Публиката под тепетата гледа заедно с легендарния кинаджия лентата му „Кралят на Ню Йорк” в рамките на София Филм Фест в Пловдив

Един от най-влиятелните независими американски режисьори Ейбъл Ферара ще гостува след броени дни в Пловдив. Той ще се срещне с публиката на фестивала София Филм Фест,  който ще се проведе за 13-ти път под тепетата, в Лъки- Дом на киното. Киноманите ще имат възможността да изгледат един от шедьоврите на Ферара- „Кралят на Ню Йорк” и да дискутират лентата с големия режисьор. Той е прочут с провокативните, често противоречиви сюжети и нео-ноар образи във филмите си. Роден през 1951 година в Бронкс, Ферара не допуска естетически компромиси и бързо си спечелва име на един от най-суровите портретисти на подземния живот в Ню Йорк. Макар да е ангажиран от големи филмови студия за различни проекти, той продължава да предпочита безапелационната свобода на независимото кино и работата с познати актьори, които – подобно на него самия – не се страхуват да предизвикват и специалистите на тема кино, и публиката. Най-популярните му творби са  „Кралят на Ню Йорк“, който ще се прожектира в Лъки, и „Лошият лейтенант” с Харви Кайтел. 

София Филм Фест в Пловдив стартира на 15 март и ще продължи десет дни. Идва най-добрата програма в историята на фестивала досега, анонсира двигателят му Стифан Китанов. Две извънредни събития ще се случат в Пловдив преди столицата. Ден преди официалното откриване на София Филм Фест в НДК, пловдивските любители на киното, изобразителното изкуство и фотографията ще имат уникалната възможност да се срещнат с неповторимото изкуство на Сергей Параджанов. Арменец по произход, живял по равно в живота си в Грузия, Украйна и Армения, изцяло в рамките на Съветския съюз тогава, Параджанов е много повече от кинорежисьор. На 6 март в кино „Лъки“ ще се състои еднодневна изложба с експонати от музея „Параджанов“ в Ереван, както и прожекция на емблематичния филм „Цветът на нара“, късометражния „Нощ в Музея „Параджанов“ и среща със специалните гости- режисьора Роман Балаян, директора на кинофестивала „Златна кайсия“ и кинорежисьор Харутюн Хачатрян и директора на музея „Параджанов“ Завен Саркинян, съобщи Стефан Китанов.

Другото извънредно събитие ще е световната премиера на българската лента "8 минути и 19 секунди", в който шест режисьора филмират шест разказа на Георги Господинов. Епизодите са дело на Петър Вълчанов, Кристина Грозева, Теодор Ушев, Надежда Косева, Любомир Младенов и Владимир Люцканов. Пловдивската публика ще е първата, която ще види новата продукция. Премиерата в столицата ще е с няколко дни закъснение.

Ето и някои от основните акценти на София Филм Фест в Пловдив:

 „РАДИОГРАМОФОН“ на Рузие Хасанова, отличен със „Златна роза“ за дебют на 2017, е филм за музиката, свободата и идентичността. Той е създаден по действителен случай, а историята е много лична - за баща от Родопите, който изминава пеш 100 км, за да купи радио за обсебения си от рок-музиката син. Прототипи на героите са дядото и бащата на режисьорката. „Всички други истории са по спомени на различни близки и роднини, съчетани така, че да разкажем един силен филм за свободата и силата на музиката“, казва Рузие Хасанова.

*  *  *
Израелският режисьор Самуел Маоз възхити киноспециалистите на фестивала във Венеция с най-новия си филм „Фокстрот”. С голямата награда на журито „Сребърен лъв“ и още два приза във Венеция, с осем награди на Израелската филмова академия и сериозни овации от десетки филмови форуми в цял свят, филмът ще се срещне с пловдивската публика в дните на София Филм Фест. Смел и разтъсващ, разказът на Маоз оставя без думи всички престижни издания за кино в света, като повечето от тях му дават възможно най-високите оценки.

*  *  *
„Лошото момче“ на френското кино, както обичат да наричат режисьора Франсоа Озон, ще зарадва пловдивската публика с еротичния психотрилър „Другият любовник“, представен на фестивала в Кан 2017. Почитателите на един от най-работливите режисьори във френското кино събира на екран актьорите Марин Вакт и Жереми Рение, с които Озон работи в „Млади и красиви“ и „Трофейна съпруга“.

*  *  *
Още след премиерата на „Квадратът” през май в Кан, започнаха да се срещат определения като „остра сатира”, „предизвикателен”, „изключителен”, „неочаквано силен”, „брилянтен”, а специалистите съветват, ако искате да видите филма без всякакви предразсъдъци, да не четете синопсиси и да не гледате трейлъри... Президентът на муждународното жури на най-авторитетния кинофестивал  Педро Алмодовар е плакал, когато е видял филма и е откровен в признанието си по негов адрес „Този филм е посветен на тоталната принуда към политическата коректност – това е кошмарно и също толкова ужасяващо, както и всяка друга диктатура. За щастие, при все сериозната тема, филмът демонстрира изключителното въображение на неговите автори. Това е творба, която ще пожелая да видя отново именно защото е богата и предизвикателна, в нея се съдържат толкова много различни неща. Политическата коректност може да се превърне в истински ад – представен по толкова изключителен начин от майстор-режисьор в киноистория, тя е важно да бъде видяна!”

*  *  *
„Нелюбов” на виртуозния руски режисьор Андрей Звягинцев беше представен в конкурсната програма на Кан 2017. „Тежък филм с гаргантюанско влияние и ефект, смел и ужасяващ коментар върху същността на цяла една нация”, „Нелюбов” разказва за жестокия развод на Женя и Борис, белязан с коравосърдечни обиди, усещане за безизходица и взаимни обвинения. Всеки от тях има свой нов живот и са нетърпеливи да започнат на чисто, дори това да означава да изоставят своя 12-годишен син Альоша. След като става свидетел на един от скандалите на родителите си, Альоша изчезва…
Андрей Звягинцев e творец, в чиято филмография не присъстват компромиси. С премиера на негов филм би се гордял всеки от най-важните кинофоруми в света, но тази привилегия до момента са имали най-старият Венеция (премиера на дебютния му филм „Завръщане”) и и най-авторитетният – Кан (четирите му последващи творби). Колекцията на Звягинцев от престижни награди и номинации е уникална и впечатляваща – над 100 за 14 години. „Левиатан” беше отличен за сценария си в Кан 2014, „Елена” получи Специалната награда на журито в „Особен поглед” – Кан 2011, „Изгнание” спечели наградата за най-добър актьор в Кан 2007, а „Завръщане” беше удостоен със „Златен лъв” (и още четири награди) във Венеция 2003.
„Нелюбов“ е един от петте претендента за  „Оскар“ за чуждоезичен филм 2018!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…