9 документални филма и лекции с образователна тематика, демонстриращи различни педагогики и подходи в образованието в програмата на фестивала

Кинофестивал „ (Не)Възможното образование“ в град Пловдив ще се проведе в киносалоните на „LUCKY – Дом на киното“ в периода 11, 12 и 13 октомври. Програмата на фестивала включва селекция на 9 документални филма и лекции с образователна тематика, демонстриращи различни педагогики и подходи в образованието като Монтесори, сугестопедия, демократично образование, ненасилствена комуникация, проектно учене и др.. Прожекциите ще бъдат последвани от дискусии, модерирани от специалисти в областите на различните теми от филмите.

Амбицията на организаторите на фестивала е да предизвика дискусии на тема образование, насочени към корените на наблюдаваните проблеми и възможните решения, както и да обедини основните субекти в учебния процес: учители, ученици и родители.

Кинофестивалът “(не)Възможното образование” е инициатива на Общност за демократично образование. Организатори в град Пловдив са фирма “Артфилм” ЕООД, в партньорство със сдружение ”Общност за свободно образование”, сдружение “Форум Активни Граждани и Демократично Общество” и с финансовата подкрепа на община Пловдив.

Билетите за прожекциите се закупуват на касата на Лъки – Дом на киното, ул. Гладстон 1, Дом на техниката. Цена на билет – 5лв, включва и участие в дискусията.

Резервации и онлайн продажби -boxoffice.bg

ПРОГРАМА:

11.10. /петък/

– 18.00 часа, Зала 1 – „УЧИТЕЛ Е ДЕТЕТО“ – ПРЕМИЕРА

 12.10 /събота/

– 11:00, Зала 3 – „Методът“

– 12:30, Зала 3 – „Да бъдеш и да се развиваш“

– 15:00, Зала 3 – „Свободен час“

– 18:00, Зала 1 – „Формулата на Тео“

13.10

– 11:00 ч, Зала 3 – „Кеймбридж“

– 13:00 ч, Зала 1 – „Учител е детето“

– 18:00ч., Зала 1 – „Най-голям шанс за успех“

Програма „Фарго“ – ВХОД СВОБОДЕН

12.10. /събота/

10:00 ч. – „Валдорф на 100“

13.10. /неделя/

10:00 ч. – „Ненасилствена комуникация в училище“

11.10. /петък/

– 18.00, Зала 1 – Учител е детето – премиера, дискусия след филма – 50 мин. До 20.20

Специален гост – Стефан Стоянов – зам. кмет община Пловдив и Ренета Венева

12.10

– 11:00, Зала 3 – Методът – 26мин, 50 мин дискусия – до 12:20ч, специален гост – Елена Стойчева

– 12:30, Зала 3 – Да бъдеш и да се развиваш – 100 мин, 50 мин дискусия, специален гост – Гергана Лесенска

– 15:00, Зала 3 – Свободен час – 63 мин, 50 мин дискусия, 14:20ч., специален гост – Нели Керемедчиева

– 18:00, Зала 1 – Формулата на Тео, 60 мин, 50 мин дискусия, /очакваме отговор от Тео/

Специален гост – Галин Цоков, ПУ

13.10

– 11:00 ч, Зала 3 – Кеймбридж, 64 мин, 50 мин дискусия, специален гост – Геника Байчева

– 13:00 ч, Зала 1 – Учител е детето, 50 мин дискусия, специален гост – Ренета Венева

– 18:00ч., Зала 1 – Най-голям шанс за успех, 86 мин, 50 мин дискусия – Закриване, специален гост – доц. Елена Събева, ПУ, ръководител магистърска програма „Алтернативи в образованието‘

Програма „Фарго“ – ВХОД СВОБОДЕН

12.10. /събота/, клуб Фарго

10:00 ч. – Валдорф на 100, Формат на дискусията: Световно кафене, специален гост – ? Валдорф движение

13.10. /неделя/, клуб Фарго

10:00 ч. – Ненасилствена комуникация в училище, Формат на дискусията: Световно кафене, специален гост – Гергана Бейчева

 Учител е детето

Франция, 2017г.

