Капана.БГ

Капана.БГ

След 32 самостоятелни изложби Стамен Карамфилов мечтае за една последна

Шампиони по канадска борба тренират в комплекса за хора с увреждания в Източен

Иво Дернев

На 76 години, почти напълно изгубил зрението си, Стамен Карамфилов продължава да твори в ателие, осигурено от Националния център за рехабилитация на слепи хора в Пловдив. Губи очите си, но не и духа си. Незрящият маестро използва супер рядката техника енкаустика- рисува само с восък, тъй като по-добре усеща материала. Загубил зрението си преди пет години, той не се отказва и трупа картини за така мечтаната от него последна самостоятелна изложба, след 32 такива през годините.

„Надявам се някой да ме приюти и ми осигури пространство или галерия за последната ми експозиция догодина, през юни, когато навършвам 77 години. Това искам и върху това работя”, обясни Стамен Карамфилов днес на социалния министър Бисер Петков и кандидата за кмет Здравко Димитров, които го посетиха в работното му пространство в Центъра за рехабилитация на слепи хора.

„Днес, когато не виждам нищо с дясното око и съвсем, съвсем малко с лявото, този център ми дава утеха. Тези хора ми дадоха подслон и продължавам да работя. Създадоха ми уют и това ме държи. Това ме кара да се чувствам човек. Дадоха ми криле тук”, обясни на гостите в ателието си Стамен Карамфилов.

Той е реставратор-художник. Завършил е консервация и реставрация в Санкт Петербург. Отделил е два къта за картини в ателието си. В единия са негови работи отпреди ослепяването, в другия са настоящите му творби. В средата седи една икона от 1826г., чиято реставрация не успява да довърши, тъй като губи зрението си.

Рисува с восък, който преди това търпеливо избелва в продължение на месеци. Това е сложна процедура, тъй като избелването на восъка зависи и от слънцето, и от луната. Трябва да се съобразяваш и с двете. Използва рядката техника енкаустика, тъй като цветовете се запечатват на платното и не променят цвета си. За разлика от очите му, които решили да го сторят преди пет години. Това сякаш е бунтът на твореца срещу нещастието. Лекът на болестта. Всяка картина е едно ново проглеждане.

„Много сложна и стара техника е. Работя с шпакла. Ползвам пигмент от Германия или химии за оцветяване на восъка, след като преди това го избеля. Работя само на черна основа, тъй като в лявото око, колкото и увредено да е, цветовете изпъкват. Нанасям восъка, после обгарям с газова горелка, за да го запечатам. Мисля, че съм единственият, който прави енкаустика върху платно. В началото доста платна запалих, но вече знам как”, обясни незрящият художник.

Силата на духа му не е нещо екзотично за екипа на  Националния център за рехабилитация на слепи хора в Пловдив. Всички, които го посещават, са решили да не се дават на ситуацията, в която ги е поставила съдбата, и да продължат напред. Това е и всичко, което искат и правят от социалния комплекс в Изгрев.

На подземното ниво под художника Стамен Карамфилов се случват други чудеса. Там спортуват някои от най-силните български състезатели по канадска борба, всички незрящи. Тренира ги абсолютният шампион и инструктор Марин Печев. Той е и нещо като фитнес преподавател на слепите хора, които не искат да губят формата си и се потят под тежестите в залата за фитнес. В близост до нея вървят и курсовете за масажисти- незрящите са много силни в тази професия, а Центърът ги обучава и мотивира да се занимават с нея.

„Денят на белия бастун не е ден, в който празнуваме, а е ден, в който фокусираме вниманието върху хората с увреждания. Центърът е уникална институция на територията на България, а и на Европа. Открит е през 1966г. и в момента работи с 4600 незрящи от цялата страна годишно. 200 души получават професионално образование всяка година от 58-те души специализиран персонал. Ресурсът, с който оперираме обаче, е крайно недостатъчен. Губим кадри и не можем да намерим хора. Това може да доведе до ограничаване на някои функции”, обясниха от Националния център за рехабилитация на слепи.

Александрина Костова е програмен мениджър на комплекса и преподавател по зрителна рехабилитация. Тя подчерта, че основните мисии на центъра са рехабилитацията, професионалното обучение и консултация, както и услуги по развитие на човешките ресурси.

„Работим по възстановяване социалните функции на личността, правим обучения по ориентиране и мобилност, полезни умения, брайлова азбука, компютри. Предлагаме на посетителите професионални курсове за плетачи, офис секретари, масажисти и тапицери. Но освен това работим и в посока превенция. Правим кампанията „Весели очички” във всички пловдивски детски градини. Резултатите от изследванията там са, че 35 процента от децата имат зрителни проблем. Това не е медицинско изследване, а маркиране на проблем, за да насочим родителите към офталмолог”, обясни Александрина Костова. Тя уточни, че Националният център има услуги в 110 общини.

