Първият уикенд на София филм фест в Пловдив тази година предлага филми от Турция, Финландия и Великобритания.

Уикенд програмата стартира с „Живот“ на турския режисьор Зеки Демиркубуз. Филмът ни среща с младата Хикран. Тя бяга от дома си, когато баща ѝ я кара да се сгоди за Риза. Риза разбира, че Хикран не иска да бъде с него и първоначално не проявява особен интерес, но това започва да го притеснява и той решава да вземе нещата в свои ръце. Риза се впуска в дълго търсене на Хикран из Истанбул. Филмът е в съботния следобед от 17:00 часа.

Късната съботна прожекция е „Всички сме непознати“ – едно от заглавията с най-много номинации за британските филмови награди БАФТА през изминалата година. Новият филм на Андрю Хейг е прочувствена мелодрама за любовта и загубата ѝ, в която изобретателно са вплетени нотки на магически реализъм и убийствен синт поп саундтрак от 80-те години. Андрю Скот изпълнява ролята на Адам – депресиран сценарист, който се запознава с мистериозен съсед (Пол Мескал) и това го изважда от релсите на ежедневието. Прожекцията е в събота от 20:30 часа.

Неделният ден ще ни срещне на екрана с една от съвременните кинолегенди Аки Каурисмаки и новият „Паднали листа“, а за прожекцията в Пловдив пристига специално и главната актриса във филма му Алма Пойсти.

Филмът вече бе оценен с множество награди и номинации от престижни фестивали, сред които тези в Кан с номинация за „Златна палма“ и Сан Себастиан. Паднали листа разказва историята на двама самотници, които случайно се срещат през нощта в Хелзинки и се опитват да намерят първата, единствената и последната любов в живота си. Прожекцията е в неделя от 18:00 часа.София филм фест ще продължи до 31 март с общо над 25 филма. Повече информация за програмата и онлайн резервации на kinolucky.com София Филм фест в Пловдив се провежда със съдействието на община Пловдив.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…