Капана.БГ

Капана.БГ

 


WWF България и Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) организираха конференция на тема „Преходът към зелена икономика и заетост в България – посока, цели, политики, възможности и предизвикателства“. Поради ограниченията, наложени от пандемията, форумът беше хибриден: с откриване, ръководство и частично участие от офиса на ГБИТК в София и онлайн панелисти – представители на няколко министерства, бизнеса, профсъюзите и гражданския сектор от България и Германия.
 
В продължение на четири часа на аудиторията беше представено как се работи и докъде е стигнал диалогът в България за подготовка и изпълнение на Европейския зелен пакт, по-известен сред обществеността като Зелената сделка на Европейския съюз. 
 
„Твърдо съм убедена, че Европейската зелена сделка укрепва нашето общество и икономика и създава гарантирани работни места", заяви федералният министър на околната среда на Германия и председателстващ Съвета по околна среда на ЕС Свеня Шулце. „Но опазването на природата е нещо, което не може да бъде решено в национален мащаб. Точно затова е толкова важно да споделяме своя опит и да координираме действията си. Ако се учим един от друг, ще можем да направим промяната наистина успешна и ефективна.“
 
В три работни панела бяха потърсени отговори на ключови въпроси като: дали и колко е включен българският бизнес в подготовката за преминаване към въглеродно-неутрална икономика; каква е степента на координация между отделните административни звена;  какви са наличните мерки и политики за стимулиране въвеждането на зелени и енергоефективни технологии в бизнеса; и как да се смекчат социалните последици в районите на трансформация и да се създадат зелени работни места в цялата страна.
 
„WWF от десетилетия работи за бъдеще, в което хората живеят в хармония с околната среда. Би било чудесно ако това стане част от стратегическата визия и на държавата ни. Засега България все още изостава от общия европейски стремеж към зелен преход. У нас той все още се възприема като носещ негативни последици, без да се споменават реалните ползи от него като модернизация на технологиите, откъсване от енергийните монополи, нови работни места, чиста и опазена природа“, коментира Диана Димитрова, консервационен директор на WWF България. „В дългосрочен план България не може да си позволи да не направи този преход. Нещо повече, бавейки се, ние сме обречени на зависимост от чужди енергоизточници и на изоставащ икономически растеж.“
 
Специален панел беше посветен на германския опит: какви са подходът, финансирането и сроковете за преструктуриране във въглищния регион Лужица в Източна Германия, както и как предприемач от Бавария намира технологични решения, използващи водород, и ги реализира, без да е зависим от изчакване на правителствени планове и средства от фондовете на Европейския съюз.
 
Конференцията беше проследена в офиса на ГБИТК и виртуално от десетки участници от бизнеса, гражданския сектор и медиите.
 
В рамките на същия ден програма EUKI (Европейската климатична инициатива) на Федералното министерство на околната среда на Германия за първи път проведе работна среща на всички бенефициенти в България. В момента у нас има 9 юридически лица, които работят по общо 17 проекта в 4 секторни направления: „Енергийна трансформация и справедлив преход“, „Образование“, „Енергийна ефективност“ и „Биомаса“. Целта на форума беше създаването на своеобразна „EUKI общност“, в която различните участници и инциативи да могат да си сътрудничат по-тясно и да обменят идеи и решения. На срещата се включиха почти всички, работили по програма EUKI през последните три години – когато тя стартира с реалната заявка за промяна на климатичните политики.

 

Ще се изненадате да разберете, че костенурките не са на музея, но служителите му се грижат за тях от състрадание

Таня Грозданова

Любимият музей на малки и големи в Пловдив – Природонаучният отправя покана към любителите на земноводни да приютят за зимата някои от обитателите на фонтанчето до зала “Лотос”.

В малката водна атракция в Дондуковата градина от години има пасаж от червенобузи костенурки, които преминаващите се спират да гледат, децата им се радват с часове.

Тук е мястото да подчертаем, че костенурките не са собственост на музея. Явно в един момент недобросъвсетни стопани са започнали да се освобождават от тях, оставяйки ги във фонтана.

Служителите на Природонаучен музей-Пловдив по принцип не би трябвало да носят  отговорност за тях, но от състрадание ги хранят прибират през най-студените месеци.

