателния дух на всеки автор, съхранява неговата творческа енергия в галерийната среда. Така ателиетата на Пловдив, като отворено пространство чрез този проект ще дадат среща между пловдивските творци и европейската и глобална публика и ще защитят европейските духовни ценности.  

В трети етап на проект „100 пловдивски ателиета“ се представят следните артисти: 

Анастас Константинов, Ангел Гешев,  Асен Кръстенов,  Борис Богданов, Валери Ценов, Весела Статкова, Веселин Ламбрев,  Виктория Филипова,  Гено Лазаров, Даниела Русева, Димитър Добрев, Димитър Кирчев, Емил Марков, Емилия Арабаджиева, Жорж Трак,  Иван Карев, Иван Кирков, Иван Ламбров, Илиян Колев, Красимир Карастоянов, Лина Маджарова,  Любомир Самарджиев, Маша Катилева, Минчо Панайотов, Моника Роменска,  Невена Дякова – Чавдарова, Нели Ценова,  Осман Юсеинов, Румен Нечев, Румяна Йотова, Русен Дойков, Сашо Савов, Светлозар Чавдаров,  Станимир Видев, Таньо Павлов, Цветелина Ангелова, Цвятко Сиромашки, Янко Ненов

 

Вижте хумористичния начин, по който един илюстратор представя собствения си живот с най-добрия му приятел – кучето

Да си стопанин на куче, освен че е изключително забавно, е и доста отговорно. Кучето е член на семейството, който истински ви обича и ще ви закриля, ако това се наложи. То е като дете, което ви обича и иска да го дарявате с любов и внимание. Но и прави бели, разбира се.

Точно това се е опитал да изрази илюстраторът Ерез Задок. Той е пресъздал собствения си живот, в който присъства най-добрия му приятел – кучето Джоя. Джоя е забавна, любвеобвилна и понякога го поставя в доста неловки ситуации.

Вижте как Ерез е илюстрирал живота си с Джоя.

 

Петък, 16 Февруари 2018 12:20

Общината няма да прави НОЩ

Няма подадено заявление за отказ от финансиране

НОЩ е запазена марка на Весето, така галено наричат Веселина Сариева в отдел „Култура“ на Община Пловдив

Пловдивската НОЩ се организирана от фондация "Отворени изкуства", включена е в Културния календар и се съфинансира от страна на Община Пловдив, уточниха от кабинета на ресорния зам.-кмет Александър Държиков.

НОЩ е запазена марка на Весето, така галено наричат Веселина Сариева в отдел „Култура“ на Община Пловдив.

Пред КАПАНА.БГ от администрацията уточниха, че ако въобще се стигне до отказ от финансиране, то има съответна процедура. Според тълкуванието на отдел Култура, галеристката е казала, че ще се откаже от общинското съфинансиране, но ще ползва пространствата, които са на общината, а до момента от фондацията ? не са плащали наеми за тях. 

Парите – 40 000 лева, са от Културния календар, те са гласувани от Общински съвет, като е търсен баланс при обсъждането. Така, че пред администрацията не стои въпроса дали ще има НОЩ, а при отказ от финансиране сумата да се пренасочи към други културни събития. 

За отказ от финансиране си има процедура, уточниха от кабинета на Държиков. От името на фондация "Отворени изкуства" не е подадено писмено заявление за това.

Страница 1 от 1030

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226