Капана.БГ

Капана.БГ

В Капана няма място за чалга. Няма и да има! Зад това послание се обединиха почти всички собственици и наематели на обекти в култовия квартал в сърцето на Пловдив, след като преди седмица на Широкото гърмя чалга от ново заведение и всички бяха скандализирани.

Общността инициира тематичен концерт, за да покаже, че арт квартала е символ на културното и градско развитие на Пловдив. За да се извинят на посетителите си за случилото се миналата неделя, обектите в Капана поканиха Опера Пловдив за музикално събитие на същия площад. Идеята прегърнаха любимите солисти на Операта под тепетата.

В неделя вечерта доста преди 20 часа – началния час на концерта, започнаха да прииждат любители на класиката, някои успяха да се доберат до наличните сгъваеми столове, осигурени от организаторите, други седнаха по каменните кашпи, а трети директно на паважа.

 

Всички се насладиха на талантливите и красиви солисти Вера Гиргинова, Евгения Ралчева, Светлана Иванова и Август Методиев, които изпълниха класически арии от обичани опери и оперети, а на рояла ги подкрепяше Ралица Ботева.

В крайна сметка наемателят на заведението, в което се проведе абитуриентското поп фолк парти, осъзна случилото се. Той дори даде ток за осветлението и озвучаването на музикалното  събитие, а също така направи кафета за изпълнителите.

 

 

Публиката напълни масите му, а той се присъедини към мнението на новите си съседи, че стойностната култура има място в Капана.  

Още видеосъдържание от събитието и галерия от снимки може да видите в Под тепето.

 

 

 

Заместник-кметът по култура Пламен Панов връчи чек на стойност 1000 лева от името на Кмета Здравко Димитров на талантлив пловдивски ученик от Музикалното училище

 

На изключително стилна церемония снощи на Римския стадион в Пловдив бяха връчени годишните награди на Фондация "Енчо Керязов".

 

Музикантите и артистите от Опера Пловдив, музикален домакин на събитието, бяха подготвили бляскава програма с участието на сопраните Евгения Ралчева и Светлана Иванова, маестро Мичо Димитров - концертмайстор на Опера Пловдив, който изпълни "Севдана", пловдивските млади таланти Борис Биков и Георги Грозев - лауреати на Фондация "Енчо Керязов" и Юлия Йорданова - Керана, позната на зрителите с изключителното си превъплъщение в ролята на Евита в едноименния мюзикъл на Андрю Лойд Уебър и участието си до финала на „Гласът на България“. Най-шумната и весела група от състава на Оркестъра на Операта - тази на духовите инструменти, разположена на терасата на Римския стадион, зареди публиката с много настроение по време на награждаването. Водещи на церемонията бяха Лили Бързева и певецът Орлин Павлов, които внесоха допълнителен чар с емоциите си и чувството си за хумор.
Състезателните категории, в които се надпреварваха децата са три - „Изкуство”, „Образование” и „Спорт”. Комисия от седем души, съставена от известни общественици и дейци, разглеждат кандидатурите и избират номинирани и победители в съответните категории.

 

Номинираните талантливи деца и младежи във всяка категория получават плакет и грамота на Фондацията, както и награди от партньорите ѝ. Победителите във всяка категория получават дизайнерска статуетка, почетен диплом и парична премия за финансиране на тяхно участие в избран конкурс или състезание. Присъждат се и наградите „Личност на годината” и „Дарител на годината”, „Спортисти с физически увреждания“.

 

На събитието освен номинираните, техните преподаватели, ментори и близки хора, присъстваха множество известни личности, разположени в специални сепарета, сред които телевизионният продуцент Магърдич Халваджиян – член на УС на фондация „Енчо Керязов”, кмета на гр. Ямбол, тъй като община Ямбол е традиционен главен съорганизатор, големият български спортист Армен Назарян и много други.

 

От страна на Община Пловдив, участник в церемонията бе заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който връчи една специална награда – чек на стойност 1000 лева от името на Кмета Здравко Димитров. Неин получател стана Юлиан Йосифов Станчев – ученик в 9-ти клас на Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" гр. Пловдив, който бе един от тримата номинирани в Категория Изкуство.

