Капана.БГ

Капана.БГ

Петък, 31 Март 2023 14:26

Пиесата „Лифт“ в Тракарт

В Пловдив ще гостуват учениците от едно от най-старите училища за специално образование в Сърбия и бивша Югославия – Училище с общежитие за ученици с увреден слух и говор „11 Май“ гр. Ягодина, Сърбия.

През 1928 г. училището се премества от Земун в Ягодина в сградата на „Дом за деца“. Преместването от Земун е извършено от Миодраг Матич, който като единствен професионалист е назначен за управител на дома. Преди преместването той идва да подготви сградата за нанасяне на 11 май. Официалното откриване на дома е на 1 септември 1928 г. в присъствието на представители на държавните просветни власти и граждани.

Училището извършва следните дейности:

• подготвителна предучилищна програма и рехабилитация на ученици с увреждания в развитието

• основно образование с продължителност осем години – 4 класа от първи цикъл и 4 класа от втори цикъл на основно образование

• средно професионално образование за образователни профили: пекар, книговезец, дамски фризьор, цветар-градинар.

Програмата за учебно-възпитателна работа се осъществява в учебни групи от 6-12 ученици. Учителят внимателно следи интересите и мотивацията на децата в групата и насочва учениците в усвояването на знания, навици и умения. Свободните занимания имат свое специфично място и функция в процеса на възпитание и обучение и включват работа в различни секции, към които учениците избират според интересите си (театрален, художествен, творчески, спортен, фолклорен…).

 

Драматична секция

Дейностите на драматичната секция се състоят от поредица от семинари и подготовка на представления, които учениците представят в градове в Сърбия и в чужбина. За да се улесни по най-добрия начин развитието на творческите способности при отглеждането и обучението на ученици с увреждания, програмата за работа на драматичната секция се реализира чрез система от драматични игри и творческа драма.

Чрез драматичните игри се реализират игри за: концентрация, внимание и въображение, игри за освобождаване и култивиране на речта, игри в диалози – драматични игри, игри за освобождаване в пространството и движението.

Чрез творческата драма учениците се освобождават от срама, научават основни движения на сцената, упражняват реч и дикция и правят други упражнения, които служат да дадат предварителни знания на ученика, за да овладее поверената му роля по-добре, по-бързо и по-лесно.

Чрез драматичното творчество учениците развиват въображение, спонтанност, изобретателност, интелигентност, емоционалност и най-вече емпатия.

Съвместната работа на учениците създава по-добри и по-отворени взаимоотношения, развива солидарност, отговорност и самочувствие, умения за работа в екип, поемане и делегиране на лидерство – всичко това са важни лични и житейски компетенции.

В желанието си да предложат на учениците нови техники за театрално изразяване, като част от работата на секцията по драма, са нети професионалисти – драматични педагози от CEKOM (Център за творческо израстване и мултикултурно сътрудничество от Зренянин), които заедно с учениците, реализират драматични работилници, от които се раждат три големи театрални проекта.

Използвайки различни техники, педагозите създават условия учениците да развият съдържание и да оформят собствените си идеи чрез драматични ситуации.

 

Овластени от възприетите и практикувани техники на творческата драма, учениците започват да подготвят пиеси.

През изминалите години драматичната секция реализира няколко големи проекта: театралната постановка „Сама”, „Различно буден” и „Лифт”. Със спектакъла „Различно будни“ на международния балкански фестивал „Игри без маски – театър без дискриминация“ в Скопие спечелени две награди – наградата за най-добра актриса и наградата за специални ефекти. Театралната пиеса „Сама” на същия фестивал следващата година е обявена за най-добра пиеса –първо място и получава „Гран при”.

Пиесите „Различно буден” и „Сам” са предствени пред публика в Скопие, Битоля, Любляна и Триест.

Под егидата на Европейския съюз и Съвета на Европа са реализирани концерти в градове в цяла Сърбия (Белград, Велико Градище, Панчево, Пожаревац, Земун, Зренянин…)

 

На 4 април 2013 г. от 18.00 часа в Културен център „Тракарт“ ще бъде представена пиесата „Лифт“.

