Първата вечер на фестивала отбеляза и 100-годишнината от подписването на Ньойския договор

Ивайло Дернев

С минута мълчание в памет на големия творец Стефан Данаилов стартира снощи 24-тият Фестивал на българското документално и анимационно кино “Златен ритон”. Програмата в Лъки Дом на киното започна с 28-минутната документална лента на Коста Биков „В главната роля- Стефан Данаилов”. Публиката почете Ламбо като се посмя и поплака с кадрите от филма на Биков. А после се върна 100 години назад с продукцията на Ралица Димитрова „Сага за пропилените възможности”, с който бе отбелязана годишнината от подписването на Ньойския договор.

„Огромна чест е да съм председател на това жури, тъй като този фестивал за мен е изключително специален. От тук започна моята кариера като режисьор. За разлика от игралното кино, което има своите спадове и пикове, документалното и анимационното ни кино винаги е било на ниво. Очаква ни едно много сериозно състезание”, каза председателят на журито Светослав Стоянов.

76 нови български продукции ще бъдат представени в рамките на програмата на “Златен ритон”. Всички прожекции са със свободен вход. В осемте фестивални дни за двете големи награди “Златен ритон” ще се борят 56 филма, голямата част от които са произведени с подкрепата на Националния филмов център. В програмата „Открити хоризонти“ са включени още 20 нови заглавия, създадени след предишното издание на фестивала.

Организатор на събитието е Националният филмов център, със съдействието на Министерството на културата, Община Пловдив и в партньорство с Българската национална телевизия.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…