Сдружение „Арсов Саунд“ и Artessible адаптират визуални изкуства за незрящи 

 

Игралните късометражни филми „Изповед“ и „Три“ ще бъдат представени премиерно  в гр. Пловдив  на 04.10.2024г . Домакин на събитието е Национален център за рехабилитация на слепи, където в 11:00 часа ще бъде представен филма „Изповед“, а половин час по-късно е предвидена прожекцията на лентата „Три“, с вход свободен. 

 

Късометражните филми са адаптирани за незрящи с гласовете на Георги Арсов и Дилян Дайновски. Инициативата се осъществява по проект „Филмите – прозорец към един по-достъпен свят“, благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за нашето утре“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

 

Късометражният филм „Изповед“ е с награди от международни фестивали за късометражно кино от три континента. Режисиран е от Дима Настева и Димитър Димитров, по сценарий на Дима Настева. Оператор на лентата е Янко Найденов, дългогодишен кореспондент на БНТ за област Хасково. Монтажът е дело на Боян Таксиров, а звукорежисьор е Наси Христева.

 

Филмът е заснет със специалното участие на доайена на великотърновския театър, актьорът Иван Митев, в ролята на Иван. За екранното му превъплъщение, Митев е отличен с награда от международния фестивал за късометражно кино в Дърбан, Южна Африка. В лентата той си партнира с актьорът Диян Ставрев, който влиза в образа на отец Йоан.

 

Колоритното участие в „Изповед“ на 95-годишния дядо Янчо от хасковското село Свирково му донесе награда от международен късометражен филмов фестивал в Кувейт. Останалите епизодични роли са поверени на Георги Арсов, Мариела Димитрова, Ивайла Чилингирова, Ваня Петкова, Михаела Загорова, Мария Делчева, Магдалена Тенева, Ангелина Настева и др.    

 

За музикалното оформление е използвана автентичната народна песен „Калино, дюлбер мамина“, изпълнена от Милка Илиева от хасковското село Книжовник. Акапелна обработка на песента изпълнява във филма и Мариела Димитрова, под съпровода на Адриян Асенов, победител в телевизионното шоу „България търси талант“ през 2019 г.

 

„Изповед“ е заснет в хасковските села Книжовник, Свирково и Жълти бряг. Част от снимките са реализирани в Университетска Първа МБАЛ София „Св. Йоан Кръстител“ ЕАД.

 

Режисьор, сценарист и оператор на късометражния филм „Три“ е Боян Таксиров. Визуалната композиция на игралната късометражна лента е дело на Димитър Димитров и Боян Таксиров. Главната роля се изпълнява от Диан Ставрев. Във филма участват още Мариела Димитрова, Ивайло Костадинов, Дима Настева и др.  

 

Анимацията във филма е дело на Боян Таксиров.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…