Капана.БГ

Капана.БГ

От 1 до 10 юни Пловдив ще е домакин на поредицата от събития AIM Срещи Plovdiv 2019 на Европейската мрежа за срещи на творчески инициативи AIM Network (Artists’ Initiatives’ Meetings), които ще съберат на едно място различни международни и български артистични проекти и ще дадат добър пример на представители на независимата българска арт сцена да създадат подобни инициативи и в Пловдив.

Участници в срещите ще бъдат както творци от България с техните организации, сдружения, галерии, ателиета и др., така и такива, поканени от Балканите и Европа. Основната програма включва срещи на артистите при закрити врата, но ще има и поредица от събития, отворени за широката публика – артистични работилници, изложба, серия от пърформанси, отворена дискусия на тема: „Локални/Глобални артистични инициативи, обмен на практики и възможности“ и закриващо парти.

Целта на срещите AIM Plovdiv 2019 е да пренесат формата на AIM Network на местна почва, като по този начин допринесат за развитието на локални творчески инициативи и създадат за участниците възможности за обмяна на опит на местно и международно ниво. Проектът ще включи в програмата си алтернативни градски пространства, галерии и ателиета на различни местни организации. Всичко това ще бъде основа за последващо развитие на връзките, направени по време на срещите между българските участници и международната мрежа от артисти, в посока изграждане на дългосрочно сътрудничество, налагане на артистичната сцена и отварянето й към широката общественост.

Това е и другата основна цел на срещите AIM Plovdiv 2019 – освен като обмен на опит между привидно различните, но взаимосвързани съседни региони, да могат да въздействат на местно ниво за окуражаване на потенциални артистични инициативи и в бъдеще, като подкрепят изграждането на независима от институции и масов вкус политика на пространството или инициативата.

AIM Plovdiv 2019 е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се организира от мрежата за артистични инициативи AIM Network в колаборация с Водна Кула Арт Фест (Water Tower Art Fest). Основният инициатор е Сдружение ИМЕ, отговорно за случвалият се 10 години под ред фестивал Водна Кула Арт Фест, който се наложи като едно от най-значимите събития за съвременно изкуство в България.  Сдружение ИМЕ е част от мрежата на AIM Network от 6 години.

Участници: AEther (Sofia, BG), Candyland (Stockholm, SE), the fridge (Sofia, BG), International Performance Art Festival and Meeting (Tokyo, JP), KRÆ syndikatet (Copenhagen, DK), Lateral Art Space (Cluj-Napoca, RO), LTMKS (Vilnius, LT), MUU Artists’ Association (Helsinki, FI), Ormston House (Limerick, IE), Pasaj (Istanbul, TR), Press to Exit (Skopje, MK), Sant Marc (Sineu, Mallorca, ES), Small Projects (Tromsø, NO), Snehta Residency (Athens, GR), >top (Berlin, DE), U10 (Belgrade, RS), Water Tower Art Fest (Sofia, BG), Art today (Plovdiv, BG), CU29 (Plovdiv, BG), Studio 2 (Plovdiv, BG), Doma Art foundation (Sofia, BG)

Приканваме Ви да заповядате на серията събития, придружаващи срещите от 6-ти до 10-ти юни на различни локации в Пловдив. Повече информация за AIM Срещи Plovdiv 2019,  пълната програма, както и информация за участниците ще откриете на https://artistsinitiatives.com/event/aim-plovdiv-2019/, както и на https://www.facebook.com/watertowerartfest/.

AIM Network е европейска артистична инициатива, обслужваща платформа за обмяна на опит, споделено познание, подсилване на мобилността и сътрудничеството между артистичните инициативи, както и засилването на обществения интерес към артистичния сектор като цяло както сред професионалните арт среди, така и сред по-широката публика. Към момента мрежата разполага с 11 управлявани от артисти пространства на територията на цяла Европа.

Водна Кула Арт Фест е ежегодно провеждано арт събитие, включващо пърформанси, инсталации, презентации и семинари, които се провеждат в София, България. От 2006 г. фестивалът се разви от инициатива от местно значение в най-значимия международен фестивал за съвременно изкуство в България. Целта на проекта е да насочи общественото внимание съм непосредствено заобикалящата ни градска среда, включително изоставените и неизползваеми пространства, поставяйки въпроси, свързани с демокрацията, толерантността и околната среда през погледа на социално-ангажираното изкуство.

 

Нов проект ще замести големия калкан на Ядрото

Нов графити проект ще смени „Графонетика“-та на Ядрото, създадено преди години покрай НОЩ/Пловдив по идея на журналиста Даниел Ненчев. Любимият на всички гости на Капана проект бе замазан, някак странно, точно в деня след 24 май. Калиграфски изписаните различни думи, популяризиращи кирилицата, българския език и съдружието на множество азбуки в Европа, вече са заличени под сива мазилка.