 

Юлиан свири на класическа китара. През 2019 г. има награди на Международен фестивал на китарата, Плевен; Международен конкурс за класическа китара „Академик Марин Големинов“, Кюстендил; Международен конкурс за млади изпълнители на класически инструменти 2019, гр. Перник; Международен конкурс за класическа музика “eMuse 2019”, гр. Атина, Гърция. Младият китарист има многобройни концертни изяви, много от които са свързани с благотворителни каузи. Солист е на Симфониета Враца. На празника на Европа – 9 май 2018 г., като солист на камерен оркестър Хасково, Юлиан Станчев реализира премиерно за България изпълнение на концерт за китара и оркестър от Джон Бастон. Участва в майсторски класове на световно изявени китаристи. Стипендиант на Министерството на културата на Република България.

 

Юлиан сподели: „Амбициите ми са свързани с музиката – концерти на световни сцени, победи в престижни конкурси, съвместно музициране с изтъкнати инструменталисти. Имам мечта да изпълня моето любимо „Танго Ен Скай“ със световноизвестния виолончелист Степан Хаусер и да бъда солист на най-добрите оркестри в света. Любимите ми занимания в свободното време са фитнес на открито, волейбол, плуване, туризъм. Обичам да слушам музика и да танцувам.
Благодарен съм, че имам възможност да участвам в благотворителни каузи в помощ на деца в нужда. Вярвам, че музиката ми ще помогне Светът да бъде по-добро място за живот без войни и насилие, без болести и посегателства върху природата. Искам да кажа на моите връстници: „Вярвайте в себе си и преследвайте своята цел, без значение колко трудно постижима е тя!“

„Успяхме! Деветите годишни награди на Фондация “Енчо Керязов” се случиха на Римския стадион в Пловдив, в присъствието на най-мечтаната публика на света – приятели, партньори и съмишленици на нашата увереност, че Благотворителността осмисля успеха!

 

Благотворителността не е даване на милостиня! Да правиш добро е философията, без която животът ни губи смисъл. Да дадеш опора и надежда на изгряващия талант, че неговият устрем има огромно значение за бъдещето на стотици хора, които след години ще черпят сила и надежда от него за своя устрем напред, за това си заслужава да се работи!

 

Благодаря на всички наши партньори, с които вече девет години споделяме общите си мечти за бъдещето на нашите деца и на България. Ще продължим да го правим и да растем заедно с новото поколение, което за щастие ще надмине нашите таланти и постижения!

 

Благодаря на екипа на Държавна Опера – Пловдив и на директора доц. Нина Найденова, че с толкова ентусиазъм и радост приеха домакинството на Деветите годишни награди и специално за нас създадоха концерта в чест на номинираните деца! Аз вярвам, че в един от най-старите центрове на българската култура, ние намерихме партньор за години напред!“ сподели самият Енчо Керязов, който не можеше да скрие огромното си вълнение по време на церемонията.

През следващата 2021-ва, Годишните награди на Фондация “Енчо Керязов“ ще честват своя 10-годишен юбилей.

 

Хазарта е отличен в категориите "БГ Текст" за "Имам човек" (ВИДЕО), "БГ Изпълнител" и "БГ Албум" за Неправилен рап"

Ицо Хазарта е победител в три категории на Годишните награди на "БГ Радио" - най-вълнуващото и очаквано музикално събитие в България. Церемонията по връчването им се проведе снощи на древната сцена на Трихълмитето - Античния театър в град Пловдив.

Хазарта е отличен в категориите "БГ Текст" за "Имам човек", "БГ Изпълнител" и "БГ Албум" за "Неправилен рап".

 

През тази година общо 32 386 души са гласували. Единствената награда, която се определя от eкипа на радиото е БГ Вдъхновение на името на покойния музикален редактор Ана Мария Тонкова. Получи я дует Ритон. Ето и победителите във всички категории: БГ Дебют - ALMA БГ Дует/ Вокална група - СкандаУ БГ Видеоклип - "Нависоко" - Миро и Койна Русева - Реж. Васил Стефанов и Стефка Николова БГ Албум - "Неправилен рап" - Ицо Хазарта БГ Текст - "Имам човек" - Ицо Хазарта и Homelesz, текст: Ицо Хазарта и Homelesz БГ Група - Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени БГ Изпълнителка - Михаела Филева БГ Изпълнител - Ицо Хазарта БГ Песен - "Не бих могъл" - Pavell & Venci Venc' и Любо Киров БГ Вдъхновение - дует Ритон. Годишни Музикални Награди на БГ Радио 2020 се реализираха с подкрепата на Община Пловдив, Фондация „Пловдив 2019“, любезното домакинство на ОИ „Старинен Пловдив“ и спонсори.