Режисьор – Александър Муро

Документалният филм “Учител е детето” разкрива великата концепция на педагогическия Монтесори модел и най-вече как се прилага той в ежедневието на една група от детската градина, в която режисьорът и млад баща Александър Муро снима в продължение на цялата 2015 г.

След 70 предпремиери, посетени от 10 000 зрители, филмът излиза по кината във Франция на 27 септември 2017 г. и още е част от афиша на много киносалони.

Каним Ви да откриете метода на д-р Мария Монтесори, който за четвърта година успешно се прилага в общинските детски градини и някои училища в град Пловдив и се превърна в най-голямата публична реформа в образованието в България.

 

ФОРМУЛАТА НА ТЕО- България, 74 мин., Документален

Режисьор и сценарист: Николай Василев

Оператор: Борислав Георгиев

Какво е важно за доброто образование? Трябва ли един успешен физик да познава поезията на Хьолдерлин? Може ли да се преподава търсенето на нравствения абсолют? А да се подарява най-ценният и скъп продукт днес? Или това е само Формулата на Тео? Един филм за Теодосий Теодосиев, който през последните 40 години се е отдал на мисията да създава таланти в областта на физиката. Учениците му обират медалите на всички олимпиади, а университети като Харвард и Принстън се състезават за тях. Затова го наричат „златният физик на България”. Ако Гърция си има Питагор и Питагоровата теорема, то България има Тео, който е създател на уникален за света Метод за формиране на силов интелект.

„Свободен час“:

Германия-Израел-Великобритания (2015) 63 мин.

Режисьори: Маргарете Хенце, Ювал Цафрир

„Толкова хубаво беше в детството. Диво и свободно. А в клас беше безкрайна скука. Сякаш там нямаше място за вътрешния ми свят.“ Маргарете е млада майка, която иска да намери най-доброто училище за сина си. Не знае дали да следва традицията в лицето на кварталната гимназия, от която помни предимно уроци, домашни и скука или да заложи на демократичното училище, където децата могат да избират в какво, кога и как да се обучават, и преди всичко се учат да общуват. В търсене на най-подходящото училище за сина си, Маргарете заснема многобройни разговори с ученици, учители и признати авторитети като Йеспер Юл, Яков Хехт, Зоуи Редхед, Дейвид Грибъл, проф. Волфганг Еделщайн.

Маргарете има много въпроси, но е наясно с едно – че синът й най-добре знае кое е неговото място.

Кратки описания (като за брошура с програма):

Валдорф на 100

Валдорфската педагогика е творение на създателя на антропософията Рудолф Щайнер. По света има над 1100 училища Валдорф. Филмът е посветен на 100-годишнината от основаването на първото Валдорфско училище. Интервюирани са деца, родители, преподаватели и експерти в образованието от цял свят, според които Валдорфската педагогика отговаря на днешната нужда от повече хуманност в образованието, адаптивност към местната култура и внимание към уникалното във всяко дете.

Методът, 26 мин.

2015 г., България

Оригинален език: български

Режисьор: Теа Петрова

 “Методът” е филм за сугестопедията, посветен на нейния създател проф. д-р Георги Лозанов. Галина Спасова е ученичка на проф. д-р Лозанов и ни повежда в света на сугестопедията, като ни среща и със свои ученици, които споделят радостта от ученето по този начин. Сугестопедията е призната от 15-членна комисия от ЮНЕСКО за най-добър метод в преподаването, но какви са последващите обрати и защо се практикува повече в чужбина, отколкото в България?

Да бъдеш и да се развиваш, 99 мин.

2014г., Франция

Оригинален език: френски и английски; субтитри на български

Режисьор: Клара Белар

Клара Белар, актриса и режисьор, се замисля за същността на образованието с израстването на първото си дете. Предизвикана от свои приятели, тя обикаля САЩ, Франция, Германия и Великобритания и се среща със семейства и експерти в отглеждането и обучението на деца /като Наоми Алдорт и Джон Тейлър Гатоу/. Впечатляващо е, че най-често семействата избрали алтернативен път в образованието са семейства на учители. Клара осъзнава, че няма нужда от повече доказателства, за да повярва, че най-важното е всеки да намери своя собствен път, за да бъде и да се развива в най-добрата версия на себе си.

