Капана.БГ

Капана.БГ

Издават книга на Раковски по случай 200-годишнината от рождението му

Революционер, публицист, изследовател на българската история и етнология, Георги Раковски е една от знаковите фигури на Възраждането. Неговият принос към родната литература е оценен високо, а сред множеството му произведения се откроява „Горски пътник“.

По случай 200-годишнината от рождението на видния котленец, която отбелязваме на днешна дата, сдружение „Българска история“ публикува луксозно юбилейно издание на поемата. Любопитен факт е, че за последен път тя излиза самостоятелно през далечната 1958 г., което я прави непозната за голяма част от съвременните читатели.

Издателите подчертават, че публикуваната в Нови Сад преди повече от век и половина творба е първият значим художествен текст, възпяващ хайдушкото движение. Нещо повече, литературната критика приравнява значението на текста за българската национална митология с това на „История славянобългарска“.

Сюжетът заимства епизоди от биографията на самия Раковски, а произведението бързо се превръща във вдъхновение за редица изтъкнати революционни дейци. Легендарният Хаджи Димитър например заявява, че „след прочитането на „Горски пътник“ ние станахме политически хайдути“.

Освен със своите полиграфически достойнства, настоящото издание се отличава с над триста редакторски бележки, даващи необходими разяснения върху емблематичния възрожденски текст, допълват от „Българска история“. В пълен вид са оставени разясненията на самия Раковски, които той нарича „Замечания“.

До броени дни книгата ще бъде налична в книжарниците, а вече може да бъде поръчана и онлайн.

 

На 14.04.2021 г. от 17.00 ч. в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще бъдат представени книгите на Продрум Димов „Отблясъци от възрожденския огън“ и „За него, живота…“. Първата книга е резултат от споделената тревога на автора от недооценяването, а не рядко, подценяването и забравянето на важни факти от българската история. Втората е плод на преклонението на Продрум Димов пред Никола Вапцаров и гнева му от днешното отношение към делото и творчеството на поета.

 

Продрум Димов е от Пазарджик. Дълги години е бил секретар на Клуба на дейците на културата в града, което му е донесло безброй ценни контакти. Автор е на десетки книги за деца, сборници разкази, епиграми, очерци, интервюта, художествено-документални книги.

 

Събитието ще се състои при строго спазване на изискванията за противоепидемичните мерки.

 

 

34 български артисти застават срещу речта на омразата – чрез серия от градски арт интервенции, интерактивни инсталации, и свободни за ползване илюстрации. 

 

Инициативата е на Fine Acts – глобално креативно студио за социално въздействие. Арт интервенциите се разгръщат през месец април, като част от кампанията Love Speech на Fine Acts срещу речта на омразата в България. 

 

Сред имената, които се включват в инициативата, са Станислав Беловски, Венелин Шурелов, Николай Петров – GLOW, Розалина Буркова, Деси Баева, Вито Валентинов, и много други. 

 

“Речта на омразата в обществото, политическата и медийната среда нараства, и все повече хора се чувстват лично застрашени, като според водещи национални изследвания, основни таргети са роми, ЛГБТИ хора, и бежанци/мигранти. Изкуството е един от най-мощните инструменти за това да достигнем до сърцето на аудиторията. Редица научни изследвания казват, че мнения се променят не чрез предоставяне на още и още факти, а чрез предизвикващи съпричастност преживявания – каквото е изкуството”, казват от Fine Acts.  

 

ОТПРАЗНУВАЙ МНОГООБРАЗИЕТО | Николай Петров – GLOW

 

Работата на Николай Петров – GLOW е огромен стенопис на ул. Бачо Киро 38 – най-голямата му самостоятелна акция до момента. Творбата представя обществото като многоцветна композиция, изградена от различните уникални цветове, нюанси и тонове на всеки индивид. “Всички хора са красиви, нека отпразнуваме многообразието и да не се делим по цвят, сексуална ориентация, раса или социално положение”, казва GLOW. 

