Капана.БГ

Капана.БГ

В началото на ХХ век негов патрон приема да бъде кметът на Пловдив Христо Данов

Издателят дарява 200 тома от личната си библиотека

В сегашният си дом читалището се нанася в края на 70-те години

В този квартален храм на книгата е единственият в пловдивските библиотеки апарат за увеличаване на текст за хората с увредено зрение

Създадено в някогашната махала Мараша, по примера на основаното през 1869 г. Българско читалище – Пловдив, то е наречено Родолюбие. В него членуват неколцина настроени за бунт против турската тирания младежи, най-известният от които е чизмаря Кочо Честименски. След Априлското въстание /1876/ марашкото читалище окончателно преустановява своето съществуване.

Почти 30 години по-късно група печатарски работници, привързани към книгите и знанието, се връщат към тази родолюбива идея и на 26.12.1904 г. пак в този пловдивски квартал полагат основите на свое читалище. Инициаторите предлагат негов патрон да стане именитият книжар и издател, бивш кмет на града Христо Г. Данов, който се отзовава с паметното пожелание: Приемам с удоволствие вашата покана, но желая то (читалището) да бъде не от слама, а от дъб – като му подарява 200 тома от личната си библиотека. Сред основателите първи най-активни читалищни дейци са Атанас Чилингиров, Апостол Ставрев, Владимир Ангелов, Ботьо Мирчев, Васил Матеев, Васил Янков, Недко Белчев и др. За председател на първото читалищно ръководство е избран Тодор Х. Иванов, а библиотекар на обществени начала става Лазар Петканчин (баща на известния академик математик Боян Петканчин).

От 1978 г. читалището се намира в съвременна триетажна сграда на територията на район Централен, като продължава да търси, въвежда и обогатява актуални и разнообразни форми на своята дейност, превръщайки се в привлекателен културно-информационен център за жителите на Пловдив и най-вече за кварталите Хр. Г. Данов, Освобождение и Кочо Честименски. В годините се утвърди като културен и информационен център за деца и възрастни. Притежава богат фонд от художествена, детска и справочна литература. Има обособен кът за поезия и сбирка от поетични книги на незрящи автори. Библиотеката е предпочитано място за контакти и често е домакин на литературни прояви.

Материалната база е с площ 500 кв.м., добре отоплена и предпочитана за сбирки на читалищата от Общински читалищен съюз, в който членуват 25 пловдивски читалища. Читалището разполага с библиотека с 24 146 броя библ. единици и 418 читатели.

Библиотеката е оборудвана с 6 компютъра (с въведен безплатен интернет за читателите). За хората с увредено зрение от Съюза на слепите в България е предоставен единственият в пловдивските библиотеки апарат за увеличаване на текст. В своята мащабност културната политика на библиотеката разкрива всеобхватно, чрез всички възможни съвременни форми богатството на книгите и поддържа импулса за разпространение на културни ценности.

Изявени читалищни дейци в годините: Маргарита Чолакова, Йонна Караиванова, Атанас Мосенгов, Галина Мамарова, Владимир Балчев, Марко Марков, Стефан Кацаров, Атанас Балджиев, Елиана Брайчева, Мария Георгиева, Мария Петрова, Мария Пашова, Петко Генков, Тонка Гемеджиева, Сабина Велева, Светла Кацарова, Стоянка Николова, Василка Спасова, Мария Катилева, Евгения Тагарева, Емил Стоицов и др.

Народно читалище Хр. Г. Данов-1904 е носител на орден Кирил и Методий-първа степен от 1979г. (за 75-годишнината) и номинация На ползу роду на Общ. чит. съюз Пловдив през 2004 г.

Списъкът на основните дарители и в днешно време непрекъснато се обновява. Сред тях са: Боян Станоев, Десислава Катанова, Издателствата: Хермес, Еднорог, Фют, Народна Библиотека Иван Вазов - гр. Пловдив, Аква Сорс България ЕООД.

През последните години част от абонатите на читалището, които живеят в квартала, се превръщат в дарители. Читалищното настоятелство прави специален реверанс към съвременните си благодетели, като ги освобождава от абонаментна такса.      

Други основни дейности, които читалището развива са различни школи и клубове.

Школа по изобразително изкуство и приложни изкуства - рисуване върху стъкло, с ръководител Мария Катилева – художник и асистент-преподавател Мария Праскова. Преподавател по анимация-Димитър Стоилов. Школата обучава деца от 4 до 22 години в три възрастови групи. Обучение в класически форми на рисуване и живопис, пропорции на човешката фигура, обем и материалност, типаж, композиция и др. Прави се и подготовка за кандидатстване в специализирани училища по изкуства.

