Капана.БГ

Капана.БГ

 

От десетилетия марката „Виенска филхармония“ се е превърнала в образец за най-висока класа, неповторим стил, недостижимо високо ниво и съзвездие от изумителни музиканти в състава си. На 24 и 25 юни 2019 г. Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ ще представи своеобразен цикъл от два концерта на едни от най-изтъкнатите солисти от прочутия оркестър:

 

На 24 юни от 18.30 ч. соло флейтистът на Виенска филхармония Карл-Хайнц Шютц, считан за топ-флейтист от новото поколение и именитата пианистка Мария Принц, предпочитан сценичен партньор от редица световноизвестни музиканти, ще изнесат рецитал в Малката Базилика;

 

На 25 юни от 18.30 ч. в Балабановата къща знаменитият ансамбъл WIEN, в чийто състав са Албена Данаилова – концертмайстор на Виенска филхармония, Раймунд Лиси – водач на втори цигулки на Виенска филхармония, Михаел Щрасер – виола, Йозеф Нидерхамер – контрабас и отново Карл-Хайнц Шютц – флейта ще озарят сцената на Фестивала с концерт от най-висока класа.

 

Концертите се осъществяват с подкрепата на Община Пловдив, Фондация “Музикартисимо”, Австрийско посолство, Министерство на културата, Фондация “Америка за България”

 

Карл-Хайнц Шютц e най-изтъкнатият представител на новото поколение топ-флейтисти. Соло флейтист на Виенска филхармония, той получава музикалното си образование в Landeskonservatorium във Vorarlberg при Eva Amsler, в Conservatoire National Supérieur de Musique в Лион при Philippe Bernold, и при прочутия Aurèle Nicolet в Швейцария. Лауреат е на редица национални младежки конкурси. През 1998 става лауреат на Международен конкурс „Карл Нилсен” в Одензе, Дания, а през 1999 прибавя към тази победа първото място на Международния конкурс за флейтисти в Краков.

 

Той е професор по флейта в Тhe Musik und Kunst Privatuniversität във Виена и гост-професор на няколко други консерватории. Води майсторски класове в Европа, като същевременно записва активно, специално за CAMERATA TOKYO, където е реализирал CD-та с опуси на Моцарт, Прокофиев и Брамс. Съвместно с The Academy of St. Martin in the fields, под диригентството на Сър Невил Маринър, издава за CHANDOS албум, озаглавен „20th centuries concerto grosso”. Карл Хайнц Шютц е артистичен директор на HORIZONTE Landeck.

 

 

Прочутият Ансамбъл WIEN е сред представителните камерни състави на Виенска филхармония – по време на ежегодния Новогодишен концерт на знаменития оркестър в Златната зала на Музикферайн WIEN често участва с брилянтни изпълнения.

 

Първата цигулка на Ансамбъл WIEN е българката Албена Данаилова – концертмайстор на Виенска филхармония. Втората цигулка в ансамбъла е водачът на втори цигулки на Виенските филхармоници – Раймунд Лиси.

 

Струнен квартет с контрабас, вместо виолончело. Това е комбинация, която позволява на ансамбъла да осъществи идеята си за включване на по-малко известни творби от Шуберт, Ланер и династията Щраус в класически програми. Както и да разшири репертоарната палитра с произведения, създадени специално за именития състав.

 

WIEN участва редовно в елитни форуми – Залцбургски фестивал, Виенски фестивални седмици и Пролетен фестивал, „Шубертиада”, Берлински фестивални седмици, Фестивал в Равена, и изнася концерти в престижни музикални центрове в Европа, Япония, Канада и САЩ. Съвместни изяви с музиканти от калибъра на T. Барто, Х. Карерас, Пл. Доминго, Б. Фритоли, А. Kиршлагер, Г. Mайзенберг и С. Владар, дооформят звездната дейност на ансамбъла, ползващ се с репутацията на един от най-стойностните камерни състави в света.

 

Артистичната дейност на Мария Принц обхваща солови рецитали, концерти с оркестър и камерна музика. Сред най-важните събития в нейната кариера са изявите й с Виенската филхармония под диригентството на Рикардо Мути и Сейджи Озава, и най-вече дългогодишната съвместна работа с легендарния Сър Невил Маринър на концертния подиум и в звукозаписното студио. Българската пианистка, която от 30 години живее и работи във Виена (от 1987 преподава във виенския Universität für Musik und Darstellende Kunst), концертира в Европа, САЩ, Япония, Австралия и Нова Зеландия, участва в програмите на престижни фестивали като Salzburger Festspiele, Pacific Music Festival в Япония, Donau Festival в Улм (Германия) и „Мартенски музикални дни“ в Русе. Нейни партньори на камерния подиум са солисти от Виенската филхармония, а също и именити интернационални инструменталисти и певци, като Патрик Галоа, Андрю Маринър, Филип Кюпер, Красимира Стоянова, Людовик Тезиé, Матиас Гьорне и Маргарита Грицкова.