„Тъй като вече нямаме възможност да се грижим за тях, отправяме молба към вас да приберете една или няколко костенурки само за зимните месеци, когато има вероятност водата във фонтана да замръзне и те да загинат. Затова организираме кампания “Приюти костенурка за зимата”, която има за цел да намери топъл дом на червенобузите костенурки, оставени във фонтанчето до зала “Лотос”, разказаха от музея.

Още по-добре би било ако решите да задържите костенурката за ваш постоянен домашен любимец. Но ако не желаете това, можете на пролет отново да пуснете костенурката във фонтанчето.

Костенурките не са претенциозни и грижата за такъв домашен любимец не е тежка, уверяват специалистите.

Ето и някои съвети за отглеждането на тези симпатични земноводни:

  1. Хубаво е червенобузата костенурка да се гледа в аквариум, който да има и суха част, той се нарича аква терариум.
  2. Никога не трябва да се сменя цялата вода в аквариума, необходимо е да бъде подменена само една трета от нея, и то след като новата вода е престояла едно денонощие.
  3. Добре е костенурката да получава дневна светлина, ако не, да и бъде поставена UV лампа.
  4. Менюто на костенурката включва сварен черен дроб, жълтък от твърдо сварено яйце, ситно нарязано сварено месо, риба, изсушени насекоми.
  5. Червенобузата костенурка може да бъде отглеждана сама, но ще се чувства по-добре, ако живее в компанията на представител на собствения си вид.
  6. Препоръчителната температура на водата в аквариума е над 20 градуса.

За повече информация може да се свържете със служител на музея на следния еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

„Само не я пускайте в реката! Червенобузите костенурки са чужд вид, който започва да измества нашите блатни костенурки от техния единствен дом!“ – предупреждават специалистите.

Прародителите на Червенобузата костенурка са се появили преди около 200 милиона години. По принцип в природата нейният естествен ареал е в блатните местности на Северна и в Южна Америка, но от много десетилетия се отглежда като домашен любимец. Червенобуза костенурка се среща и в някои блатни местности в Европа и Азия.

Често се случва да изгони други видове костенурки от водоема, в който живее. Първите писмени свидетелства за вида са от ХVI век. В много държави е забранено да се лови в дивата природа, тъй като популацията им намалява, най-вече заради факта, че стават обект на лов с цел продажба в зоомагазини.

 

 

Две събития в Природонаучния музей днес

 

Инициативата Европейска нощ на учените 2020 започва днес следобед и за първи път ще се проведе в 3 последователни дни. Стотици български учени се включват в инициативата, която тази година ще се проведе по интернет заради коронавируса.

 

Университетите, БАН, образователни сайтове от 25 града ще обясняват как науката може да помага. Събитието е общоевропейско, може да се проследи и във Facebook-страницата на проекта. Проектът се провежда в още 300 града в Европа.

 

15 години Европейска нощ на учените

 

 

Подробната програма също е в страницата в социалната мрежа.

 

Европейската нощ на учените в Регионалния природонаучен музей – Пловдив започва в 18:30 с Магия FRESHER: Забавна физика с клуб „Квант“. Учените от клуба на знаещите „Квант“, с ръководители Васил Базелков и д-р Стефан Николов, ще покажат опити по физика, с които ще ви убедят, че физиката, освен сложна, може да бъде и много забавна. Основната идея на клуб „Квант“ е да се създава оптимална среда за прилагане на теоретичните знания в решаването на житейски проблеми и обясняването на важни природни явления. В клуба има сформирани отбори, които провеждат вътрешни състезания и няколко открити състезания пред публика.

 

 

В 19:00 часа започва Наука в града FRESHER: Неволите на един геолог в Антарктида. Д-р Стефан Велев ще ви пренесе в една различна Антарктика, в отдавна отминали геоложки епохи, в които леденият континент е бил покрит с разнообразна растителност, сред която са бродили динозаври. Ще ви разкаже как се организира палатков лагер и какво е да прекараш две седмици далеч от удобствата на Българската антарктическа база. Геологът д-р Стефан Велев е ръководител на Направление наука и образование към Националния център за полярни изследвания, СУ „Св. Климент Охридски“ и участник в пет български антарктически експедиции. Разговорът с него ще води доц. д-р Любомир Кендеров от Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, участник в три експедиции в Антарктика и откривател на два нови за науката вида ракообразни.