 

Вход свободен.

 

„Пиесата е създадена чрез творчески драматургичен процес, сякаш е авторска. Проектът се е родил от сътрудничеството на асоциацията CEKOM от Зренянин и училището. Пиесата „Лифт“ представя нуждата от подобрение, желанието просто да се раздвижим и да започнем да живеем по-нормален живот, живот, в който няма нездравословна конкуренция, отхвърляне, дискриминация (по всички възможни начини), тъга, стрес…“ Лифт“ може да ни отведе бързо и безболезнено и е достатъчно голям, за да се поберем всички в него.

Асансьорът е надежда и вяра в по-доброто утре. Когато се замислим как работи обществото, какви стандарти ни налага и как се отнасяме към него, за поведението и нуждите, които не се вписват в рамката, стигаме до прости изводи, че е много трудно да си „под критериите“. На всички, които не могат да прескачат препятствия или не искат, им се натоварват по-трудни задачи, става им по-трудно. И тогава човек потъва, от тонове тревоги и въпроси. И накрая питаме кой може да промени това статукво? Кой е този Лифт към едно по-добро и светло бъдеще? И си мислим, че всички сме отговорни, някои повече, други по-малко. Всички ние трябва да се запитаме и да започнем да променяме себе си и средата си от утре, защото чакането нещата да се случат просто така ще пропилее и малкото свобода, която ни остава.

Тази пиеса е нашата стъпка към промяната. Да привлече вниманието към важни проблеми. Затова ви каним да се присъедините към нашата искрена борба и така да подпомогнете желанието на малките да правят велики неща.“

На 9-ия Фестивал на сценичните миниатюри, който се проведе в Културния център в Лесковац, учениците от Училище с общежитие за ученици с увреден слух и говор „11 Май“ гр. Ягодина, Сърбия, спечелиха първа награда с театралното представление „Лифт“. Членовете на журито ги описаха със следните думи:

„Прецизни в движенията, емоционално изпълнени, красиви чисти лица. С вдъхновената си игра, енергия и емоционална наситеност те ни оставиха безмълвни, задъхани и суетни. Бършейки сълзите, цялата зала ги аплодираше бурно, тази талантлива група млади хора“.

Издателство Библиотека България и BeeBop Cafe Пловдив представят „Право на самота“ от Айча Заралиева.

В първия ден на април Айча Заралиева ще посрещне своите читатели в Пловдив с най-новата си колекция от стихове. Заповядайте, за да чуете на езика на поезията нейната гледна точка за живота и света като изконното човешко право – „Право на самота“.

Редактoрът на книгата, Симеон Аспарухов, пише за нея следното:

„Правото на самота има онзи човек, който е разбрал колко силно може да прегръща щастието и колко бързо то може да си отиде със залеза. Самотата не е време, а процес на самопознаване и разгръщане до степен приемане на всяко на пръв поглед недоразумение във взаимоотношенията ни.“

 

01.04.2023 / 18:00 ч./ Bee bop cafe

ул. „Гладстон“ 1

Вход свободен!

Носителката на четири награди ИКАР за съвременна драматургия, включително на ИКАР 2023 за пиесата „Място, наречено Другаде“ – Яна Борисова, съвместно с Арт театър Берлин и Контраплан, представя новия си театрален пърформанс „за любовта…“ тази пролет в няколко града в България.

 

Представленията ще бъдат в Пловдив, София, Варна, а през лятото и в други градове на страната.

„за любовта…“ е уникално театрално-музикално преживяване, което ще събира на една сцена различни актьори с различни интерпретации на познати и чисто нови текстове на един и същ автор. Всяко представление е абсолютно уникално и вълнуващонепознато. И всеки път е… за първи път.

