Тео Ушев изненада Ирмена Чичикова в Лъки- Дом на киното

Влади Люцканов: Спокойно бихме могли да изнасяме апокалипсис

Песен за тишината . Химн за самотата. Светлина в апокалипсиса. Такива бяха коментарите на творци и редови киномани след световната премиера на новият български филм 8'19''. Тъжни, замислени, всички бяха одухотворени от видяното. Лентата, в която шест кино истории по разкази на Георги Господинов ни разказват някои от най-добрите български режисьори, трябва да бъде гледана. Защото изненадва и поразява. Изненадани и поразени бяха дори актьорите Иван Бърнев и Ирмена Чичикова, които вчера гледаха за първи път ролите си в 8'19'' в големия салон на Лъки- Дом на киното снощи, на старта на София Филм Фест в Пловдив. Всички бяха смълчани след прожекцията и дискусията. Също като филма, където музиката липсва. В него музика е тишината.
Всеки сам си търси изходите и или ги намира, или не. Така продуцентът и режисьор Влади Люцканов коментира видяното на големия екран снощи. Аз съм умерен оптимист за това, което предстои на нас и на следващите след нас. Не съм мерило за всеобща радост. Мисля, че апокалипсисът във всичките му форми предстои. Що се отнася за България- ние спокойно бихме могли да изнасяме апокалипсис. Или да даваме на другите ноу-хау, каза пред публиката Люцканов. 

Ирмена Чичикова обясни след прожекцията, че не е тъжна. Мисля, че това един изключително красив и поетичен филм, който предава по много дълбок начин думите на Жоро Господинов. Аз по принцип съм голям оптимист и дори да има неща, които ме разчувстват и ми стягат сърцето и душата, продължавам да гледам напред и да си казвам, че и това ще мине. Мисля, че нещата, които предстои да се случват , ще са по-добри от тези, които са се случили досега, каза Ирмена Чичикова.

Мен ме развълнуваха всички истории. Почувствах се истински жив. След филма започваш да си даваш сметка за толкова много пропуски, за толкова много неща, които можеш да направиш. И отваряйки вратата от тук нататък не просто да си губиш времето, а да живееш истински, включи се в дискусията със зрителите Иван Бърнев.

Влади Люцканов разкри от кухнята, че продуцентите дали абсолютна свобода на режисьорите в избора на разказ и избора на екип. А писателят Георги Господинов почти не влизал в процеса.

Току що завърналата се от фестивалната сцена в Берлинале Ирмена Чичикова ама никак не скри изненадата си, че в епизода с нейно участие общува с партньора си в Китодар Тодоров без да изговаря думи. Това е било режисьорско решение на Тео Ушев, който наложи свой кино език като реши да лиши диалогът между двамата персонажи от вербално общуване. Те водиха диалог не с думи, а с мислите и лицата си. Изключително изненадана съм. Ние с Китодар си снимахме както винаги. Говорихме си в кадър, общувахме. И излезе това. Много се радвам, че Тео Ушев е решил да монтира епизода по този начин, защото изглежда по-вълнуващ и по-силен, каза Чичикова.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…