Print this page

“Курск” на Томас Винтерберг и “Всички знаят” в програмата на фестивала днес

Петък се очертава да бъде определено интересен за всички, избрали залата на Lucky Дом на киното и заглавията от Киномания. В 18.30 часа е началото на “Курск” с Матиас Шьонертс, Леа Сейду, Колин Фърт. Потъването на ядрената подводница „Курск” през август 2000 г. бе от онези трагедии, които можеха да бъдат избегнати. Катастрофата е детайлно пресъздадено в новия филм на Томас Винтерберг и сценариста Робърт Родат (Спасяването на редник Райън). Това е първото голямо учение за руския военноморски флот след края на Съветския съюз; подводницата “K-141 Курск” е считана за непотопяема, а екипажът – за най-добрия в Северния флот. В него се открояват капитан-лейтенант Михаил Калеков – отдаден на дълга си морски офицер с любяща съпруга, дете и още едно на път. Той и екипажът му се качват на „Курск” и се потапят в Баренцово море, изпълнени с оптимизъм и чувство за братство. И тогава се случват експлозиите. Мнозина загиват на място, но Михаил и още няколко оцеляват в един от запечатаните отсеци. Те разполагат с въздух и храна, докато бъдат спасени, но кога всъщност ще пристигне помощта?

С цели 2 награди „Оскар” в биографията си, Асгар Фархади вече няма какво да доказва, но авторът на “Раздялата” и “Търговският пътник” продължава да изследва нови територии. От 20.45 часа можете да гледате новия му филм “Всички знаят”, в който главните роли са поверени на трима от най-магнетичните актьори в испаноезичното кино – Хавиер Бардем, Пенелопе Крус и Рикардо Дарин. За сватбата на сестра си Лаура пристига заедно с дъщеря си тийнейджърка и по-малкия си син в селото, където е израснала. Оставила е съпруга си Алехандро в Аржентина и волно се впуска в простите удоволствия от своята младост. Но във фамилията й напреженията зреят току под повърхността, а и разсеяните чувства към някогашния й партньор Пако, който сега се грижи за близките лозя, допълнително ще усложнят ситуацията.

Поради големия интерес ще бъдат направени извънредни прожекции на филмите – “Всички знаят” с Пенелопе Круз и Хавиер Бардем в събота (24.11) от 18.45 часа и “Ван Гог: Пред портите на вечността” в четвъртък (29.11) от 20.30 часа.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…