Забавни графични послания за чистота ще напомнят на жителите на Кючук Париж от днес да се замислят къде и как изхвърлят отпадъците си. Акцията е дело на творческия тандем Goldhorn (Златорог), известен с графити рисунките си в Капана, и на платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“.

Поредната инициатива на активистите за чистота в Пловдив беше проведена пред любопитните погледи на  трийсетина деца на възраст между 8 и 12 години от занималня „Киколина“. Част от тях се включиха в изрисуването на контейнерите. За малките художници беше интересно да научат защо е важно да пазим чисто, как да събираме разделно отпадъците си и къде да ги изхвърляме. През м. юли предстои изрисуването с послания за чистота на още контейнери в града.

„АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е платформа, която обединява усилията на активисти, доброволци, граждани, артисти и представители на различни организации, с цел да бъде променено отношението на хората в Пловдив към отпадъците. За да живеем в по-чист град #БезОтпадъци и за да привлече вниманието на пловдивчани към темата за чистотата в града, през последните два месеца платформата подпомогна разделното събиране на опаковките от храна и напитки на шест мащабни събития в града, създаде насоки как да се организира чисто събитие и проведе няколко публични акции, сред които и представянето на т. нар. Траш патрул.

 

Постиженията на съвременната полска графика и традициите на полската илюстративна школа последните 100 години ще могат да се видят за пръв път в България в изложба. „АБВ на полския дизайн“ ще бъде открита на 21 юни от 18.00 часа в СКЛАД, като акцент в програмата на  Пловдив – Европейска столица на културата. Изложбата се състои от 100 предмета, 100 изображения и 100 разказа на 25 съвременни полски дизайнери. Посвещава се на стогодишнината от възстановяването на независимостта на Полша. Организирана е съвместно между Полски институт, София, Институт „Адам Мицкевич“ във Варшава и Фондация „Пловдив 2019“. Групата от представените визуални артисти в изложбата включва хора на различни етапи от своята кариера – опитни майстори на полската илюстраторска школа и от по-младото и средното поколение, отличени с награди по цял свят. Голяма част от артистите са художници на детски книги.

 

Освен мебели, стъкло и порцелан, традиционно свързвани с дизайна, сред стоте експоната са включени по-малко видими неща, като шрифтове, лога, детски играчки, локомотив, неон, безмоторен самолет, скутер, дори най-вкусния полски сладкиш – „Птиче мляко“ и каучуковия кръг на популярната игра „Ринго“. В изложбата съвременният полски дизайн е в компанията на предмети, считани вече за класически, също  уникати, обособили се като отделни произведения на изкуството и прототипи, никога не влезли в производство. Представени са и популярни предмети, използвани в ежедневието от поляците през последните 100 години.

 

Куратор на изложбата е полската журналистка и интериорен обучител Ева Соларж. Тя подрежда експонатите в хронологичен ред, който показва как определени теми и форми се появяват неизменно в хода на стогодишния период от историята на полския дизайн. Експозицията е насочена към широка публика, включително и към най-младите. Тя ще остане в Пловдив отворена за посетители до 28 юли.

 

Илюстратори, участващи в изложбата:

 

 1. Яцек Амброжевски
 2. Едгар Бонк
 3. Мачек Блажняк
 4. Катажина Богуцка
 5. Ада Бухолц
 6. Ивона Хмелевска
 7. Роберт Чайка
 8. Агата Дудек
 9. Емилия Джубак
 10. Малгожата Гуровска
 11. Моника Ханулак
 12. Марта Игнерска
 13. Тимек Йежерски
 14. Павел Йонца
 15. Агата Крулак
 16. Гражка Ланге
 17. Патрик Могилницки
 18. Пьотр Млодоженец
 19. Анна Немерко
 20. Ола Непсуй
 21. Мариана Оклеяк
 22. Павел Павлак
 23. Давид Риски
 24. Мариана Штима
 25. Ола Волданска-Плочинска


