Актуалните носители на награди от най-престижните фестивали – в Кан, Берлин, Венеция, Сан Себастиан и фестивалът Сънданс идват на пловдивското издание на София Филм Фест. Продължението на феста е с нови 18 прожекции между 14 и 24 май. Фестивалът бе прекъснат поради наложения локдаун през март. Фестивалът се провежда със съдействието на Община Пловдив.

В рамките на фестивала можем да гледаме „Човекът, който продаде кожата си“. Драматичната лента разказва за човек без средства, който желае да замине от Ливан за Европа. За да има тази възможност, той продава на известен артист правата да прави татуировки върху гърба му. Във филма ще видим любимата Моника Белучи, както и Яхия Махайни, който получава наградата „Най-добър актьор“ във Венеция. Филмът бе номиниран за чуждоезичен Оскар.

В програмата е и друг отличен на фестивала във Венеция филм – „Фрагменти от портрета на една жена“.  Филмът с Ванеса Кърби и Шая Лебьоф представя историята за двойка, която чака дете, но всичко се обърква при домашното раждане от неуверена акушерка. Лентата печели наградата „Купа Волпи“ за най-добра актриса във Венеция.

На големия екран в LUCKY Дом на киното ще можем да гледаме и „Никога рядко понякога винаги“ носител на „Сребърна мечка“ от Берлин, отличен и на фестивала Сънданс. Драматичната история проследява пътя на млада американка от Пенсилвания с нежелана бременност, която пътува за Ню Йорк, където може да прекрати бременността.

В рамките на фестивала отново може да гледаме и „Още по едно“ – носител на наградата на арт кината в Кан, както и носител на Оскар за чуждоезичен филм. Най-новият филм на Томас Винтерберг с Мадс Микелсен разказва за гимназиален учител, който търси вдъхновение в алкохола.

Друг любим актьор – Хавиер Бардем можем да гледаме в „Пътищата на живота“. Филмът представя историята на живота на главния герой Лео и вариантите на това какво би се случило, ако той би взел други решения. „Пътищата на живота“ бе номиниран за най-добър филм на Берлинаре 2020.

Експерименталната лента на Ейбъл Ферара „Сибир“ също е част от фестивала. Филмът разказва за пътя на персонажа на Уилям Дефо, който търси усамотение и търсене на истината в земя на сковаващ студ.

В програмата на София филм фест в Пловдив предстои и кино-среща с любимата писателка Туве Янсон. Важен момент от живота на художичката, по-известна като авторка на детската поредица за Мумините в края на Втората световна война, ще видим в лентата „Туве“.

Билетите ще са в продажба на касата на LUCKY Дом на киното всеки делничен ден след 16 часа и в почивните след 11:00. Цените са 8лв, 6 лв за учащи и пенсионери, предлага се и карта за 5 прожекции на цена от 35 лв.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…