Тя разходи социалния министър из различните зали на Центъра, които предлагат различни занимания за незрящите. В едната зала и днес се правеха изследвания от кампанията „Весели очички” с деца от „Мария Луиза”. В другата трима души със зрителни проблеми пресъздаваха зададен модел на дъските гелбордс. Там се намира и апарат за четене, наречен „Затворен телевизор”. Има още компютърни зали, галерия. Както и кухня, в която незрящите се учат да готвят не с очите си, а с всички други сетива. Днес там посетител на центъра за първи път режеше картофи, а друг правеше курабийки.

„Това, което правите, е невероятно. Благодаря ви”, каза Здравко Димитров. „За първи път съм тук. Много съм впечатлен”, заяви след обиколката социалният министър Бисер Петков и подчерта, че държавата седи твърдо зад функционирането на Центъра в Пловдив.

Прочутият музикант се завръща с ново шоу „Royal Garage Tour

Виртуозът на цигулката, харизматичният музикант, интерпретатор и композитор Ара Маликян идва у нас през март 2020 г.

Испанският цигулар се завръща с нов спектакъл “Royal Garagе Tour”, част от световното му турне, което преминава през най-големите зали и площади на Европа, САЩ и Латинска Америка. Концертът му в Пловдив ще бъде на 19 март 2020 г., зала С.И.Л.А.

С новото си мащабно, цветно и еклектично шоу Royal Garage Tour” Ара представя последния си 26-ти албум Royal Garage, излязал тази година. Емоционално пътешествие из най-разнообразни стилове, жанрове и музикални култури по света, придружили кариерата на големия музикант. В обиколката из „музикалните подземия” Ара си колаборира с емблематични световни изпълнители, записали гласовете си в неговия албум – арменеца Серж Танкян, аржентинеца Андрес Каламаро, испанския рок идол Енрике Бънбъри, италианеца Франко Батиато и рапъра Kase. O.

 „Връзките ми с гаражите започнаха през 1976 г., когато избухна войната в Ливан. По света най-модерните групи репетираха в гаражи, създадоха звучене и стилове, които промениха историята на музиката. Не исках да остана извън това”, казва Ара. „Когато бях десетгодишен, баща ми каза „Давай, сине, да слизаме в гаража и да направим банда като Rolling Stones”…И сега все още не виждам много рокендрол в това, но виждам много любов и това е по-важно от всичко!”

След това дойдоха други гаражи - германските, английските, парижките, испанските. Изглежда съм свързан с гаражите. И в гаражите ми се случват очарователни неща ...”, казва Ара.

Ара Маликян е испански цигулар от ливански произход и арменски корени. Роден през 1968 г., живее в Испания. Има 40 издадени албума, собствен оркестър и над 100 000 продадени копия на „Годишните времена” на Вавалди. Първи цигулар на испанската кралица и провъзгласен за цигулар № 1 на Испания. С последното си турне „Невероятното пътешествие на една цигулка” Ара премина през най-престижните музикални сцени на световни столици - Париж, Лондон, Рим, Москва, Буенос Айрес, Мексико Сити, Хонконг, Истанбул..…Мина и през София и Варна, където  зашемети публиката с мощната си енергия и остави след себе си хиляди вдъхновени фенове.

Елате да се разходим из “музикалните гаражи” на света, водени от Ара Маликян – 19 март 2020 г., зала С.И.Л.А. Организатор е компания BG Sound Stage. Билетите са в продажба в системата на Ивентим и на касите на залата.

Крайният срок за кандидатстване е 25-и октомври. Академията, част от програмата „Забавно лято, Грижовна есен“, дава шанс на предприемачи от тютюнопроизводителни райони да получат практически знания от специалисти и финансиране на техните бизнес идеи.

Финалистите от миналогодишното издание на програмата Зорница Мълчанкова, Евгения Мърценкова и Румен Димов осъществиха своите идеи и развиха съответно баскетболен клуб в Гоце Делчев,  българска серия козметика с цветни есенции в Благоевград и воден туризъм в Силистра. В предишните издания през 2017 г и 2018 г. екипът на Академията се срещна с над 200 души и избра да работи с 25 предприемачи, като 6 от тях получиха безвъзмездно финансиране от общо 45 000 лв и менторска помощ, за да реализират плановете си.

„Академия местни предприемачи“ очаква своите нови победители. До крайния срок за  подаване на кандидатури остават по-малко от 3 седмици. „Академия местни предприемачи“ е обучителна програма, специално създадена за хора с предприемачески идеи, които търсят подкрепа за собствен бизнес в тютюнопроизводителните райони в страната – в областите Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра.