13.10

Ненасилствена комуникация в училище

Конфликтите са част от живота, но те могат да бъдат основа за развитието на социални и личностни умения – стига да умеем да разбираме личните нужди, които ги причиняват. Ненасилствената комуникация (ННК), разработена в трудовете на Маршал Розенберг, може да създава мирна среда за учене в училищата. В пет кратки видеа поредицата представя по какъв начин ННК може да се използва при решаване на конфликти и за управляване на учебния процес в класната стая. Първият филм представя конфликт в предучилищна група. Филмите 2-4 доразвиват темата и ни показват по-подробно как учителят използва ННК, за да се справи с възникналия конфликт. Филм 5 представя ситуация между момче в шести клас и негова учителка. С ННК учителите създават по-добре подготвени деца, способни да се справят с конфликтите в днешния сложен и непрекъснато променящ се свят.

Кеймбридж

България, 2015, документален, 64 мин.

Режисьор: Елдора Трайкова

Продуцент: Асен Владимиров

Българското село Долни Цибър е познато като „ромския Кеймбридж“. Това е така заради преобладаващата част от ромското население, което се радва на относително високото ниво на образование. Кеймбридж е година в живота на местното начално училище, в което отдадени родители се опитват да дадат на децата възможно най-доброто образование с ограничени ресурси. Чрез спокоен и наблюдателки стил, режисьора Елдора Трайкова, ни представя селото и неговите обитатели. Пленителна среща с хоратa, за които образованието е ценност. Какво ги мотивира, какво им дава надежда сред един от най-западналите райони в страната ни. Това е филм за живота, за стремежа да станеш добър човек и успешен гражданин, за борбата да избягаш от упадъка и да избираш.

Най-голям шанс за успех, 86 мин.

2015 г., САЩ

Режисьор: Грег Уайтли

След кратък преглед на историята на образователната система и възможностите за реализация на младите в САЩ чрез серия от интервюта с родители, икономисти и експерти като сър Кен Робинсън и Салман Кан (КАН академия), се запознаваме с разработения от училище Хай Тек Хай в Сан Диего оригинален подход към преподаването и оценяването.

„Най голям шанс за успех“ е вдъхновяващ филм, който разкрива недостатъците на образованието в Съединените щати и представя завладяващи нови подходи, които вдъхновяват училищните общности да преосмислят на какво са способни учениците и учителите. Без да претендира, че е намерил “най-правилния начин”, учителският екип предизвиква родители, ученици и общественост в търсене на отговор на въпроса какво означава “да си успешен” в 21-и век.   Към днешна дата филмът е бил представян пред хилядни аудитории по целия свят, възбуждайки разговори с цел овладяване на търсенето на пътя към промяна.

Филмът е номиниран за множество награди и попада в официалната селекция на фестивала за независимо кино “СЪНДАНС” 2015.

13.10

Ненасилствена комуникация в училище, 40 мин.

2015 г., Дания

оригинален език: датски, субтитри на български

Режисьор: Мариан Расмусен (Marianne Rasmussen)

Филмът представлява поредица от пет кратки видеа, които показват как ненасилствената комуникация (ННК) може да се използва при решаване на конфликти и за управляване на учебния процес в класната стая.

Според ННК, когато разбираме чувствата си и какви потребности се крият зад тях, ние сме много по-свързани със самите себе си и това има значение в класната стая, както и във всички други сфери на живота ни. Деца и възрастни, снабдени с уменията да разпознават собствените си и чужди потребности и да ги изговарят, са без съмнение добре подготвени за нашия свят, в който конфликтите са неизбежна част от живота и могат да се използват включително за изграждане на взаимоотношения, вместо за тяхното разрушаване.

Валдорф на 100: Научи се да променяш света, 18 мин.

2017 г., Германия

Оригинален език: немски, английски, испански, мандарин и др.; субтитри на български

Режисьор: Пол Зерер

Валдорфската педагогика е създадена от Рудолф Щайнер- известен повече като основател на философското течение Антропософия. Филмът показва деца, учители и родители от цял свят, които работят по големите педагогически предизвикателства на нашето време, използвайки този вид педагогика: как да позволим на децата да разгърнат себе си, вместо да ги формираме по наш образ; нуждата от по-хуманно образование и от повече хуманни ценности в образованието; как детето да се превърне във възрастен по здравословен начин.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…