Поетична школа с участия в национален литературен конкурс в рамките на Лятна Академия с. Широка лъка (с участие на 345 деца и младежи от 80 населени места с над 500 творби)

Музикално-поетичната школа е с ръководител Евгения Тагарева. Има участия в музикални конкурси за деца, концерти на читалищно и градско ниво.Публикации на младежко творчество в сборник "Словото на младите" на български и англ. език,с илюстрации,създадени по  време на читалищни младежки събития от млади таланти.Ежегодни участия в международна Лятна академия в гр.Разлог, организирана от фондация "Огънят на Орфей", в партньорство с Читалище "ХР.Г.Данов",Министерство на Културата,общ.Разлог.

Школи по Български език и Математика с подготовка за кандидатстване в елитни гимназии.

Музикална школа по пиано с концертни изяви и участие в два национални конкурса в гр. Пловдив.

Вокално-инструментална група „Пеещи сърца“ е група за възрастни. Ръководител е Румен Ковачев - педагог, музикант и певец. Съставът има изяви в културни прояви по повод чествания на бележити дати и събития. Гостува в домове за стари хора.

Детско вокално студио "Мечта" с ръководител-Ирен Велева с онцертни изяви в Конкурс за детска забавна песен - Пловдив, Конкурс"Слово на младите", организиран от фондация "Огънят на Орфей", Конкурс"Петнадесет лета" - гр.Хисаря, Читалищни културни прояви, Коледен благотворителен концерт и др.

Музикална школа по китара и Вокална школа за Поп и Джаз пеене (с подготовка за национални конкурси и участия в концерти и TV програми. Преподавател е Игор Илиоски. Провежда обучение, съчетано с възможност за участие в читалищни културни прояви, прегледи на музикално изкуство, организирани от културни институции в града и др.

В Школата за Поп-джаз пеене работи музикалният педагог Румяна Иванова. Нейните възпитаници са с участия в благотворителни изяви, шоу програми, градски концерти, организирани от фондации, общини, НПО, бизнеса и медиите. Участия и награди от Национален детско-юношески конкурс, Национални конкурси, Европейски фестивал "Златен дъжд" в Прага, Международен фестивал по изкуствата "Орфей в Италия" и др., Участия в ТВ кастинги за детска Евровизия по БТВ 2016 г. с победител Лидия Ганева.

Клуб „Здраве и водорасли“ е единствен по рода си в системата на читалищата. Членовете му и техните гости се запознават с най-новите постижения в областта на храненето и здравословния начин на живот. Лекциите се изнасят от водещи специалисти като: д-р Мария Папазова Ph.D., к.м.н., нс първа степен в Института по физиология на човека, член на Нюйоркската академия на науките, д-р Венков, Ели Хорозова и много други.

Фотоклубът на Езикова гимназия "Пловдив" отбеляза своя 5-годишен рожден ден с изложба "Обективно и субективно". Тя е подредена в галерията във фоайето на Общински съвет и може да бъде видяна до края на месец юни.  

Снимките са сътворени от възпитаниците на училището, които се занимават с фотография като извънкласна дейност.

Това е 12-та изложба откакто клубът е създаден, сподели с радост ръководителят му Николай Аджеларов. По думите му, всеки ученик от училището може да участва в него, без значение от кой клас е и в каква паралелка се обучава. Водещото е да проявява интерес към фотографията.

Информационните технологии са неизменна част от нашето ежедневие. Знаеш ли наистина как да се възползваш от възможностите, които те предоставят?

Асоциация „Голям брат, Голяма сестра-България“ кани младежи на възраст 15-29 години на 25 юни 2017г. /неделя/, от 10:00 часа, в хотел "Експо", гр. Пловдив на обучение по проект „МИКЦ Младежка зона – активни и креативни”, финансиран от Министерство на младежта и спорта по Национална програма за младежта (2016-2020).

Лектор ще бъде г-н Камен Мицев, специалист по ИТ технологии. Той притежава дългогодишен опит във воденето на обучения. Повече информация за неговата работа можете да намерите на уебсайта му - http://www.mitzev.com/.

Обучението ще се състои от два модула с почивка между тях.
Насочено е към повишаване на уменията и познанията на младите хора, необходими в днешния информационен свят за адаптацията към него. Подтемите на обучението засягат различни аспекти на ежедневната работа с информационните технологии, които са неделима част от общата грамотност на съвременния човек и целят да изградят увереност при ползването им.