Спектакълът „за любовта…“ е диалог между музиката и думите. На сцената се преплитат текстовете на Яна Борисова, в изпълнение на известни актьори, сред които Цветана Манева, Александра Сърчаджиева, Александър Сано, Калин Врачански, Дарин Ангелов, Петър Антонов, Филип Буков, Радена Вълканова, Боряна Братоева и други гост актьори, и театралната музика на маестро Милен Кукошаров – композиторът, с когото авторката работи през последните години.

 

„Каня актьори, които много харесвам и обичам. Това са изключително талантливи артисти, които, освен че ме респектират, ме вдъхновяват и вълнуват, а това не е лесна работа. В този спектакъл всички те са мои герои от различни пиеси, писани по различно време, по различна причина и в различен контекст. Така авторът за успява да събере своите герои на едно място за да ги изслуша. Това ми се стори прелестна идея“, споделя Яна Борисова.

 

Спектакълът „ за любовта…“ е една нежна, смешна и покъртителна изповед на няколко души, които ежедневно се борят за правото си на любов и с ужаса от самотата.

 

Възползвайки се от дадената им възможност да говорят свободно за чувствата си, героите успяват в рамките на час и половина да ни въведат в налудния си, объркан и хаотичен любовен живот и разсъжденията си за него. Основни теми и опорни точки на тези откровения са: правото на щастие, човешките дефекти, зависимостите, срамът и най-вече любовта и последствията от нея.

 

„за любовта…“ на 8 април в Пловдив, Plovdiv Event Centre с участието на Цветана Манева, Юлиан Вергов, Петър Антонов, Дарин Ангелов, Боряна Братоева, Александра Сърчаджиева, Радена Вълканова, Александър Евгениев и Тодор Дърлянова.

 

„за любовта… и Нощните рицари“ на 24 април в Sofia Live Club с участието на Цветана Манева, Александър Сано Петър Антонов, Дарин Ангелов, Яна Борисова и

Нощните рицари: Александър Евгениев, Кирил Недков, Георги Богданов, Спартак Панталеев, Кристиян Негалов, Петър Петров, Владислав Стоименов.

 

Нощните рицари. Те са пазители на нощта – времето, когато всичко забранено е позволено и всичко неизказано може да се изрече. Това са гласове, които разцепват мрака и говорят за любов. Брутално, откровено, без цензура и без задръжки.

 

„за любовта…“ на 29 май в Sofia Live Club с участието на Цветана Манева, Александра Сърчаджиева, Александър Сано, Дарин Ангелов, Петър Антонов, Филип Буков, Радена Вълканова, Боряна Братоева, Александър Евгениев и със специалното участие на Николаос Цитиридис.

 

„за любовта…“ на 02 юни във Варна в рамките на театралния фестивал „Варненско лято“, с участието на Цветана Манева, Дарин Ангелов и Петър Антонов.

 

Билети в мрежата на Eventim.

 

Култовата рокгрупа Ахат и легендарния вокал Джо Лин Търнър (екс-Rainbow/Deep Purple) обединяват отново сили за съвместно турне – то ще обиколи най-големите градове на България в средата на септември. Една от спирките, естествено, е Пловдив Продуцент на турнето е SME, а това ще бъде и първо представяне на живо у нас на последния студиен албум на Търнър, “Belly of the Beast”, излязъл през 2022 г.

 

„Стари приятели сме с Джо – разказва вокалистът Звезди Керемидчиев – и лесно се обединихме зад тази идея, тъй като не сме били на сцена заедно от 2018 г. и онова голямо шоу в НДК. Той има нов албум, нова визия, изобщо е силно мотивиран да сподели новата страница в своята дълга и славна кариера. А ние сме си мотивирани просто от принципа „шило в торба не стои“, ха-ха. Свири ни се, пее ни се, искаме да тресем глави заедно с феновете пред сцената. Независимо какви са цифрите в ЕГН-то. Работим и върху нови песни, но изненадите ще запазим за самите шоута. Гарантираме, че ще са нещо различно и готино!“, обясниха музикантите от Ахат.

 

Определено сътрудничеството на популярните български рокаджии и певец от ранга на Джо Лин Търнър прави тура им едно от най-интересните събития в музикалния афиш на България тази есен. 

