Това лято БНТ събира малки и големи пред телевизионния екран. От 1 юни в събота и в неделя от 19:00 ч. по БНТ1 в продължение на четири седмици обществената медия ще излъчва серийния филм „Островът на сините птици“. Лентата е издържана в любимия, макар и позабравен стил на приключенския филм, подходящ за цялото семейство, и ще отведе зрителите във вълшебния свят на детството, изпълнен с много пакости и копнежи.

След успехите на сериала „Денят на бащата“ и филма „Лошо момиче“, „Островът на сините птици“ е третата премиерна продукция на БНТ за 2019 г. Този път в центъра на сюжета са пет деца, които изживяват едно незабравимо лято. В ролите на малчуганите влизат Матей Бърнев, Деян Профиров, Ирина Вълкова, Калоян Христов и Антониа Димитрова. През забавни случки и приключения малките герои от сериала научават много за безценните неща в живота.

Лятната ваканция за Ники (в ролята Матей Бърнев) се очертава доста скучна – почивка на море с родителите (в ролите Иван Бърнев и Маргита Гошева), без телефон и интернет. На всичкото отгоре му се налага да се грижи за по-малкия си братовчед Алекс (в ролята Деян Профиров), който му къса нервите с детинщините си. Скуката се оказва мираж, когато братовчедите намират приятели и неусетно се забъркват в търсенето на легендарно пиратско съкровище, заровено на Острова на сините птици – тайнствено и недостъпно парче суша навътре в морето. Ще намерят ли децата съкровището преди страшния стар пират? Ще запазят ли приятелствата, любовта и дори живота си, ще стане ясно в сериала.

„Всички емоционални картини от детството изплуваха в съзнанието ни, докато се запознавахме със сценария на „Островът на сините птици“ и зареждахме творческите си батерии за бъдещата работа“, споделят режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, чиято работа е позната на зрителите от едни от най-успешните български филми в последните години – „Урок“ и „Слава“, отличени с множество награди от престижни международни фестивали.

В сериала участват още: Мариана Крумова, Ива Огнянова, Венцислав Константинов и Свежен Младенов. Във филма на БНТ пред камерата с роли в него застават и режисьорите Николай Тодоров и Милко Лазаров, който е и креативен продуцент на сериала. В „Островът на сините птици“ специално участие взима и актьорът Михаил Мутафов (в ролята на пирата Рое Жерминяк), който тази година бе удостоен с наградата „Икар“ за чест и достойнство от Съюза на артистите в България.

„Островът на сините птици“ е създаден по мотиви от романа „Островът“ на българския писател и журналист Александър Секулов. Сценаристи на 8-серийния филм са: Павлина Божкова, Дечо Таралежков, Симон Еди Шварц, Пламена Велковски, Сабина Иванова и Емил Стефанов. Оператори са Крум Родригес и Калоян Божилов, и двамата двукратни носители на наградата „Златна роза“, както и на редица други престижни отличия.

Освен актьорските заложби на Матей Бърнев и Деян Профиров, филмът разкрива и музикалния им талант в изпълнението на песента към сериала. Автор на текста е Веселка Кунчева, а музиката във филма е дело на Христо Намлиев, носител на награди „Икар“ и „Аскеер“ за театрална музика.

„Островът на сините птици“ е продукция на Българска национална телевизия. Изпълнителен продуцент е „Ред Карпет“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…