 

ЛИЧНО ОСВЕТЛЕНИЕ | Венелин Шурелов

 

Втората арт намеса е видео инсталация на художника Венелин Шурелов. Той използва уличното осветление, като възможност да се „осветлят“ лицата на една невидима общност. Работата е и “практично средство да видим пътя си, къде стъпваме, върху кого?”, казва Шурелов. Локацията е до Галерия “Сердика” на Женския пазар в София.

 

ДРУГИТЕ ХОРА | Станислав Беловски

 

Третата градска арт акция е посветена на темата за бежанците. “Другите хора“ на артиста Станислав Беловски, която може да бъде видяна в открития двор на Гьоте-институт в София, е композиция от огледала, компоненти от класическо произведение и съвременна фотография. Според Беловски, “ако войнстващо нетолерантните имат по-често възможност да влязат в непосредствен досег с другите/чуждите/обектите на омразата, постепенно ще разберат, че въпреки всички различия, това са хора със същите емоции, грижи, мечти като тях самите”.

 

ИНТЕРАКТИВНА ИНСТАЛАЦИЯ | Вито Валентинов

 

Финалният компонент от кампанията Love Speech е интерактивна арт инсталация, създадена от артиста Вито Валентинов. Тя ще бъде представена в рамките на изложба, която се открива на 23 април в галерия “КО-ОП” в София. Арт инсталацията изследва връзката между думите и действията. Творбата се състои от различни обекти, с които посетителите ще могат да взаимодействат. Целта е да се представи езика на омразата чрез реални движения на физически обекти в изложбеното пространството и по този начин да се въвлекат емоционално участниците.

 

СЕРИЯ ИЛЮСТРАЦИИ

 

В рамките на кампанията 30 български артисти създават свободни за ползване илюстрации, посветени на темата слово на омразата. Те са публикувани под отворен лиценз и са достъпни за некомерсиална употреба от активисти и граждански организации. Част от илюстрациите бяха изложени като широкоформатни постери по спирките на градския транспорт в София, Пловдив и Бургас. Можете да видите всички създадени към момента творби тук, а материалите на български могат да бъдат намерени тук. В момента 10 от артистите финализират своите работи, които ще бъдат представени в рамките на месеца.

 

Кампанията е подкрепена от Фонд Активни граждани България.

 

 

 

На днешния ден 14 април се навършват 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски – първият голям български будител след Паисий и Софроний и национален идеолог на България, родоначалник на националното революционно движение, негов организатор и ръководител. По този повод в Пловдив се състоя тържествено честване пред паметника на Раковски в цар Симеоновата градина, което включваше военна церемония, с участието на военен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон Пловдив и комитет „Родолюбие“, полагане на венци и цветя, кратка музикална програма и откриване на тематична изложба.

 

Официалното слово по повод кръглата годишнина произнесе Кметът на Пловдив Здравко Димитров, член на Инициативния комитет на националното честване. Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър - Пловдив Николай Станчев, който рецитира част от одата „Раковски“ от Иван Вазов, написана през 1882 година в Пловдив.

 

В програмата участваха представителен гвардейски блок към Детска градина "Мая" с ръководител и директор г-н Стоил Семерджиев, които представиха "Китка от патриотични песни" и Девическа хорова формация "Евмолпея“, с диригент Алия Хансе и клавирен съпровод Борис Мирчев, които изпълниха „Хубава си, татковино“ и „Питат ли ме дей зората“.

 

Строят бе приет от генерал - майор Явор Матеев - командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия и началник на Гарнизон Пловдив, който поздрави военнослужещите, членовете на „Родолюбие, както и малките гвардейчета, на възраст между 5 и 6 години.

 

За да почетат кръглата годишнина и да положат венци и цветя пред паметника бяха още инж. Александър Държиков - Председател на Общински съвет-Пловдив, Петър Петров - и.д. областен управител, заместник-кметовете Пламен Панов и Йордан Ставрев, общински съветници, кметовете на райони Димитър Колев, Стоян Алексиев, Иван Стоянов, заместник-кметове на райони, представители на общинската администрация, директори на общински предприятия, граждани, политически, обществени организации и медии.