УЧАСТИЕТО Е БЕЗПЛАТНО.

 

 

Хора от различни страни посетиха електронното парти

Едно от големите събития, което съпътства състезанието за улична култура Street Masters, бе партито на българската икона в електронната музика KiNK. Гуруто в жанра заяви още с излизането си на цената, че не знае какво точно ще се случи тази вечер, но ще бъде интересно. Така и стана. Концертната зала на Пловдив ще запомни изминалата петък вечер с невероятни емоции и много гости.

Почитатели на дигиталния саунд от няколко страни се събраха в залата, за да чуят световния DJ. Партито започна в 23 часа с DJ set на Silver, който подгря публиката за нощното преживяване, а KiNK се появи зад всички пет пулта, с които пристигна час след полунощ. Още с първите му крачки на сцената, овациите и будните аплодисменти започнаха, а нощта се превърна в истинско преживяване за феновете.

Десетки фотоапарати и мобилни телефони заснеха събитието и стриймваха директно в социалните мрежи за всички, които не успяха да присъстват. Импровизациите върху пултовете бяха наистина изключителни и впечатлиха дори хора, които не са върли фенове на този вид звуци. 

Разбира се, на партито присъстваха и състезателите, които взеха участие на Street Masters 2017. Бийтбоксъри и хип-хоп танцьори премериха сили освен на сцената в Цар-Симеоновата градина, и пред входа на залата. Англичани, французи, германци, че дори американци пристигнаха в града под тепетата специално за международното състезание за улична култура, а ентусиазмът им зарази всички.

След час и половина виртуозно изпълнение на пултовете, KiNK се оттегли от сцената, а феновете му не го пуснаха да си тръгне толкова лесно. Присъстващите на партито споделиха, че се надяват DJ отново да се върне в Пловдив за следващо парти, надявайки се следящия път да бъде на открито.

 

Обученията са с изцяло пракрическа насоченост.

Какво издава нашето тяло?Какво показва тялото на събеседника? Как да използваме езика на тялото си?

Обучението ще бъде проведено в Параграф22 на улица Цанко Дюстабанов 13 А от Петко Йотов. Телефон за връзка 0883574224. Моля, предварително да ни информирате за вашето участие. Благодарим!

Таксата е символична, като за едно обучение от 2 часа цената е 5 лв на човек.

Допълнителна информация:

Практическа психология - Пловдив

Обученията от този курс могат да са ви полезни за личностно , профeсионално и междуличностно развитие.

Част от темите които засягаме в нашият курс са :

* Взимане на решения

* Контрол над разговора

* Език на тялто

* Структура на групата

* Взаимоотношения между половете

* Взаимоотношения с колеги и шефове

* Преодоляване на страхове, мотивация и постигане на цели и други

Ако имате интерес към някоя от тези теми - включете се във Фейсбук групата Практическа психология - Пловдив за да можете да следите кога и къде ще се провежда обучение на тази тема. Всякакви въпроси може да ни зададете и на лично съобщение в групата. Обученията се организират в свобоното време на участниците, групите са от минимум 4 човека.

Начало: 14:00 часа

Параграф 22

Trimontium Darts Club & Билярд-клуб Стършела имат честта да ви поканят на отворен турнир /шести поред за годината и първи в Билярд-клуб Стършела/.

Турнира ще се провее на 6 мишени,заведението разполага с лятна градина,кухня....Ще се играе по правилата на Steel Darts DO,двойна елиминация в 3 от 5 лега,като полуфиналите и финала ще са във формат 4 от 7 лега.

Входна такса - 7лв. на играч.

Разпределение на наградния фонд.

1во място - 40%

2ро място - 20%

3то място - 10%

Всички любители на дартса са добре дошли.

Успех и добри стрели!

Начало: 11:00 часа

Билярд-клуб Стършела, ул. "Солунска" 47

Неделя, 25 Юни 2017 08:00

Лятна Забава с DS Magnifique

Заповядайте да се включите в безплатната Творческа работилница с DS Magnifique на 25 юни (неделя) от 11:00 ч до 12:00 ч. в Цар-Симеоновата градина (на Виенския павилион). Ще развинтим въображението си на лятна тематика, рисувайки с различни материали.

Очакваме ви да си направим една Лятна Забава! :)

Благодарим на екипа на „Ася в страната на талантите” за възможността да се включим в събитието „Здравей, лято” и да създадем едно разнообразно изживяване за децата на Пловдив. :)

Страница 1 от 763

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…