Събитието се случва в навечерието на поредния Капана фест. Според коментари във фейсбук под поста на Симеон Тодоров от pLOVEdiv,  споделил първи за замазването на артистичния калкан, проектът за нова рисунка е съгласуван с организаторите на Капана феста и ще включва талантливи графити майстори.

снимка: Фейсбук Симеон Тодоров/pLOVEdiv

Градска художествена галерия – Пловдив показва изложбата „Омагьосано царство“ с творби на Николай Райнов – личност, оставила ярък отпечатък в българското изкуство през първата половина на 20 век. Произведенията могат да се видят на втория етаж в сградата с постоянна експозиция на Енчо Пиронков на ул. „Васил Кънчев“ №1 в Стария град.

Изложбата е резултат от дългогодишно проучване върху творчеството на Николай Райнов от кураторите на изложбата Станислава Николова и Галина Декова, уредници в Софийска градска художествена галерия, където експозицията беше показана през изминалите два месеца. Според кураторите:

„Голямата известност и митовете около личността на Николай Райнов се дължат преди всичко на неговото литературно и публицистично творчество. Той е и авторът на първата българска история на изкуството и на едни от първите монографии за българско изкуство. Завършва Художествено-индустриалното училище в София през 1919 г. През целия си живот се определя като „художник-декоратор“, създава значителна продукция в областта на илюстрацията и оформлението на книгата, както и многобройни декоративни проекти. Най-личната, уникална и разпознаваема част от художественото му творчество обаче остават т. нар. „стилизувани картини“, които създава през 20-те и 30-те години. От една страна те го открояват като изключително явление на художествената сцена в този период, а от друга страна препращат към единната философска система, обединяваща делото му. Всяко произведение на Николай Райнов – от най-незначителната рисунка до теоретичните му трудове, е фрагмент от този сложен градеж. Някои от декоративните композиции достигат до нас, придружени от обяснение на сюжета, но всички те отразяват дълбоката ерудираност и многостранните интереси на Николай Райнов в области като философия, история на религията, етнография, физика, ботаника, астрология, химия и т.н.“

В настоящата изложба са включени над 35 произведения на Николай Райнов в опит художественото наследство на автора да бъде видяно чрез декоративните природни картини, графичните композиции и илюстрации. Представени са както по-ранни творби, така и от късния му период, а също и гравюри от престоя му в Париж (1925-1927). Сред стилизираните пейзажи от 30 –те години на 20 век са и пейзажите, изработени в лакова живопис върху станиолена основа, които нямат аналог в българското изкуство.

С произведения от своите фондове участват: Софийска градска художествена галерия, Градска художествена галерия – Пловдив, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил,  Галерия „Филипополис“ – Пловдив, колекция на Димитър Инджов и други частни лица.

Изложбата е съпроводена от каталог на български и английски език. Може да бъде видяна до 30 юни.

Спектакълът на Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" в Пловдив "Дебелянов и ангелите" обра наградите "Аскеер". Постановката спечели цели 5 статуетки от общо 11 категории.

Най-престижните награди в театралното изкуство у нас бяха връчени за 29-и път на 24 май - Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост. За отличията, присъждани за високи постижения в театралното изкуство през изминалия сезон, се бореха 90 постановки. 

Спектакълът "Дебелянов и ангелите" на Драматичен театър Пловдив спечели наградите за: най-добро представление, съвременна българска драматургия - от Александър Секулов, сценография - Мира Каланова, а Диана Добрева взе приза за режисура. Освен това, актьорът Ненчо Костов получи наградата в категория "Изгряваща звезда" за ролята на Дебелянов в спектакъла "Дебелянов и ангелите".

Най-добрият актьор в главна роля е Валентин Ганев за Лаймън Фелт в "Спускане от връх Морган", а за най-добра актриса беше отличена Радина Кърджилова за ролята ѝ на Сара в "Любовникът". И двете представления са на Народния театър "Иван Вазов".

За поддържащи роли бяха наградени Ирини Жамбонас за ролята ѝ на Елизе в "Аз обичам, ти обичаш, тя обича" и Стоян Младенов за ролята на Ансел Смит в "Килър Джо" - в Малък градски театър "Зад канала".

Актьорът Иван Налбантов бе удостоен от фондация "Аскеер" за цялостно творчество. Наградата му беше връчена от президента на фондация "Аскеер" Васил Михайлов.

Наградите „Аскеер” са най-старите театрални награди в България и единствени по рода си. Отличията се дават “от артисти – за артисти” и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър.

