Историята на динозаврите по света и в България става достъпна на събитие в Пловдив

 

 

Владимир Николов ще разкрие тайните на тези отдавна изчезнали животни и ще покаже как е изглеждал техният свят

 

 

От първия наименуван през 1824 динозавър - мегалозавъра, през въвеждането на термина „динозавър“ през 1842г., та чак до ден днешен, тези отдавна изчезнали животни продължават да вълнуват човешкото въображение. Дори сега динозаврите са колкото обект на сериозни изследвания, толкова и почти митологични създания, забулени в тайнственост и множество заблуди.

 

 

Гостите на събитието „Ratio представя: Когато динозаврите властваха на Земята“ ще разберат до колко е реална представата ни за динозаврите, изградена от книги и филми като „Джурасик парк“. Как някои динозаври са се превърнали в гиганти? Откъде научаваме за перата при динозаврите и каква е била тяхната роля при видове, приковани изцяло на земята? Какво всъщност е довело до изчезването им? Въпросите за динозаврите са много, а отговорите им са по-интересни от очакваното.

 

 

Обиколката в света на динозаврите ще води Владимир Николов - магистър по геология и палеонтология и редовен докторант в Национален природонаучен музей при БАН. Той се занимава с изучаване на фосилни гръбначни животни открити България и участва активно в проучването на динозавровото находище открито край град Трън. Заедно със свои колеги описва третата находка на нептичи динозавър в страната.

 

 

В допълнение към палеонтологичната си дейност, той е и единственият художник палеоилюстратор в България – т.е. занимава се с изработването на научно-обосновани художествени реконструкции на фосилни животни и растения или дори на цели праисторически екосистеми.

 

 

По време на събитието Владимир ще сподели повече за работата на палеонтолозите в България, ще разкаже как изкуството и науката се преплитат в неговите илюстрации и ще

 

 

Събитието „Ratio представя: Когато динозаврите властваха на Земята“ ще се проведе на 23.09.2021 на сцената на лятно кино „Орфей“. Входът е свободен, като гостите трябва да вземат безплатна покана на входа на събитието, налични до изчерпване на местата. Събитието е част то Нощта на учените – международна инициатива, в която учените се срещат с масова публика и разказват повече за работата си – и се осъществява с подкрепа от проекта КТРИО-5.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…