 

Непосредствено след края на официалната церемония се състоя откриване на фотодокументална изложба за живота и делото на Георги Раковски „Мечтател безумен, образ невъзможен”. Изложбата е подготвена от Регионален исторически музей – Пловдив и е експонирана на десет конструкции в градината „Цар Симеон” /общо 20 табла/, които са в непосредствена близост с паметника.

 

Пловдивчани могат да разгледат и музейната изложба с оригинални исторически свидетелства за живота и делото на Георги Раковски в експозиция „Българско Възраждане” на РИМ – Пловдив на ул. „Цанко Лавренов” № 1 в Старинен Пловдив . Акценти са оригиналната сабя на Георги Стойков Раковски, собственост на Регионален исторически музей – Русе и пластичната антропологична реконструкция на неговия лик, създадена от професор Йордан Йорданов и собственост на Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН. Посетителите имат възможност да разгледат и интересни експонати от фонда на Регионален исторически музей - Пловдив, сред които сандък, в който Раковски е пренасял своя багаж, лични вещи на неговия адютант Бранислав Велешки, както и лични вещи на д-р Рашко Петров – лекар в Първата българска легия. Изложбата ще остане и през целия месец май.

 

Вижте пълния текст на словото на Кмета на Пловдив Здравко Димитров:

 

"Георги Стойков Раковски е български революционер, основоположник, пръв организатор и ръководител на национално освободителното движение. Така беше изграждан неговият образ в продължение на повече от 130 години от уроците в началното училище до гимназията и в статиите на известни историци. Но днес, в деня на двестагодишнината от неговото рождение, трябва да открием пламенния възрожденец, демократ, енциклопедист, поет, публицист, журналист, историк и етнограф. Още през 1882 г. тук в Пловдив народният поет Иван Вазов в своето стихотворение открива неговата гениална личност, несъкрушимата воля и енергия, но и пламенна душа, пълна с буря и блясък.

 

Георги Раковски получава завидно за времето си образование. Учи в елино-българското училище в Карлово при известния педогог Райно Попович. Завършва Великата гръцка школа в Куручешме в Цариград, където изучава гръцки, френски, латински, арабски и персийски езици, математика, физика, философия. С това образование той може да стане известен учен, адвокат или търговец, но още през 1841 година се посвещава на идеята за освобождението на своя народ. В свободна Франция той възприема идеите за борба против чуждия потисник на Джузепе Гарибалди и Джузепе Мацини.

 

През целия си живот Георги Раковски е емигрант. Завръщането му в родния Котел през 1844 г. предизвиква клеветническото донесение на местните чорбаджии, които пишат до турския валия: „Ходил по Европа, а сега дошъл тук, ат да язди, калъч върти и псува турците, рода и вярата им”. И следват три години в най-мрачния затвор в Цариград. Но външните условия, бедствията, страданията нямат над него никаква власт.

 

В началото на 50-те години на 19 век Раковски подпомага дейно борбата за църковна независимост, но успоредно с това през 1854 г. води чета от 12 юнаци в Котленския балкан. Повежда открита борба с турското правителство чрез пресата и сабята. През 1857 година публикува първите си стихове, които поставят началото на българската революционна поезия и вдъхновяват следващото поколение на Хаджи Димитър, Стефан Караджата, Васил Левски и Георги Бенковски. Със своя вестник „Дунавски лебед”, отпечатван на български и френски език, и с историческите си изследвания той запознава европейската общественост с българския национален въпрос. Едновременно с това разработва първия си план за освобождението на България с общо въстание, в което да участва целият народ. Привежда го в изпълнение със създаването на Първата българска легия с участието на близо 600 бунтовни българи. В бойното кръщение срещу турците при Белградската крепост се ражда първообраза на българската армия.

 

Георги Раковски разбира, че националните интереси на балканските християнски държави са непреодолима преграда срещу мечтания от него освободителен съюз и в следващия си план за освобождение стига до идеята за самостоятелност и независимост на българската революция.