Регламентът на Годишните музикални награди на БГ РАДИО предвижда изборът на победителите да става чрез гласуване от страна на слушателите.

През тази година общо 32 386 души са гласували. Единствената награда, която се определя от eкипа на радиото е БГ Вдъхновение на името на покойния музикален редактор Ана Мария Тонкова. Получи я дует Ритон.

Ето и победителите във всички категории:

БГ Дебют - ALMA
БГ Дует/ Вокална група - СкандаУ
БГ Видеоклип - "Нависоко" - Миро и Койна Русева - Реж. Васил Стефанов и Стефка Николова
БГ Албум - "Неправилен рап" - Ицо Хазарта
БГ Текст - "Имам човек" - Ицо Хазарта и Homelesz, текст: Ицо Хазарта и Homelesz
БГ Група - Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени
БГ Изпълнителка - Михаела Филева
БГ Изпълнител - Ицо Хазарта
БГ Песен - "Не бих могъл" - Pavell & Venci Venc' и Любо Киров
БГ Вдъхновение - дует Ритон.

Годишни Музикални Награди на БГ Радио 2020 се реализираха с подкрепата на Община Пловдив, Фондация „Пловдив 2019“, любезното домакинство на ОИ „Старинен Пловдив“ и спонсори.

 

 

 

Кварталът отговаря културно на шумното попфолк предизвикателство

 

Музикалното събитие е със съдействието на солисти на Опера Пловдив и роял под открито небе

 

Хората в Капана канят всички в неделната вечер да се насладят на класическата музика и да заявят ЗАЕДНО, че има граници, които не трябва да се прекрачват.

 

 „В Капана няма място за чалга. Няма и да има!”. Зад това послание се обединиха почти всички  обекти в квартала на творческите индустрии, след опетняването на усилията им миналата неделя, в която в емблематичната градска зона бе скандализирана от шумно попфолк парти на открито. Занаятчии, собственици на заведения и търговски обекти ЗАЕДНО решиха да отговорят на случилото СЕ на известния като „Широкото” площад преди няколко дни . Те твърдо заявяват, че в рамките на последните пет години Капана се превърна в символ на културното и градско развитие на Пловдив. И че там важат естетически правила, които  не трябва да бъдат пренебрегвани.

 

За да се извинят на посетителите си за случилото се миналата неделя, обектите в Капана поканиха Опера Пловдив за музикално събитие на същия площад - „Широкото”. В неделя, точно в 20 ч., солистите Вера Гиргинова, Евгения Ралчева, Светлана Иванова и Август Методиев ще изпълнят класически арии на обичани опери и оперети. Ще ги подкрепи роялът на Ралица Ботева.

 

 

 

Кварталът отговаря културно на шумното попфолк предизвикателство

 

Музикалното събитие е със съдействието на солисти на Опера Пловдив и роял под открито небе

 

Хората в Капана канят всички в неделната вечер да се насладят на класическата музика и да заявят ЗАЕДНО, че има граници, които не трябва да се прекрачват.

 

 „В Капана няма място за чалга. Няма и да има!”. Зад това послание се обединиха почти всички  обекти в квартала на творческите индустрии, след опетняването на усилията им миналата неделя, в която в емблематичната градска зона бе скандализирана от шумно попфолк парти на открито. Занаятчии, собственици на заведения и търговски обекти ЗАЕДНО решиха да отговорят на случилото СЕ на известния като „Широкото” площад преди няколко дни . Те твърдо заявяват, че в рамките на последните пет години Капана се превърна в символ на културното и градско развитие на Пловдив. И че там важат естетически правила, които  не трябва да бъдат пренебрегвани.

