Капана.БГ

Капана.БГ

Скромни, добри и отдадени хора – това е впечатлението на немския екип от Римини Протокол за пловдивчани, които ще участват в спектакъла 100% Пловдив, който предстои в следващите 4 дни на сцената на Драматичния театър. В много градове, когато поканиш някого на сцената, той реагира веднага – „Да, разбира се“, докато тук хората са по-скромни, по-трудно ги убеждавахме, че са достатъчно интересни и достойни за представяне на сцена, разказа Хелгард Хауг от Римини Протокол на пресконференция ден преди официалната премиера.

Идеята на спектакъла е да провокира размисъл чрез представяне на извадка от града и техните позиции по различни въпроси – 100 души се качват на сцената, които са подбрани като социологически разрез на града по етнически, икономически и други показатели. Част от спектакъла е задаването на въпроси към тях – „Искате ли да се върне социализма?“, „Искате ли да се върне монархията?“, „Какво ще направите, ако синът ви каже, че е гей“ и други по-общи и социални, или провокативни и лични, коментира Хауг. Тя добави, че има различни методи, с които се получават отговорите – понякога това става открито, а понякога се изключва цялото осветление, и публиката разбира колко хора как отговарят само, чрез анонимни фенерчета, които 100-те пловдивчани ползват.

Спектакълът в Пловдив ще се играе 4 пъти – като в други градове също често се играе в поредни дни. Интересно е, че понякога отговорите на хората се променят в различните дни – дали, защото в следващ ден са се осмелили повече да кажат нещо, преосмислили са дадена позиция или друго, разказа още Хелгард Хауг и добави, че в някои случаи е важна дори и публиката: „Някои от актьорите може да не искат някой конкретен човек в публиката да разбере как точно отговарят на даден въпрос, а понякога може да е и обратното – искат много ясно някой в публиката да разбере“.

Неда Соколовска, която е част от екипа на спектакъла и от Vox Populi, които отговаряха за селекцията непрофесионални актьори, добави, че едно от предизвикателствата е било да убедят хората да участват, и че това е безопасен начин да споделят своите мисли. „Ние сме от София, но в тези месеци, в които работихме в Пловдив създадохме много специална връзка с града“, каза тя и добави, че се усеща мултиетничността и опитът у хората да бъдеш толерантен към различните. И изобщо – един специален дух у всеки един пловдивчанин.

Няма да разкриваме много от спектакъла, добави Виктор Янков от фондация „Пловдив 2019“. Но беше особено интересно, когато стигнахме до въпроса „Искате ли да се върне социализма?“ и се оказа, че нито един не иска. А всъщност селекцията хора е много разнообразна, разказаха от Римини Протокол. Има от едногодишно дете до 79-годишен участник. Сцената ще споделят известни публични личности и хора, които в даден момент от живота си са живели на улицата.

Спектакълът действително е уникален, нещо, което не сме виждали досега и едва ли скоро ще видим в България, добави Нада Соколовска. Очакванията са това да промени представата ни и да помогне на пловдивчани да се разбираме още по-добре в ежедневието си. Смятам, че това ще е един чудесен завършен на прекрасна година за Пловдив, а надеждата и през 2020-а година да имаме развитие на всичко, което се случи сега, добави и домакинът на събитието Кръстьо Кръстев – директор на Драматичен театър – Пловдив.

100% Пловдив ще се изиграе в 4 поредни дати – от 17 до 20 октомври. Сцената е Драматичен театър – Пловдив, а входът е свободен – срещу предварително взети пропуски. Те могат да се вземат от касата на театъра.

Читалище „Алеко Константинов“ – Пловдив и Издателство Жанет 45 имат удовоствието да Ви поканят на среща с Иван Желязков и книгата „Дъждовете на страха“ на 16 октомври 2019, сряда от 18.00 ч., в Читалище „Алеко Константинов“ (бул. „Шести септември” №160)

Литературният критик Иван Христов ще представи последната книга на писателя. За писателя, журналиста и издателя Иван Желязков, романът с метафоричното заглавие „Дъждовете на страха” е седмата по ред белетристична книга в неговата творческа биография. Това е най-зрялата, най-силната негова книга – романът на живота му, а до известна степен и за живота му.