 

 

За участието на УХТ вижте в статията Нощта на учените онлайн в УХТ 2020.
 

ОИ иска повече средства за собствени събития през 2021

Таня Грозданова

 

Директорът на Общински институт „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев отчете близо 10-те месеца на поста. Той заяви, че приходите на управлявания от него ОИ са три пъти по-малко от планираните в началото на годината, когато той бе назначен на работа при вече готов бюджет.  

 

Планираните са били в размер на 770 000 лв., а са реализирани 240 000 лв. Спадът на посещенията в обектите на „Старинен Пловдив“ е със 67 на 100. Чуждестранните туристи през м.г. са били 104 890, а за 9-те месеца на 2020-а са общо 18 234 души и това е обяснимо на фона извънредното положение и кризата с COVID-19.

 

По думите на Грозев успех е, че билетният център пред общината вече продава билети и за обектите на "Старинен Пловдив". Обяви още няколко промени – изравняването на входния билет за къща Клианти с тези на останалите къщи; активна работа по  Фейсбук страницата и редица изложби и онлайн концерт по време на пролетния локдаун.

 

Отчете и небивалия интерес към сувенирните маски с елементи на римски мозайки, които продава института.

 

Директорът припомни, че в начало на лятото местният парламент одобри допълнително финансиране на Института в размер на 145 хиляди лева за спешни ремонти  по къща Стамболян и къща Недкович, които вече са извършени.

 

Той отбеляза непрекъснатата работата на реставраторите по мозайките на Голямата базилика, въпреки че още не е открита и предадена за стопанисване на Старинен Пловдив.

 

Грозев се похвали с нов тематичен екскурзоводски маршрут за алафрангите и съобщи, че от догодина в къщите ще може да се плащат билети с банкови карти от Европейската икономическа зона, а също така ще се купуват онлайн.

 

Богомил Грозев съобщи, че вече са подали проектобюджета си за 2021 към ресорния кмет Пламен Панов и в него са планирани повече собствени събития. 

 

 

 

Обявяването на квартал Капана в престижната селекция в програмата „Културно наследство в действие“ по програма „Творческа Европа“ е другото голямо постижение на Фондацията, смята зам.-кметът по култура Пламен Панов

Той очерта два сценария за бъдещето на Пловдив 2019

Таня Грозданова

Общинска фондация „Пловдив 2019“ е тази, която вкара два пъти градът ни в европейския сектор през изминалата година и той получи признание, благодарение на екипа ѝ. Градът влезе като пример за положителна практика в доклада на евродепутата Мария Габриел за подпомагане на културния сектор в условията на ковид кризата. Става дума за създадения още през пролетта към Фондация „Пловдив 2019“ Кризисен фонд, чрез който с 1000 лева за режийни разходи са подкрепени 14 независими творци.  

Обявяването на Квартала на творческите индустрии в престижната селекция в програмата „Културно наследство в действие“ по програма „Творческа Европа“ е другото голямо постижение на Фондацията, заяви зам.-кметът по култура Пламен Панов по време на днешния отчет.   

В отговор на наш въпрос той очерта два сценария за бъдещето на „Пловдив 2019“.

На първо място искам да напомня, че с решение на Общински съвет-Пловдив аз съм определен за председател на Управителния съвет. Не е тайна за никого, че част от моя личен професионален път е минал през Фондацията и по време на подготовката за кандидатстване на Пловдив за Европейска столица на културата. Аз самият винаги ще защитавам „Пловдив 2019“. Видно от 2020-а, Фондацията е тази, която вкара два пъти Пловдив в европейския сектор.

По мое мнение има два варианта за нейното бъдещо преструктуриране и аз съм ги споделил с кмета Здравко Димитров.

Единият е да бъде трансформирана в звено за маркетинг, реклама и събития, за да продължава да развива бранда „Пловдив – Европейска столица на културата“. Другият вариант е да се пеструктурира така, че да остане като звено, но да подготвя проекти за привличане на европейско финансиране в сферата на културата. Хората в нея имат опит за това и ще бъде много ключово, ако разполагаме с такава структура, за да развиваме  годишната програма за културно съдържание.

