Екипът на „Дамасцена” представи новата българска продукция

Този филм е притча за светлината, каза режисьорът Тодор Анастасов

Любен Чаталов: Когато се научим да запълваме дупките пред дома си, ще има за всекиго всичко

Пловдивските киномани се чувстват като в БГ Холивуд в последната седмица. Трета голяма филмова премиера само за седем дни се случи тази вечер под тепетата. След бляскавите представяния на „Вездесъщият” и „Възвишение”, днес с публиката в града се срещна голяма част от екипа на новата българска лента „Дамасцена” . Режисьорът Тодор Анастасов, актьорите Любен Чаталов, Димитър Баненкин и Троян Гогов, продуцентът и сценарист Мария Лалева дойдоха в кино Eccoplexx за пловдивската премиера на продукцията.

Филмът е за светлината в нас. За добротата в нас. Той е притча за светлината, каза режисьорът на „Дамасцена” Тодор Анастасов. Той благодари на целия снимачен екип и на всичките 56 актьори, застанали пред камера. Но не пропусна и онези над 1300 статисти, участвали в заснемането на може би най-мащабните масови сцени в новата родна кино история. Голямо уважение за хората от Розова долина, която си е действащо лице. След всеки снимки аз съм им стискал ръката на хората. На всеки един от тях съм казал „Благодаря”. И на розите. И на тях съм казал „Благодаря”, защото и те са действащи лица, каза Анастасов преди прожекцията тази вечер.

Много се радвам, че правя това, което харесвам. А то е кино. За този филм заставам с абсолютно чиста съвест. Моята роля е малка, но мисля че е важна- играя бащата на главния герой. Не се срамувам от нито един кадър. Казвам го, защото напоследък много хора правят кино, което в последствие не искат да споменават, че са правили. Защото са направили нещо, което не е гледано, видяно и харесано. Аз съм спокоен и щастлив, тъй като филмът стана така, както си го представях, каза големият Любен Чаталов.

Ако човек иска да направи нещо, както казва този, който е дал идеята за филма, в България има толкова много работа, ама толкова много работа, че всеки може да успее и тук. Стига да му се работи и да държи на това, което прави. В България има работа за 8 милиарда китайци, въпросът е искаме ли ние да я вършим. Филмът е за това- защо трябва да ходиш някъде по света, след като тук има достатъчно и работа, и всичко. Защо един човек не запълни дупката на улицата пред дома си, а плаче, че си чупи колата. Не го правим, защото така сме научени. И когато се научим да запълваме дупките, ще има за всеки всичко, подчерта Чаталов. И допълни, че не може всичко да е гадно. Ето, човек като изгледа този филм остава с надеждата, че има какво да се направи. И си заслужава да го прави, а не да седи в някой ъгъл да реве или да бере портокали не знам къде си…, допълни големият актьор.

Чаталов каза още, че след прожекцията се прибира в къщата си в Подбалкана, която е построил с двете си ръце. След 140 филма не успях да стана Марлон Брандо и да си купя остров, та реших да си направя къща, след като няма кой да ми даде парите да си я купя. И съм щастлив повече от това ако имах възможност да си купя остров, каза 67-годишният Любен Чаталов.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…