Последната информационна сесия и възможност за среща с организаторите е на 17 октомври, четвъртък от 14.00 часа в Югозападния университет в Благоевград. Кандидати от всички региони, които са пропуснали срещите могат да задават въпроси и търсят консултации за идеите си на телефоните:

Област Благоевград – 086 660 9700, Марина Стефанова

Област Хасково и Кърджали -  088 933 5885, Пенка Цветкова

Област Силистра – 0886 760 730, Явор Гочев

„Академия за местни предприемачи“ е част от програмата за развитие на тютюнопроизводителните общности  „Забавно лято, грижовна есен“ реализирана от Фондация BCause и финансирана от Филип Морис България за пета поредна година. Това е третият панел в програмата, в която се включват още безплатни летни образователно-приключенски академии за деца, обучения за учители и безплатни специализирани медицински прегледи за възрастни хора. Академията цели да допринесе за местното развитие като подкрепя малки, но устойчиви бизнес идеи, в разнообразни икономически сектори. Изпълнява се с помощта на „Център Ринкър“ за предприемачество и обучения към фондация BCause. 

Третото издание на Академията търси дейни хора с намерение за стартиране на малък и среден бизнес в регионите на програмата, които да подкрепи с обучения, индивидуални бизнес съвети и възможност да спечелят финансиране. Академията е подходяща както за хора, които имат само идея за бизнес, така и за тези, които вече опитват или са започнали да я реализират. Специално разработената програма включва три двудневни обучения в София, индивидуална работа по бизнес модел и бизнес план и състезание с общ награден фонд от 25 000 лева. Експертите от Център „Ринкър“ използват прагматичен подход, като целта е всеки от участниците да получи реална подкрепа и да развие идеята си на следващо ниво. Участието в Академията е напълно безплатно, а пътните разходи и тези за настаняване в София по време на обученията се поемат от организаторите.

Срокът за включване в Академията е 25 октомври 2019 г., а кандидатстването се извършва онлайн на уебстраницата на „Център Ринкър“.   

Програмата „Забавно лято, грижовна есен“

За пета поредна година програмата за устойчиво развитие на тютюнопроизводителните райони „Забавно лято, грижовна есен“ разширява обхвата си като включва все повече участници и добавя нови модули.  От стартирането й през 2015-а година до сега са се включили общо над 7 000 души – близо 2 000 деца, 5 000 възрастни и над 200 местни предприемачи. През годините са осъществени над 75 летни академии за деца, над 8 000 специализирани медицински прегледи за възрастни хора и над 150 консултации за стартиране на бизнес по места. Програмата се осъществява от Фондация BCause в сътрудничество с Фондация „Направи добро – Александровска“, и Народно читалище „Бъдеще сега“ и „Аз чета“ с финансовата подкрепа на Филип Морис България.  Програмата е пример за устойчивост в корпоративната социална отговорност, като всяка година финансирането за инициативите нараства и за 5-те години, общо, достига близо 1 милион лв.

Пловдивската библиотека чества големия юбилей с поредица събития

С нова пощенска марка може да се похвали пловдивската Народна библиотека „Иван Вазов“. Тя бе валидирана днес, 15 октомври, по случай 140-годишният юбилей, който институцията чества този месец. Това се случи в присъствието на директора на библиотеката Димитър Минев, директорът на Български пощи Деян Дънешки и художника Вълкан Вълканов, автор на проекта. Върху марката са стилизирани библиотеката, река Марица и разтворени книги. Стойността на марката е 1,50 лв.

Освен с валидирането на марката, библиотеката чества юбилея си с много други събития. Две музикални събития са в програмата за 15 октомври – в началото на деня Никола Николов приветства с изпълнение на виолончело, а терасата на сградата приема концерт в 14 часа на рок група Сигнатура и на Биг Бенд Пловдив.

По обяд пък се проведе конференция на тема 140-годишната история на институцията, под мотото „От Източна Румелия до Обединена Европа“. Водещ бе историкът, популярен от телевизионните предавания по БНТ Георги Ангелов, а участие взеха Мария Шнитер, Младен Влашки и др.

В самата библиотека могат да бъдат разгледани и няколко интересни изложби – едната на първите фотографи на Пловдив, а другата с история на институцията с нейното развитие през 14 десетилетия и множество отличия и признания, които тя е получавала.

Световноизвестният музикант идва за първи път у нас, гостува на Камерна сцена Пловдив

Камерна сцена Пловдив представя за първи път в България барабаниста Ари Хоинг. Концертът е утре вечер, 16 октомври, от 19:00 ч. в Първо студио на радио Пловдив.