Панов допълни, че целта е да бъде използван максимално най-големия финансов инструмент за финансиране по програма Творческа Европа.  

В началото на тази година, през януари фондацията представи стилна книга със събитията от годината на титлата, а кметът Здравко Димитров предаде щафетата на следващите - Риека като Европейска столица на културата. Месец по-късно състава редуциран почти на половина, напомни изпълнителният директор на Пловдив 2019 Кирил Вълчев, който също се отчете днес. Бе отворена първата покана по програма „Наследство“ със спечелените 1,5 млн. евро, които са част от наградата на ЕС Мелина Меркурий.

„Пандемията забави до голяма степен договорите с културните оператори. Към монета 8 договора са подписани и работим по другите, за изпълнение по 2020 и 2021 г, като част от дейностите по тях вече са реализирани,“ отчете Велчев.  

Обобщените данни от мониторинга показват, че 1,2 млн. пълнолетни българи са посетили поне едно културно събитие от програмата, което е ръст с 30,6%.

Приоритет в настоящата дейност на фондацията е да финализира отчетите и успешно да реализира този сегмент. „Разгледани са над 150 отчета от началото на годината. Преведохме сумите на почти всички. Ние сме единствената културна организация, която е обработила такъв мащаб финансови документи,“ подчерта Кирил Вълчев.

До края на годината се очаква финалния доклад по направения от ЕК мониторинг. Техни представители са анкетирали над 20 културни оператори за оценката на евро журито, свързана с ЕСК.  

 

 

 

През лятото на 2021 проектът може да е реализиран

Таня Грозданова

 

Утре ще бъде обявен изпълнителят, спечелил обществената поръчка за реставрация, консервация и социализация на археологическия обект “Форум юг-изток”, съобщи зам.-кмета по култура, туризъм, археология и опазване на културното наследство Пламен Панов.

 

Той цитира арх. Румяна Пройкова, която е заявила, че Пловдив скоро ще има своето ново археологическо бижу.

 

Ресорният зам.-кмет уточни, че срокът за изпълнение на обществената поръчка е за 150 дни, в които е включена изработка на идеен проект, после технически, съгласувателни процедури с НИНКН и остойностяване.

 

Това означава, че през лятото на 2021 проектът може да е реализиран, ако всичко въпри по план.

 

 

 

Четвъртък, 26 Ноември 2020 15:02

Нощта на учените онлайн в УХТ 2020

Нощта на учените в Университета по хранителни технологии за първи път ще се проведе в онлайн среда на 26 и 27 ноември 2020 г.  

 

В първия ден ще бъде разгледана ролята на плодовете, зеленчуците и зърнено-бобовите в диетичното хранене, както и изискванията на храненето при заболявания на стомаха. Интересна ще бъде и лекцията за новите ядливи опаковки, както и вредни ли са Е-тата и тяхното място в храните.  

 

Форумът ще бъде открит на 26 ноември 2020 г. от 13.30 часа в онлайн пространството от координатора на програмата за УХТ проф. д-р инж. Йорданка Алексиева и може да се гледа на www.meet.jit.si/CHPAlexieva.

 

 „Всеки посетител в онлайн форума ще може да се запознае с традиционни храни от различни области на страната. Ще бъдат разгледани и възможностите за интерпретиране на традициите в храненето, регионалните и национални храни в туристически продукт, колко важна е националната кухня в определянето уникалността в имиджа на туристическата дестинация и нейния успех“, коментира проф. д-р инж. Алексиева. Тя уточни, че студенти ще предложат свои идеи за развитие на кулинарен туризъм на основата на традициите в храненето.

 

Всеки желаещ да се включи може да го направи онлайн и да участва с въпроси. Нощта на учените се провежда за 14-та поредна година от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020“.  Тази година ще се включат стотици български учени от 25 града, като инициативата ще се състои в страната от 26 до 29 ноември в страната. Програмата ще бъде изцяло онлайн и ще бъде част от събитие, провеждащо се в над 300 града в Европа.

 

 

 

Страница 1 от 1799

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…