Преводачът Невена Дишлиева – Кръстева отблизо

Има толкова много начини да кажеш “подай ми солта!" и още толкова да кажеш кой кого мрази. И ето - вместо да приготвя две чаши за себе си и за Робърт, Мария приготви само една.."
Труби

Анна Велкова, стажант

Невена Дишлиева-Кръстева е родена през 1971 година в Ботевград. Превежда художествена литература от английски език. Завършила е българска филология в Софийския университет и магистърска програма по изкуствознание в Нов български университет. Сред авторите, които превежда са Джон Ъпдайк, Джоузеф Хелър, Филип Рот, Джефри Юдженидис, Зейди Смит, Джеф Дайър, Мохсин Хамид, Рейчъл Къск, Шона Сингх Болдуин, Джоан Харис и много други. За тънката материя на словото и смирението пред езика, за стълбовете към познанието и призванието на публициста и за скритите врати на превода с Невена разговаря Анна Велкова.


- Как започва един превод, има ли някакви граници за него - езикови,
смислови или чисто народопсихологични?

- Ще отговоря с думи на Капка Касабова: „Границата е място, където тъканта отънява“. Границата между оригинала и добрия превод е отъняла, но съществуваща тъкан. Преминаването от едната до другата страна изисква търпение, вслушване, разбиране, познания, труд, талант. Обич. И смирение.


- За да преведете една книга, доколко трябва да сте в синхрон с езика й, да се докосвате до нейната естетика на словото?

- За да се захвана с един превод, трябва да чувствам емоционална, културна, интелектуална близост с текста. Да усещам езика на автора, думите му да ми говорят и да ги запомням. Когато правех първите си преводи, нямах лукса да избирам, но това е необходим процес – всеки преводач трябва да остави зад гърба си немалък брой страници. Работата с текст, който ми е чужд, е мъчителна и вече не превеждам книга, ако не съм в синхрон с езика й, както казвате.

- Смята се, че добрият преводач в никакъв случай не е съавтор, а трябва да остане невидим. Но за да се разбере от чуждата публика, преводачът не трябва ли да наложи видими промени?

- За едни преводът е изкуство, за други – занаят. За едни преводачът е съавтор, за други – невидимият глас, скрит зад авторовия. Аз не си позволявам да съавторствам. По-скоро се стремя да съм добронамерен съмишленик на автора, да намеря най-добрия начин да изразя това, което усещам в оригинала. В никакъв случай не го дописвам. Ако има загадъчност или недоизказаност, се опитвам да удържа това и на български. 

- Разкажете малко повече за издателство ICU. Какво се крие зад името?

- Зад трите буквички се крие абревиатурата I SEE YOU, виждам те. Някои индиански племена, като например хопите, се поздравяват по този начин. „Виждам те“ (I see you) е поздрав, на който се отговаря с „Тук съм“ (I am here). Може би си спомняте този поздрав и от филма „Аватар“. „Виждам те“ е израз на нашето уважение към читателя, благодарността ни, че е избрал да разгледа нашите книги и да ни се довери. Иска ни се да сме от един отбор с читателите си, да ги възприемаме като общност от хора, с които споделяме ценности. Вече сме издали четирима лауреати на Наградата за литература на Европейския съюз: Пиер Мейлак (Малта), Гаст Грьобер (Люксембург), Емилиос Солому (Кипър) и Андонис Георгиу (Кипър). Преводите са мои, на Елена Димитрова и Ирена Алексиева.


- Какво планирате за следващите издателски години?

От самото си създаване през 2013 година следваме една избрана посока: издаваме добра литература с важни човешки послания. Нашите теми са домът, родното, но и смесването на култури и традиции; бащата. В следващите няколко месеца следват книги пак в тази посока: „Югославия, моя страна“ от звездния словенски писател Горан Войнович – роман, в който син на сръбски генерал от 90-те се отправя в търсене на баща си през нараненото тяло на бивша Югославия в годините след войната. Сборникът „Истории от 90-те“, който идва след двете ни най-успешни антологии „Куфарът на брат ми“ и „Бащите не си отиват“ ще излезе наесен. Тази книга, както и предишните две от поредицата, е съсредоточила в себе си цялата ми енергия – професионална и лична. За края на годината подготвяме „Майсторът на ангели“ от белгийския писател Стефан Брайс в превод на Мария Енчева, като част от все по-прекрасната ни колекция „По пътя“ – книги от различни краища на света, които показват разнородните лица на съвременната литература.