 

Програмата на турнето, символично озаглавено ROCK&ROLL FOREVER, включва:

 

10 септември – ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ДКС „Васил Левски“

 

11 септември – РУСЕ, „Арена Русе“

 

12 септември -  ВАРНА, Летен театър

 

14 септември – БУРГАС, Летен театър

 

15 септември – Пловдив, Летен театър, парк „Бунарджика“

 

16 септември – София, Парк център „Юнак“

 

Билети за AХAT & JOE LYNN TURNER – ROCK & ROLL FOREVER TOUR могат да бъдат закупени в мрежата на Bilet.bg (вкл. магазини „На тъмно“ и касите на ФастПей) и онлайн на https://sme.bilet.bg/ и вече са в продажба на цени от:

 

  • 50 лв. до 30.04.2023 г. вкл.
  • 60 лв. от 01.05.2023 г. до деня на съответния концерт
  • 70 лв. в деня на всеки концерт, като ще се продават и на място
  • 80 лв.  – VIP място в обособена зона с най-добра видимост и отделен вход на достъп

 

* Деца до 10 год. възраст влизат без билет, но с придру

 

 

Две музикални заглавия – документално и игрално – ни очакват в следващите два дни на София филм фест в Пловдив. В четвъртък от 18:30 часа може да гледаме документалният филмШинейд О‘Конър: Nothing Compares за легендарната ирландска певица. Той e изключителен поглед към краткия момент на главоломно нарастващата слава и политически мотивирания срив на завладяващата ирландска певица. Филмът отива отвъд естетиката и споровете, за да изследва внимателно произхода на този обаятелен и откровен глас.

 

 

В петък от 18:30 часа предстои и дългоочакваното ново заглавие от любимия на кинолюбителите немски режисьор Фатих Акин. В „Рейнско злато“ ще разберем историята на Харат – за пътя му от гетото до върховете на класациите, който е колкото драматичен, толкова и предизвикателен.

 

 

Новият филм на Фатих Акин е по мотиви на автобиографичния роман „Всичко или нищо“ на вероятно най-автентичния представител на немския гангста рап. Билетите са на цена от 9 лева и 8 лева намалени за учащи и студенти. Пълната програма и билетите следете на kinolucky.com и на касите на LUCKY Дом на киното

 

 

Журналистът Георги Тошев ще представи книгата „Стефан Данаилов. Игра на живот“, написана в чест на 80-годишнината от рождението на легендарния български актьор, и ще представи филма си „Ламбо от София” на 29 март от 19 часа в Драматичния театър. Събитието е част от инициативата  „Стефан Данаилов на 80: години любов“.

 

„Спомените са нещо индивидуално – осъзнах го ясно, докато помагах на Стефан Данаилов да напише автобиографията си „Романът на моя живот“. Това, което той разказа за детството и любовта, за въодушевлението от успеха и за тъгата по изгубените приятелства, за болката от предателствата и за благодарността от срещите, е много по-различно от онова, което другите разказват за него – и сега, когато вече го няма. Всеки е свободен да споделя спомени, дори ако с тях ще нарани някого.

 

От смъртта на Ламбо минаха няколко години. Би трябвало да мога да говоря за него без емоции, но понякога не успявам. Човек е създаден, за да се вълнува, така ми казваше той. Оказа се прав.

 

Срещнах го отблизо към края на дните му. Време, в което човек трябва да намери нов смисъл, за да продължи. Да разбере какво все още може да му предложи животът. Стефан се надяваше животът, или някой друг да го хване за ръка и да му посочи пътя. Малко преди да си тръгне, ми завеща архива си.

 

Какво е да разполагаш с доказателствата за един чужд живот? Бреме? Отговорност? Дълг?

 

Животът е като игра. Всяка възраст е предизвикателство. Успехът на младини е привилегия за избрани, старостта е самота за всички. Старостта, както казва Ингмар Бергман, е като изкачване на планина. „И колкото по-високо се изкачвате, толкова по-трудно става да вървите, но с всеки перваз пред вас се открива все по-примамлива гледка“, казва авторът Георги Тошев и допълва, че Ламбо е умеел да дава смисъл на другите.

