Филмът „Майка“ на Зорница София ще има прожекции в седем български града, след седем фестивални участия, четири награди и топлия прием на „Киномания“, съобщават от екипа на продукцията.

Турнето започна на 7 януари с прожекция във Варна, последва Бургас, а тази вечер творците гостуват в родния град на прототипа на главната героиня – Пловдив. В 19.00 часа в Синема Сити, Мол Пловдив гражданите и гостите на града под тепета ще имат възможността да видят предпремиерно филма, да се срещнат и да поговорят с режисьора и съсценарист Зорница София, актрисата Дария Симеонова в главната роля и Елена Панайотова, която е вдъхновител на историята.

Елена Панайотова е театрален режисьор, продуцент и педагог, изиграла ключова роля в появата на нови тенденции в театралната практика в страната. Повече от 25 години работи като режисьор на драматични, куклени и оперни спектакли в България и чужбина. Дългогодишен преподавател в Академия за изкуства в Утрехт, Холандия, както и в НБУ. Нейни спектакли са получавали престижни награди и номинации и са представяни на различни европейски фестивали. Носител е на Награда “Пловдив” за 2019 г. за спектакъла „Принцът на морето и принцът на земята” в Държавен куклен театър – Пловдив, номинирана е от Столична община за изключителни постижения в сферата на изкуството за режисурата на спектакъла „Шахнаме: Сказание за Зал“ в театър „Азарян, София 2021, и други. Поставяла е също в Драматичен театър – Пловдив и в Държавна опера – Пловдив.

През август 2022-а Градската художествена галерия в Пловдив представи сюжети от Африка, заснети от пловдивския фотограф Атанас Кънев и театралната режисьорка. Фотоизложбата „Далеч от Африка“ показа не само красотата на Черния континет, но и кадри посветени на мисията в живота на Елена. Изложбата представи програмата „Артисти за деца“, продуцирана от Фондация ДЕН ГРИ и ръководена от Елена Панайотова в Кения (2011- 2017) и България (2002- 2017). В този проект са били въвлечени 5000 деца и младежи в риск и 300 артисти от Африка и Европа, обучени от български екип в практиките на приложен театър.

Подобно на фотосите, показващи как африкански артисти и деца участват в спектакли върху местни легенди и приказки на брега на езерото Виктория, филмът оплита работата на твореца с историята на една жена, която преоткрива смисъла да бъде родител. Лентата пренася главната героиня Елена на два континента. От живописното градче  Широка лъка в сърцето на Родопа планина до едно от най-големите гета в света – Кибера, край Найроби.

В „Майка“ всички деца, които участват, и в България, и в Кения не са актьори. Те са сираци или деца от улицата.

29 comments

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…