 

Раковски разбира, че руско-турските войни довеждат до принудителна емиграция на стотици хиляди българи и обезлюдяването на цели райони и се обявява решително против новите призиви на Руската империя за изселване на българите. Едновременно с това неговите книги са истинска програма за развитие на научното знание за миналото на българския народ.

 

Неговите прозрения за освободителното дело, в което да участва целият народ – богатите с парите, учените със своите трудове и всички народни синове с цената на своя живот, остават като завет към българските дейци. Но иска ми се да завърша с една негова мисъл, която съпътства историческото развитие на нашия народ през следващите десетилетия:

 

„Когато българският народ се освободи от гръцкото духовенство и турското иго, то ще бъде свободен политически; а когато се освободи от своята простота и незнание, от своите стари суеверия и допотопни нрави, то той ще бъде свободен и духовно”.

 

Поклон пред паметта на великия българин Георги Стойков Раковски."

 

Сатирата – малката сестра на поезията. Работилница с Петър Краевски

Младият Пловдив чете и Жанет 45 организират:
Работилница по творческо писане

„Сатирата – малката сестра на поезията“

С други думи – за поетичната сатира: епиграмата, сатиричното стихотворение, пародията на стихотворни форми и прочие.

ДЕН: 24.04.2021, събота
ЧАС: от 11.00-12.30 и от 13.00 до 14.00 часа
МЯСТО: ZOOM

Събитието е част от програмата на Литературен фестивал Пловдив чете 2021. Вход свободен.

За записване, пишете на мейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или изпратете съобщение във фейсбук страницата – Пловдив чете.

Петър Краевски сподели пред „Капана“ в аванс: „Римуваната сатира наистина е по-малката сестра на поезията – тя може да не е по-красивата, но е по-палавата и по-симпатичната. По време на творческата среща ще се отдадем на нейното обаяние като разгледаме развитието на някои сатирични форми в исторически план, а други ще пречупим през усмивката на пародията. Много ще са примерите – от Марциал и Ювенал през Вийон, та до Радой Ралин, Марко Ганчев и Васил Сотиров.днес. Подготвил съм доста изненадващи факти по темата. Ще има и любопитни задачки-закачки, с които ще провокирам чувството за хумор във всеки участник в сатиричния уъркшоп. Апропо, думата „уъркшоп“ не звучи ли оксиморонно? Докато разсъждаваме по този казус, ще ви уверя, че най-добрите опити на младите сатирици ще бъдат излъчени в „Алтер его“ по Радио Пловдив. Имам и уговорка с вестник „Стършел“ да насоча най-оригиналните веселяци към тяхната свежа инициатива „Стършел търси таланти“. Запишете се. С това няма да спечелите шестица от тотото, но поне ще се позабавляваме. С едно наум!“

 
За Петър Краевски
Петър Краевски е автор на книги с хумор, сатира, поезия и проза.  Присъства като автор в Антология на българската епиграма, Антология на българския афоризъм, Антология на балканския афоризъм и елекронното издание за световни афоризми: Aforistica/mente Blog на Fabrizio Caramagna. Телевизионен сценарист и радиоводещ. Лауреат на първа награда за хумористично предаване на международния конкурс „Сребърна вълна“ в Албена през 2002 г. През същата година печели специална награда в категорията „радиопредаване за етносите“.

Петър Краевски е автор и водещ на предаването с културно-сатиричен характер "Алтер его" в Радио Пловдив

Дългогодишен сътрудник на редакция „Хумор, сатира и забава“ към БНР, „Златният кос“, в. „Стършел“ и др. Бил е редактор на сатирични страници в редица печатни медии. Лауреат на конкурси за поезия и сатира. Петър Краевски е организатор на Националния конкурс за поезия и сатира „За един по-човечен свят“. Водил курсове по творческо писане към Националния конкурс „Словото на младите” на фондациите „Огънят на Орфей” и „Стоил Куцев – Даскала”, а също така литературен кръжок и специализирани занятия по журналистика в ЕГ „Пловдив“, където преподава английски език и английска и американска литература.