За това и фурорът на Дравата в Пловдив е революционен, а това, че театърът ни носи 5 статуетки в емблематичната 2019-а година, никак не е случайно - той винаги е бил столица на културата в Града на тепетата.

 

Шрифтът ще бъде дарен за свободно ползване и сваляне в електронен формат на 1 ноември - Деня на народните будители

До всеки гражданин на Пловдив, гост или почитател на града ще може да дари своя почерк и така да вземе участие в създаването на първия пловдивски шрифт.

“Обичам Пловдив, пиша на ръка” и „Ах, чудна българска земьо, полюшвай цъфтящи жита“ – това са двете изречения, които всеки трябва да изпише. Първото е мотото на кампанията, а второто съдържа всички букви от азбуката.

По повод Деня на славянската писменост фондация “Пловдив 2019” организира кампания, посветена на кирилицата и нейното специално място в световната култура и в програмата на Европейска столица на културата. Идеята на организаторите е да насърчат писането на ръка, дори и във времената на почти пълна дигитализация.

За целта на няколко места в града има разположени пунктове с доброволци. Там желаещите могат да изпишат дадените изречения. Пунктовете се намират на площада пред Общината, на площада, наричан Широкото в Капана, до Виенския павилион в Цар Симеоновата градина, на централната алея в парк Лаута, до детската железница на Младежкия хълм и до трибуните на Гребната база.

Можете да дарите вашия ръкопис от 10.30 до 12.30 часа и от 15.00 до 19.00 часа до 26-и (неделя).

Всички желаещи могат да дадат своя принос и чрез социалните канали, като качат там ръкописа си с хаштаг #пишанаръка.

“Почеркът на Пловдив” е проект, който цели да събере и анализира специфичния ръкописен почерк на града, и да го претвори в уникален по рода си шрифт, който да остане като част от наследството на Европейската столица на културата 2019 и след годината на титлата.

Събраните почерци ще бъдат анализирани от екип, обединяващ пловдивчани от две графични студия - PUNKT и Typedepot. Те ще ги анализират и обработят, за да сътворят първата по рода си градска азбука на кирилица. Шрифтът ще бъде дарен за свободно ползване и сваляне в електронен формат на 1 ноември - Деня на народните будители. Развитието на цялостният проект ще може свободно да се следи от всички желаещи на @plovdiv.typeface в Инстаграм.

Той бе обявен официално във вечерта на връчването на наградите “Пловдив”, където бяха поканени да се включат и видните общественици под тепетата, пазещи културния облик на града.

Събитието е Интерактивен спектакъл, воден от международно признатия визионер Йордан Камджалов, където за първи път пред публика ще бъдат съчетани трите формата на Музикална Лаборатория за Човека основани от Йордан Камджалов, с диригент Мая Василева:

- Музикална лаборатория за Човека – камерен състав
- Музикална лаборатория за Човека – хоров формат
- GENESIS CHAMBER ORCHESTRA
- Музикална лаборатория за ВСИЧКИ – наречен България ПЕЕ, в който ще бъде включена като активен участник цялата аудитория на Античния театър.

Концертната част на спектакъла е върху авторски разработки на Й. Камджалов, базирани на музиката и текста на втори дял на Паневритмията, “Слънчеви лъчи”, който е изграден върху основата на български традиционни ритми и мотиви (например ръченицата). Тема на музиката и текста е освобождаването на Човека.

Входът е свободен!

„Чувство за непоносимост“ е документален разказ за живота и творчеството на писателя Георги Марков до бягството му от комунистическа България през 1969 година. Историята на една шеметна писателска кариера, белязана от възходи и падения, от приятелства и предателства, от любови и надежди… И от едно разяждащо душата чувство за човешка непоносимост.

България, 2019, 104'
Режисьор: Боя Харизанова
С: Калин Врачански, Пламен Великов.

"Накрая и ти ще си тръгнеш и няма да се върнеш, дорде си жив."

Есето "Чувство за непоносимост" /от цикъла "Задочни репортажи"/ е изповедта на Деня. Денят, в който Георги Марков взима решението да напусне България и тръгва. Тръгва и не знае къде отива. Тъгува, не знае накъде върви, но и не иска да се върне... Лист от дневник, който се преобръща. Писателят не е изненадан, той го очаква. Много се е натрупало, всичко се вижда, лошото е, че продължава и няма кой да го спре...Прелялата капка е закритата премиера на пиесата му "Аз бях Той".

Филмът възстановява събитията с коментар отвън и размисли отвътре.

От 17:00 ч. в  Luky Дом на киното.

Страница 1 от 1507

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…