 

Тази книга е далеч от стандартната биография. Тя не проследява хронологически фактите от живота на един забележителен актьор и човек.

 

„Прослушвайки записите от нашите разговори, открих три думи, които Ламбо повтаряше често – любов, живот, игра. „Игра на живот“ е книга за и от Стефан Данаилов. За любовта и липсата на любов, за огромния копнеж по срещата с другите, по киното и театъра. „Игра на живот“ се вглежда в детайлите от едно човешко пътуване във времето. Автобиографичен повей, който минава през несигурното присъствие на собственика на истории, разказани от другите. Лична история, която се превръща в история на едно пъстро общество от чудаци, вече на изчезване”, казва още Тошев.

 

Стефан Данаилов е най-сниманият български артист със 150 функции в киното – връх, с който малко на брой международни артисти могат да се похвалят. Той е и измежду най-обичаните наши артисти и преподаватели. Новият филм на сценариста Георги Тошев, режисьора Ема Константинова и оператора Борис Пинтев се концентрира върху малко известни обстоятелства от живота на един от най-известните българи.

Филмът " Ламбо от София " показва местата на Стефан Данаилов в родния му град, среща ни с негови съученици от началното учебно заведение, състуденти от Театралната академия като Стефан Мавродиев, Елена Райнова, Йосиф Сърчаджиев, и партньори като Цветана Манева.

Филмът прави любопитен паралел сред София от 60-те – 70-те години на предишния век и днешната столица. Показват се фрагменти от филми с участието на на Ламбо, трансформирали София в снимачна площадка. Включени са и документални фрагменти и фотоси на Данаилов, които се показват за първи път. За реализацията на кино лентата спомага Столична община.

" Беше сложна задача да намерим нов поглед към един толкоз известен човек, какъвто е Стефан Данаилов. Фокусът върху неговия роден град, детство, семейство, обучението в НАТФИЗ и кариерата беше драматургична находка. Ламбо е снимал към 15 филма в София – от първия му " Следите остават " до един от последните му – " Правила ", споделя журналистът Георги Тошев, създател на цялостната биография на артиста " Игра на живот ". За новата документална лента Тошев открива и Вера Дукова, която играе момичето в " Следите остават " от 1956 г.

 

Стефан Данаилов бе силно свързан с Пловдив.  Той е основател на фестивала „Сцена на кръстопът”, който и до днес се провежда в града под тепетата.   

 

 

Две европейски заглавия ни очакват тази вечер в програмата на София филм фест в Пловдив.  В 18:30 е едно от най-очакваните заглавия на тазгодишния фестивал „Под слънцето“. Филмът бе засипан с положителни отзиви от критиката и грабна награда БАФТА за режисьорски дебют за Шарлът Уелс. Филмът разказва за почивката на баща и син в турски курорт, но в райската семейна идилия постепенно се появяват пукнатини.

 

Късният филм „Корсаж“ от 20:45 ни пренася във Виена през 1877 година. Императрица Елизабет Австрийска празнува 40-ия си рожден ден заедно със съпруга си, император Франц Йосиф, и техните високопоставени гости. Според слуховете нещата между кралската двойка не вървят, а кралицата – включително и прословутият ѝ корсет – привличат все повече внимание. След тържествата, когато ролята ѝ е сведена до церемониални изяви, като посещение на ранени войници и помахване към често недружелюбните ѝ поданици, Елизабет започва да се притеснява за съдбата си.

 

„София филм фест в Пловдив“ е част от Културния календар и се провежда с подкрепата на Община Пловдив. Билетите са на цена от 9 лева и 8 лева намалени за учащи и студенти. Карта за 6 прожекции е 48 лева. Пълната програма и билетите очаквайте от петък на kinolucky.com и на касите на LUCKY Дом на киното.

 

Страница 1 от 2138

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…