Отложеното от миналия ноември 15-то издание на КИНОМАНИЯ в Пловдив ще се проведе от 16-ти до 25-ти април 2021 г. в „LUCKY Дом на киното“. Редовната програма на Киномания стартира в петък /16.04/ от 18.30 часа с носителя на „Златна Роза“ за най-добър български филм за 2020г - „Страх“ на Ивайло Христов.

Програмата на кинопанорамата са включени и филми за известни личности. “Дьо Гол” разказва историята на Шарл дьо Гол и неговата невероятна съдба, която ще промени не само френската история, но и развитието на Втората световна война.

“Селин Дион: Силата на любовта” е за голямата певица от раждането й по пътя към световната слава.

Документалният филм “Фелини на духоете” е рядък, интимен и духовен портрет на великия режисьор, направен чрез невероятни архивни материали от Rai Teche, Istituto Luce и международни архиви, откъси от филмите му и интервюта с изследователи на творчеството му.

Пловдивчани ще могат да гледат и класиката „Мъжът, който искаше да бъде крал“ с Шон Конъри и Майкъл Кейн. Двамата са в стихията си във филма на Джон Хюстън от 1975 година - империалистичната пародия за възхода на двама мошеници до царуването над Кафиристан.

Италианският режисьор Габриеле Мучино ще ни накара да се замислим за отминаващото време. Филмът му “Най-хубавите години” разказва историята на четирима приятели и животът им в продължение на 40 години, от тийнейджърските им години до зрелостта.

Публиката в града под тепетата ще може да се наслади и на “Пътуване към спомените”. С великолепното партньорство на Колин Фърт и Стенли Тучи в ролите на двойка с дълга история и несигурно бъдеще, филмът е дълбоко затрогващо и ненатрапчиво провокативно изследване на любовта пред лицето на една задаваща се трагедия.

15-тото издание на Киномания ще зарадва и почитатели на хубавото кино и с новите филми на велики режисьори като Уди Алън с “Фестивалът на Рифкин”, Педро Алмодовар с “Човешкият глас” и Андрей Кончаловски със “Скъпи другари!”.

III-тото издание на Международния мозаечен форум „Балкански мостове” започва на 16-и април, петък, в навечерието на Международния ден за опазване на паметниците на културата (18 април), който неслучайно е избран и като дата за откриване на Епископската базилика на Филипопол.

В „Балкански мостове III” тази година участват 55 автори от 8 държави със 110 мозаечни произведения, които по традиция ще изпълнят пространството на  Балабановата къща в Стария град. Настоящото издание е част от Културния календар на Община Пловдив за 2021 година и се финансира по компонент 3 „Гражданска активност”.

Двигателят на събитието - художникът  Крум  Шаранков , майстор на мозаечния жанр в изобразителното изкуство и куратор на изложбата, заедно с представители на Община Пловдив и домакините от ОИ „Старинен Пловдив”, ще пререже символично лентата за старт на очаквания форум в 18 часа в петък .

Сдружение „Асоциация на българските мозаисти” се довери на авторитетно жури  в състав - проф. Илия Илиев, проф. Емилия Константинова и доц. Елена Кантарева - Дечева, които селектираха творби сред многобройните заявки за участие в популярния форум. Третото издание отново е в подкрепа на това, че Пловдив е уникално място, в което мозайката като културно-исторически артефакт и съвременните мозаечни тенденции могат да съществуват в съзвучие.

Председателят на Асоциация на българските мозаисти и куратор на изложбата Крум Шаранков споделя в аванс: „Подготвили сме един празник за сетивата, едно пиршество от цветове и идейни концепции, чрез които публиката ще съпостави различните мозаечни школи и материали!”.  

Представителната експозиция мозайки „Балкански мостове III”  може да бъде видяна в сводеста и дълбока зала на Балабанова къща в периода от 17 до 30 април 2021 г. (без почивен ден, работно време от 09:00 до 18:00 ч.).

Входът е свободен

Страница 1 от 1868

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…