Капана.БГ

Капана.БГ

Спектакълът на Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" в Пловдив "Дебелянов и ангелите" обра наградите "Аскеер". Постановката спечели цели 5 статуетки от общо 11 категории.

Най-престижните награди в театралното изкуство у нас бяха връчени за 29-и път на 24 май - Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост. За отличията, присъждани за високи постижения в театралното изкуство през изминалия сезон, се бореха 90 постановки. 

Спектакълът "Дебелянов и ангелите" на Драматичен театър Пловдив спечели наградите за: най-добро представление, съвременна българска драматургия - от Александър Секулов, сценография - Мира Каланова, а Диана Добрева взе приза за режисура. Освен това, актьорът Ненчо Костов получи наградата в категория "Изгряваща звезда" за ролята на Дебелянов в спектакъла "Дебелянов и ангелите".

Най-добрият актьор в главна роля е Валентин Ганев за Лаймън Фелт в "Спускане от връх Морган", а за най-добра актриса беше отличена Радина Кърджилова за ролята ѝ на Сара в "Любовникът". И двете представления са на Народния театър "Иван Вазов".

За поддържащи роли бяха наградени Ирини Жамбонас за ролята ѝ на Елизе в "Аз обичам, ти обичаш, тя обича" и Стоян Младенов за ролята на Ансел Смит в "Килър Джо" - в Малък градски театър "Зад канала".

Актьорът Иван Налбантов бе удостоен от фондация "Аскеер" за цялостно творчество. Наградата му беше връчена от президента на фондация "Аскеер" Васил Михайлов.

Наградите „Аскеер” са най-старите театрални награди в България и единствени по рода си. Отличията се дават “от артисти – за артисти” и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър.

За това и фурорът на Дравата в Пловдив е революционен, а това, че театърът ни носи 5 статуетки в емблематичната 2019-а година, никак не е случайно - той винаги е бил столица на културата в Града на тепетата.

 

Шрифтът ще бъде дарен за свободно ползване и сваляне в електронен формат на 1 ноември - Деня на народните будители

До всеки гражданин на Пловдив, гост или почитател на града ще може да дари своя почерк и така да вземе участие в създаването на първия пловдивски шрифт.

“Обичам Пловдив, пиша на ръка” и „Ах, чудна българска земьо, полюшвай цъфтящи жита“ – това са двете изречения, които всеки трябва да изпише. Първото е мотото на кампанията, а второто съдържа всички букви от азбуката.

По повод Деня на славянската писменост фондация “Пловдив 2019” организира кампания, посветена на кирилицата и нейното специално място в световната култура и в програмата на Европейска столица на културата. Идеята на организаторите е да насърчат писането на ръка, дори и във времената на почти пълна дигитализация.

За целта на няколко места в града има разположени пунктове с доброволци. Там желаещите могат да изпишат дадените изречения. Пунктовете се намират на площада пред Общината, на площада, наричан Широкото в Капана, до Виенския павилион в Цар Симеоновата градина, на централната алея в парк Лаута, до детската железница на Младежкия хълм и до трибуните на Гребната база.

Можете да дарите вашия ръкопис от 10.30 до 12.30 часа и от 15.00 до 19.00 часа до 26-и (неделя).

Всички желаещи могат да дадат своя принос и чрез социалните канали, като качат там ръкописа си с хаштаг #пишанаръка.

“Почеркът на Пловдив” е проект, който цели да събере и анализира специфичния ръкописен почерк на града, и да го претвори в уникален по рода си шрифт, който да остане като част от наследството на Европейската столица на културата 2019 и след годината на титлата.

Събраните почерци ще бъдат анализирани от екип, обединяващ пловдивчани от две графични студия - PUNKT и Typedepot. Те ще ги анализират и обработят, за да сътворят първата по рода си градска азбука на кирилица. Шрифтът ще бъде дарен за свободно ползване и сваляне в електронен формат на 1 ноември - Деня на народните будители. Развитието на цялостният проект ще може свободно да се следи от всички желаещи на @plovdiv.typeface в Инстаграм.

Той бе обявен официално във вечерта на връчването на наградите “Пловдив”, където бяха поканени да се включат и видните общественици под тепетата, пазещи културния облик на града.

Събитието е Интерактивен спектакъл, воден от международно признатия визионер Йордан Камджалов, където за първи път пред публика ще бъдат съчетани трите формата на Музикална Лаборатория за Човека основани от Йордан Камджалов, с диригент Мая Василева:

- Музикална лаборатория за Човека – камерен състав
- Музикална лаборатория за Човека – хоров формат
- GENESIS CHAMBER ORCHESTRA
- Музикална лаборатория за ВСИЧКИ – наречен България ПЕЕ, в който ще бъде включена като активен участник цялата аудитория на Античния театър.

