Международният фестивал на портретния филм / International Portrait Film Festival (IPFF) ще се проведе за четвърта поредна година между 9-ти и 19-ти ноевмри, като отново ще потърси съмишленици – хора, които са готови да бъдат въвлечени в едно по-необичайно киноизследване. С надслова „Гледане до влюбване“ четвъртото издание на IPFF ще предложи на ценителите на некомерсиалното изкуство среща с къси филмови портрети – с убеждението, че всеки от тях си струва да бъде гледан търпеливо и  съзерцателно – до откриване на сърцевината, криеща тръпката на вдъхновението, проникновението, катарзиса. 

 

Зрители от 4 български града – София, Пловдив, Велико Търново и Варна, ще бъдат поканени да споделят основната идея на фестивала – за преоткриване на портрета като културен феномен през призмата на кинематографията. Жанрово и тематично разнообразни, 29-те кинотворби от Oфициалната селекция на IPFF идват от 17 държави, а техните създатели – артисти с интригуващи творчески биографии, поставят въпросите за същността на личността и за състоянието на нашия човешко-природен свят, с възклицателни знаци за внимание и покани да обърнем поглед към обществени каузи, нуждаещи се от действия тук и сега.

 

На 15 ноември IPFF ще гостува в Пловдив, радвайки се отново на домакинството на своите приятели и съмишленици от клуб „Фарго“, в рамките на тяхната инициатива „Късо кино във Фарго“.

 

Тематичната прожекция „Дом с непознати стаи“, курирана от фестивалния екип специално за срещата с пловдивската публика, обединява 6 къси филмови портрета, размиващи границите между уютно и изненадващо, близко и необичайно. Те поставят пред зрителите темите за паметта и оставянето на следа, за тялото като политическо, тялото в постоянно взаимодействие с любопитни обекти, тялото като няколко зъба, а екипът на фестивала е в готовност за дискусия с всички желаещи да се впуснат в дълбините на неконвенционалните кинематографски портрети.

 

Прожекция „Дом с непознати стаи“  – IPFF 2023 – анонси:

 

FOTONOVELA / ФОТОНОВЕЛА (04:00) Испания

 

Режисьор: Алберто Е. Гарсия

 

Категория: Автопортрет

 

В този семпъл, но емоционален филм, някак едновременно дистанциран и топъл, стара снимка предизвиква поетично търсене на идентичност в собствените архивирани спомени.

 

Burial / Погребение (14:24) Полша

 

Режисьор: Йежи Чаховски

 

Категория: Колективен портрет

 

„Burial“ е будилник, готов да изпищи и да ни предупреди да сме осъзнати, да внимаваме, да мислим критично за контекста, в който искаме да живеем, и правата, които искаме да имаме. Полша днес – след публикуването на разпоредбите за почти пълна забрана на абортите. Мъж и жена заравят сандък в полето. Но там има някой, който наблюдава всяко тяхно движение, с подозрения за това, което се крие вътре. Интригуващ и напрегнат сюжет, колективен портрет на една страна и обстоятелствата, които тя налага на своите жители.

 

Sugar People / Хора от захар (24:30) Северна Македония

 

Режисьор: Сузана Диневски

 

Категория: Филмов портрет

 

Може ли една случайна среща да доведе до сблъсък на няколко свята? Елена (Сара Климоска) среща Филип (Филип Трайкович) на кръстовище в Скопие. Те прекарват следващите няколко дни в разходки из града, опознавайки се и създавайки специална връзка. Интимен, смел, вдъхновяващ, опустошителен, обнадеждаващ, пъстър, красив – „Шеќерни луѓе” е филм, провокиращ палитра от емоции, портрет на жена, търсеща едно от най-простите, но същевременно най-сложни неща – свързване с друго човешко същество.

 

Sing for the Trees / Песента на дърветата (05:00) САЩ

 

Режисьор: Райън Хенри Найт

 

Категория: Филмов портрет

 

Докато конструира метално дърво, за да окачи своите творения, артист разсъждава как да направи присъствието си известно в хаотичния ни свят. SING FOR THE TREES е филм за мода – посветен на дебютната колекция на компанията Untitled Nine от боядисан и реконструиран деним, представен в октомврийския брой на British Vogue през 2022 г. Може да бъде интерпретиран като екологичен, минималистичен или философски филм – портрет на творец и портрет на начин на живот – пеейки на дърветата в света ни.

 

Teeeeth / Зъъъъби (01:10) САЩ

 

Режисьор: Фанфан Жау

 

Категория: Алтернативен портрет

 

„Teeeeth“ те кара да си кажеш: какво гледам? Свидетелство за неговия „алтернативен портретен“ характер. Това е късометражен едноминутен филм, заснет на 16 mm, който разглежда ролята на човешките зъби в контекста на съвременните начини на хранене.

 

the ongoing process of trying to make sense / продължаващи опити за смисъл (16:04) Германия

 

Режисьор: Мартин Клукас

 

Категория: Портрет в движение

 

Филмът показва движения, материя и акустика на изоставено място. Всеки обект оставя след себе си някакъв вид (взаимо)действие между себе си и режисьора. Решението за това как творецът действа, възниква повече или по-малко интуитивно и понякога на границата между случайността и контрола.

 

Като част от съпътстващата програма, IPFF ще покаже и късометражния филм „Воден отпечатък“ – част от продуцирания от фестивала проект „Портрет на водата“.

 

Входът е свободен.

 

Благодарим на всички хора и организации, които подкрепят идеята и реализацията на IPFF. 

 

Информация за селектираните филми и всички детайли за фестивала можете да откриете в сайта и социалните канали на IPFF. 

 

Официален сайт на фестивала: www.ipffestival.com

 

Facebook страница: https://www.facebook.com/ipffestival

 

Instagram акаунт: https://www.instagram.com/ipffestival

 

 

YouTube канал: https://www.youtube.com/channel/UC9bHuAIj7tAbvCGqYI1Gquw/videos 

 

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ 

 

Партньори: Дом на киното, Кино Влайкова, СОХО София, Мисия 23, Kлуб „Фарго“ – Пловдив, ТАМ – Велико Търново, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, Школа по изящни и приложни изкуства „Дъбови листа“ – Варна, Хаштаг студио – Варна, Градското списание, Културни новини, How2Plovdiv. 

 

1 comment

  • Comment Link MelvinJed MelvinJed Ное 12, 2023

    онлайн казино выиграть

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…