- Сред толкова различни езици и стилове на писане как се повлиява вашия начин
на изразяване и интерпретация на света? Вие самата пишете ли?

- Надявам се, че речникът ми се обогатява, че боравя по-добре с родния си български. След всяка прочетена книга човек си тръгва с по-широк мироглед. Преводачът, като възможно най-внимателният читател, неизбежно е повлиян от своите автори – не само по отношение на информацията, а и в чисто езиково отношение. Пиша някакви мои си неща, които нямат за цел да излизат на бял свят, а са някакъв вид канализиране на творчески енергии.

- Има ли книги, които не бива да се превеждат?

Издателската логика за избор на книги е различна, така че не смея да отговоря, че има книги, които не бива да се превеждат. Ако за мен е безсмислено, за друг няма да е.

- Мястото на преводача в света - медиатор, интерпретатор или свободен
електрон, прескачащ полетата на реалността с честотата на различните езици?

- Не бих избрала нито едно от трите определения. За мен мястото на преводача е сред думите, с широко отворени сетива. В повече мълчание, за да чува по-добре.

Понеделник, 17 Юни 2019 18:16

Господарите на улицата (ГАЛЕРИЯ)

Капана приюти стотици за Street Masters 2019

Снимки: Георги Матов

Господарите на улицата превзеха Капана през изминалия уикенд. Кварталът посрещна Street Masters 2019. Стотици почитатели на уличното изкуство посетиха няколкото локации на фестивала, за да видят и чуят на живо как се твори графит, как се танцува брейк или как звучи качествения хип-хоп. Мотото на фестивала тази година бе „Sounds of the Streets“ (Звуците на улицата).

Специално за събитието от Сан Франциско  под тепетата пристигна  влиятелният DJ QBert.Той е един от пионерите, който налага линията на пускане на музика на наслояване на барабани, баслинии и скреч солота едно върху друго. В Капана дойдоха още мегазвездите от Русия Mad Twinz и Inkie, хип-хоп соул артиста Tioneb от Франция, реге и днесхол идолите Jamakabi и Clip C от Англия и Ямайка. Публиката видя и изпълненията на многократния световен шампион по брейк Bboy Menno от Холандия, който бе част от журито на състезанията по време на фестивала заедно с абсолютната легенда Bboy Machine от САЩ и брейкъра Mr. Keyz от Франция.

Организаторите на десетото издание на фестивала за независима музика Electric Orpheus са се ангажирали да прилагат визията „Без отпадък“ (Zero Waste) във всички инициативи, съпътстващи тридневния музикален купон в полите на Родопите. За посетителите на събитието от 21 до 23 юни ще бъдат осигурени чаши за многократна употреба, както и картонени чаши, които ще се събират за рециклиране. Част от предлаганите на място храни ще бъдат в картонени тарелки и с дървени прибори. Не се толерира предлагането на храна и наливни напитки в пластмасови опаковки за еднократна употреба. Отпадъците на къмпингуващите и на гостите на фестивала също ще се събират разделно и ще бъдат предадени за рециклиране. По време на фестивала ще бъдат проведени и работилници за рециклиране и изработка на пластмасови значки. Всички посетители ще бъдат информирани и насърчавани да спазват за правилата за опазване на чистота по време на фестивала.

Electric Orpheus очаква посетители от България и региона, които ще се срещнат с 13 независими музикални банди и изпълнители от цял свят. За пети път фестивалът се провежда на територията на Вила Юстина в село Устина, близо до Пловдив. За гостите се предлага безплатен къмпинг и съпътстваща инфраструктура, както и съпътстващи събития и работилници за гостите и техните деца. На място ще се предлагат храни и напитки, пазар за музикални сувенири, размяна на плочи от винил, както и дегустации на български вина, чешка и немска бири, коктейли и гурме кухня. Входът за фестивала е със символична такса от 4 лв. Събитието е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

„Усилията ни да организираме събитие без отпадъци са естествено продължение на промяната в културата на хората и желанието ни да пазим чиста природата и средата, в която живеем. Знаем и че сред адуторията на фестивала има много хора, които следват принципите на Zero waste в ежедневието си.  Наш дълг е да популяризираме културата на отговорното потребление и чистотата. Хубавото е, че вече има все повече заведения и събития, които насърчават гостите си да намаляват отпадъците и да рециклират това, което е възможно. Да пазиш чисто трябва да бъде естествена част от фестивалната култура. Благодарим на приятелите ни от платформата за чиста среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“,  които ни вдъхновиха и ни помогнаха да организираме по-чист фестивал“ – казва Николай Костиков от Electric Orpheus.

Платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е партньор на Electric Orpheus. През последните два месеца организацията помогна на шест големи събития в Европейската столица на културата Пловдив да намалят отпадъците си. Сред тях са Маратон Пловдив, Капана Фест, седмицата за насърчаване на физическата активност и спорта MOVE Week, Plovdiv Food Park Festival.

„АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е инициатива на пловдивското сдружение БГ Бъди активен и работи в четири направления, за да промени отношението на гражданите, организациите и институциите към темата за чистотата и за реализирането на град #БезОтпадъци. Под мотото #ПразнувамеЧисто доброволци на платформата провеждат обучения за организатори на събития и ги насърчават да събират разделно отпадъците по време на големи мероприятия. Във втората линия на платформата #Рециклираме2019 се създават образователни ресурси и практически съвети, с които гражданите да бъдат мотивирани да намалят и събират разделно отпадъците си. Като трета насока в „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ се организира почистване на различни зони и публични инициативи за насърчаване на чистотата в града под наслов #ПочиствамеЗаедно. Под мотото #ПроменямеЗаедно в края на годината с гражданско участие ще бъдат обновени 2 зони в града. Целта е те да се превърнат в модерни места за срещи или спорт за местната общност. В допълнение, срещу събраните и предадени за оползотворяване опаковки от всички инициативи и събития през годината, на няколко места в Пловдив ще бъдат създадени модерни кътове за сядане.

В Световния ден на Околната среда платформата провокира гражданите на Пловдив със своя „Траш патрул“, който следеше дали и как пловдивчани изхвърлят отпадъците си. Замислят се нови публични акции и провокации, които да насърчат повече хора да пазят чисто.

Платформата АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е подкрепена от Фондация Кока-Кола като част от визията й за Свят без отпадъци. Партньори в дейностите са Община Пловдив, Общинска фондация „Пловдив 2019“ и ЕКОПАК.

Палата номер 10 на Пловдивския панаир ще бъде домакин на най-голямото младежко събитие за лятото в Пловдив – Anime & Gaming Festival 2019. Фестивалът, който ще се проведе на 22.06.2019 (събота), е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и ще даде възможност на пловдивчани да се запознаят отблизо с японската поп-култура и най-новото от света на гейминга.

В един ден всички гости ще могат да се насладят на наситена програма от косплей (Cosplay), к-поп (k-pop), гейминг, работилнички, японски традиционни изкуства, демонстрации, лекции и много други. Тематични щандове на магазини от цялата страна пък ще предложат на посетителите много продукти, свързани с аниме и гейминг културата – манга, комикси, фигурки, тениски и много други.

Специални гости на събитието ще бъдат косплей дуото MioMayo, които идват чак от Япония и са представители на страната на изгряващото слънце в World Cosplay Summit за 2018. MioMayo ще имат панел на сцената, част от който ще бъде и представление с японски мечове. Артистичното дуо ще отдели цял час за среща с феновете и ще бъде жури на специалния Cosplay конкурс в рамките на събитието, който е с награден фонд от 1000 лева, осигурени от Coca-Cola.

В паузите между отделните събития ще можете да се включите в някоя от работилничките на място. Очакват ви Pixel art, Кири-е, Оригами и Gunpla майстори, които ще ви предизвикат да развихрите въображението си и да направите шедьовър!

За феновете на гейминга ще има три големи зони, оборудвани с всичко нужно за един истински гейминг фестивал. Последен модел лаптопи и десктоп конфигурации, осигурени от Lenovo, на които ще се провеждат турнири и предизвикателства по League of Legends, Fortnite, Apex Legends и други, с големи парични и предметни награди. В същата зона ще се проведе и голям турнир по Brawl Stars (Showdown) с водещ Slavi „The Clashers“.

Помислено е и за феновете на класическите и аркадни игри. В специалната RETRO зона на Nescafe 3in1 всеки ще може да поиграе на Super Mario, Танкове, Mortal Kombat, Street Fighter и дори StarCraft I или Quake 2.

Цялото това забавление е на изключително достъпната цена от 5 лева, а децата до 7 години ще влизат безплатно с пълнолетен придружител. Билетите са в продажба в мрежата на Eventim, в бензиностанции OMV, а ще бъдат налични и на място на касата на Пловдивския панаир.

Проектът е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, Фокус: Японска култура.

Страница 1 от 1527

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…