 

За да се извинят на посетителите си за случилото се миналата неделя, обектите в Капана поканиха Опера Пловдив за музикално събитие на същия площад - „Широкото”. В неделя, точно в 20 ч., солистите Вера Гиргинова, Евгения Ралчева, Светлана Иванова и Август Методиев ще изпълнят класически арии на обичани опери и оперети. Ще ги подкрепи роялът на Ралица Ботева.

 

 

 

Кварталът отговаря културно на шумното попфолк предизвикателство

 

Музикалното събитие е със съдействието на солисти на Опера Пловдив и роял под открито небе

 

Хората в Капана канят всички в неделната вечер да се насладят на класическата музика и да заявят ЗАЕДНО, че има граници, които не трябва да се прекрачват.

 

 „В Капана няма място за чалга. Няма и да има!”. Зад това послание се обединиха почти всички  обекти в квартала на творческите индустрии, след опетняването на усилията им миналата неделя, в която в емблематичната градска зона бе скандализирана от шумно попфолк парти на открито. Занаятчии, собственици на заведения и търговски обекти ЗАЕДНО решиха да отговорят на случилото СЕ на известния като „Широкото” площад преди няколко дни . Те твърдо заявяват, че в рамките на последните пет години Капана се превърна в символ на културното и градско развитие на Пловдив. И че там важат естетически правила, които  не трябва да бъдат пренебрегвани.

 

За да се извинят на посетителите си за случилото се миналата неделя, обектите в Капана поканиха Опера Пловдив за музикално събитие на същия площад - „Широкото”. В неделя, точно в 20 ч., солистите Вера Гиргинова, Евгения Ралчева, Светлана Иванова и Август Методиев ще изпълнят класически арии на обичани опери и оперети. Ще ги подкрепи роялът на Ралица Ботева.

 

 

 

В прохладната обстановка на Акведукта на хълм Бунарджика в петък вечерта се състоя първият от поредицата концерти и представления с вход свободен, организирани специално за гражданите на Пловдив, при спазване на всички противоепидемиологични мерки.

 

 

В събитието, по инициатива на отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив и кметството на район „Централен“, участваха една от емблемите на нашия град „Биг бенд Пловдив“, с диригент Николай Гешев, тяхната дългогодишна солистка - прекрасната Едит Унджиян и талантливите Ива, Деница и Ивайла от най-добрата школа за млади дарования „Арт Войс център“, с ръководител Руми Иванова.

 

 

Преди началото на концерта кратък поздрав към присъстващите отправиха Пламен Панов – заместник –кмет по култура, археология и туризъм и Георги Стаменов – кмет на район Централен, който бе придружаван от цялото си семейство.

 

Още след символичния старт на новоизградените шадравани под акведукта на Бунарджика, даден преди една година от кмета на район „Централен“ Георги Стаменов, пространството стана естествена, природна сцена за множество прояви – концерти, детски представления с приказките на госпожа Опера и много други, както и любимо място за разходка и почивка на пловдивчани през всички часове на деня. Художественото осветление вечер пък отдавна е притегателно място за многобройни желаещи да се снимат на фона на красивото съоръжение.

 

Публиката постепенно изпълни една от трите площадки, на която беше изградена сцена. Освен наличните пейки, бяха осигурени и столчета, поставени на отстояние един от друг и с възможност да бъдат местени по желание на зрителите.

 

 

„Биг бенд Пловдив“, който на 25 септември ще чества 20 години от създаването си с голям концерт, и талантливите момичета очароваха публиката. Не липсваха и танцуващи. Репертоарът на бенда е изключително широк - от класически джаз до съвременни латино и световни поп парчета.

 

 

На 19 юли 2020, от 11.00 ч, отново на Акведукта на Бунарджика, представление на открито за деца ще изнесат актьорите от Държавен куклен театър Пловдив.

 

 

Вторият концерт, организиран от отдел „Култура“ и район „Централен“ е на 11 юли, събота, от 18:00 ч. на откритата сцена пред община Пловдив на пл. „Стефан Стамболов“. Този път в концерта на „Биг Бенд Пловдив“ и солистите от Арт Войс Център, ще се включат и финалистите от музикалния формат „Гласът на България“ - пловдивчаните, които грабнаха сърцата на цяла България - Юлия Йорданова – Керана и Алекс Георгиев.

 

Страница 1 от 1718

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…