Концертната част на спектакъла е върху авторски разработки на Й. Камджалов, базирани на музиката и текста на втори дял на Паневритмията, “Слънчеви лъчи”, който е изграден върху основата на български традиционни ритми и мотиви (например ръченицата). Тема на музиката и текста е освобождаването на Човека.

Входът е свободен!

„Чувство за непоносимост“ е документален разказ за живота и творчеството на писателя Георги Марков до бягството му от комунистическа България през 1969 година. Историята на една шеметна писателска кариера, белязана от възходи и падения, от приятелства и предателства, от любови и надежди… И от едно разяждащо душата чувство за човешка непоносимост.

България, 2019, 104'
Режисьор: Боя Харизанова
С: Калин Врачански, Пламен Великов.

"Накрая и ти ще си тръгнеш и няма да се върнеш, дорде си жив."

Есето "Чувство за непоносимост" /от цикъла "Задочни репортажи"/ е изповедта на Деня. Денят, в който Георги Марков взима решението да напусне България и тръгва. Тръгва и не знае къде отива. Тъгува, не знае накъде върви, но и не иска да се върне... Лист от дневник, който се преобръща. Писателят не е изненадан, той го очаква. Много се е натрупало, всичко се вижда, лошото е, че продължава и няма кой да го спре...Прелялата капка е закритата премиера на пиесата му "Аз бях Той".

Филмът възстановява събитията с коментар отвън и размисли отвътре.

От 17:00 ч. в  Luky Дом на киното.

Люси Дяковска: "Любим мой Пловдив, град в който се влюбих и не искам да напусна. След великолепни срещи тази година ми предстои и първата, самостоятелна изява в любимият ми дом на културата "Борис Христов", станал вече мой втори дом.

На 25-ти май ще имам великолепната възможност да се срещна с вас и заедно да се насладим на вълшебството, наречено мюзикъл, поднесено от мен, диригента Левон Манукян и талантливият Георги Милтиядов, които са автори на аранжиментите и разбира се невероятните музиканти от Плевенска Филхармония.

Двучасова програма, изпълнена с най-доброто от световния мюзикъл, цветна и магична, отвеждаща публиката в света на „Котките”, „Цар Лъв”, „Мулен Руж”, „Уестсайдска история”, „Клетниците“, „Исус Христос Суперзвезда“, „Коса”, „Кабаре” и „Чикаго“, "Мама Мия", "We will rock you" и други.

Каня ви да преживеем заедно историите, които ще ви разкажа, и емоцията, с която ще пътуваме във времето, на изкуството, наречено мюзикъл!"

БИЛЕТИ на цени от 16лв. до 30 лв.

Днес от 19:00 ч. на Лятно кино "Орфей“ Пощенска кутия за приказки гостува на Пловдив с тема, посветена на града на тепетата.

Заповядайте на 25 май в Лятно кино "Орфей" на “Голямата хава”. За вас ще четат: Мая Бежанска, Шайбата, Бойко Кръстанов. Ники Илиев, Димитър Калбуров, Вяра Атова, Бориса Сарафова, Деян Каменов, Башар Рахал, Живко Джуранов и Орлин Павлов. Вратите отварят в 19:00 ч. Начало: 20:00 ч. Билети за събитието можете да октриете и в мрежата на Ticketportal Bulgaria и Еventim. Ticketporta: http://www.ticketportal.bg/podujatie_search.asp?id=44604 Еventim. Билетът не гарантира седящо място. Билетът на място и в деня на събитието: 15 лева.

Събота, 25 Май 2019 01:38

"Черен туризъм" в Чернобил

"От "черната" страна на туризма в Чернобил до непостроената централа в Белене" - разказ и материали от изследването на Михаела Лакова.

В отворена лекция - разговор Михаела ще сподели откритията си от посещението си в Чернобил, част от арт резиденцията й миналата година в Славутич - пост атомен град построен малко след експлозията на реактора в болезнена близост то централата.

Ще дискутираме Чернобил като топ желана туристическа дестинация, ексцентрично наречен "черен" или "радиоактивен" туризъм.

Чернобил, като международен обект на научни изследвания и солидарен обмен на знания в сферата на атомната енергия и борбата с радиацията.
Чернобил като най-голяма атомна авария, преизпълнена с болезнени спомени и травма, която и до днес резонира в общото ни колективно самосъзнанието.

Събитието е част от изложбата 2019 - Година от бъдещето в програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC.

Лекцията ще е на български, с превод на английски. Входът е безплатен.

Страница 1 от 1507

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…