Един от топ барабанистите на планетата пристига от Ню Йорка за няколко концерта на Балканите. Роден на 13 ноември 1973 г. във Филаделфия, Ари Хоинг сяда на барабаните на 12-годишна възраст. Едва на четиринадесет годишен, той вече усъвършенства уменията си с други млади джаз музиканти в легендарните клубове на Фили, като Ortlieb JazzHaus.

В средата на 90 те, Ari се премества в Бруклин и се оказва замесен в проектите на Chris Potter Underground, Kurt Rosenwinkel Group, Joshua Redman Elastic band, Mike Stern, Richard Bona and Pat Martino. Hoenig споделя сцената с артисти, като Herbie Hancock, Ivan Linz, Wynton Marsalis, Toots Thielemans, Dave Holland, Joe Lovano and Gerry Mulligan.

Автор и продуцент на 3 самостоятелни албума Time Travels, The Life Of A Day и Conner’s Days, документиращи неговата изследователска природа и амбициозна почит към мелодичните възможности на ударните инструменти.

Днес, Ари Хоинг продължава да надгражда концепциите на тези два записа, като свири до голяма степен импровизирани солови концерти, използвайки обикновен комплект барабани.

Ари Хоинг излиза на Камерна сцена Пловдив с не по-малко известните на Балканите: Lakis Tzimkas – бас, Jiannis Pavlidis – китара.
Концертът се осъществява с подкрепата на община Пловдив.

Големият български писател Йордан Йовков умира на 15 октомври 1937 година. Йовков е смятан за майстор на късия разказ и класик в родната литература. 70 негови книги са преведени на над 25 езика, а отделни творби – на над 37, сред които и арабски, виетнамски, китайски, персийски, полски, фински, хинди, шведски, японски и други.

Припомняме си Йордан Йовков с няколко любими откъса от неговите произведения:

„Тя не внимаваше за думите си, говореше му повече с очите си, пламнали, устремени в него.”

„Каква чудновата бърканица - мислеше си той - от жена, дете и дявол! И как всичко ѝ прилича; каже нещо - умно е, направи нещо - хубаво е!"

„Грешна беше тая жена, но беше хубава. Жените, които се канеха да я хулят, тъй си и мълчаха, а патерицата на дяда Влася не се и помръдна."

„Жената, момче, е рай, жената е вечна мъка. Жената е рибя кост. Като ти заседне в гърлото, ще се задавиш.”

„Кой хвърля брат против брата и син против баща? Защо доброто го няма, а злото се шири? Да те подгони мечка, ще срещнеш вълк, да Избягаш от оса - змия ще те ухапе. Няма милост, няма блага дума, няма почит. Защо, господи? Защо?"

„Хубаво си е то, мойто палто! Пък ако ми е писано, с него и пред Бога мога да се представя. Пък там може да ми дадат друго, златно, тъй да се каже, скъпоценно!"

„Думата е страшно нещо, в нея са затворени Изразните средства на всички Изкуства: бои, линии, форми, звукове, движения - всичко, стига да можеш да боравиш с тия нейни богатства.”

„Другоселецът остана сам. Нито имаше кой, нито можеше някой да му помогне. Той клекна до падналия кон. После седна, взе главата му и я тури на коленете си. Гледаше го едно око голямо, препълнено с мъка и вътре в него светеха лъчите на звездите.”

„Като всеки стар човек, той най-често си мислеше за едно нещо: какво е сега, а какво беше едно време.”

„Но усмивката на тая жена и погледът на очите ѝ заседнаха дълбоко в душата му.“

„Мъдрец наистина беше Сали Яшар, много нещо беше видял, много нещо беше преживял, но едно беше ясно за него: с мъки, с нещастия е пълен тоя свят, но все пак има нещо, което е хубаво, което стои над всичко друго — любовта между хората.“

 

 

 

Устройството се отваря посредством карти Visa

Мобилна библиотека с капацитет около 200 книги, която се отваря безплатно посредством с карти Visa, е разположена от днес във фоайето на Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив.

Четящото устройство служи единствено като ключалка - не събира пари или каквито и да било данни на използваните за отваряне карти.

Тъй като есента е в разгара си и времето става все по-променливо и неподходящо за разполагане на библиотеката на открито, мобилната библиотека ще остане в Дом на културата "Борис Христов" за един месец.

Можете да ги отключите с вашата карта Visa и да се насладите на приятно четиво на открито или където пожелаете. Не забравяйте да върнете книгата, за да зарадвате и други след вас.

Мобилни библиотеки има в обществени сгради също в София, Варна и Бургас.

Инициаторите искрено се надяват, че пловдивчани ще оценят тази интересна активност и ще се насладят на хубавите книги от библиотеката.

Страница 1 от 1622

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…