Новият роман на Желязков е рядко срещана книга, едно „авторефлективно огледало”, в което се оглежда днешното ни време, а чрез ретроспекцията и спомените на героя, свързани с любовния триъгълник, приятелството и дома.

Точен психологически рисунък, сбит и лаконичен диалог ,колоритни персонажи, които дават широта на въображението и пораждат размисъл, многозначни и многопластови послания. Както правдиво се изразява редакторът на книгата Борис Минков: „Който пише намира себе си, който чете също.” Иван Д. Христов, литературен критик за „Дъждовете на страха“.
Книгата е издадена от издателство Жанет 45.

Иван Желязков е завършил е българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Дълги години е работил като журналист в пловдивския печат. От 1990 г. е в сферата на частния бизнес. Собственик е на Издателско-полиграфически комплекс „Екобелан”. Издателската къща със същото име популяризира български автори. Автор е на повестта „Есента на пеперудата” (ИК „Христо Г. Данов”, 1988), отличена в конкурса „Южна пролет” – Хасково, на документално – публицистичните книги „Джобен иконостас” (ИК „Екобелан”, 1994), „Очи без сълзи” (ИК „Захарий Стоянов”, 2006), „Докоснати от вечерника” (ИК „Екобелан”, 2012), сборника с разкази „Светът не може без Ивановци” (ИК „Словото”, 2011), „Двете половини на света” – разкази и повест (издателство „Български писател”, 2013). Член е на Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и Ротари интернешънъл. Живее и работи в Асеновград.

Вълнуващ празничен декор ще очаква посетителите в КиндиРу Тракия на 27 октомври. Между 10 и 13 часа фотографът Надежда Китипова ще направи страхотни снимки на децата с маскарадните им костюми, с които ще събират лакомства вечерта на Хелоуин.

Родителите ще получат два обработени кадъра, а началната цена е 10 лв. Средствата от фотосесията ще подпомогнат лечението на малкия Стоян, на когото му предстои пътуване в Италия в института Doman International. Там специалистите ще обучат майка му как да се грижи за него, за да има по-бърз напредък.

Повече за състоянието на Стоян и за възможностите да му помогнете, можете да научите от Фейсбук страницата Да помогнем на Стоян.

Поклонението ще е на 18 октомври

Приятели и почитатели на великана Милчо Левиев ще се простят с него в петък, 18 октомври, в столицата. Поклонението ще се състои от 11 до 14 часа в зала България. Да го изпратим с ръкопляскания и музика, така, както живя!, призовават роднините на големия музикант и композитор.

Милчо Левиев си отиде този уикенд след кратко боледуване. Той почина в болница в Солун.

Пускат деца до 7 години без билети на Юбилейния концерт за 30-годишнината на групата в Пловдив

Емблематичното име на руската музикална сцена и любимци в България – група“ Любе“ ще взриви публиката през декември във Варна, Пловдив и София.

На юбилейните си концерти пред българската публика, група „Любе“ ще изпълни както най-популярнети си песни „Комбат”, „Солдат”, „Там за туманами”, „Песня о звёздах”, “Позови меня тихо по имени”, така и нови песни.

Група „Любе“ е сред популярните лица на руската култура по цял свят,  чиято музика хармонично смесва елементи от рок, поп, руска фолклорна и военна музика.

Групата се състои от 6 музиканти, като фронтмен е Николай Расторгуев, който е и народен артист на Русия.

Създател на „Любе“ е продуцентът и композитор Игор Матвиенко. През 1987-1988 г. той създава музиката за дебютните песни по стихове на руските поети Александър Шаганов и Михаил Андреев. През същата година като постоянен лидер на групата се изявява Николай Расторгуев и на него принадлежи идеята за името на групата, което е свързано с популярното в онези години младежко движение – либерци, чиито идеи са отразени в ранните творби на групата. В началото на 1989 г. група “Любе“ записва първите си песни – „Либерци“ и „Батька Махно“. Същата година започват първите им турнета заедно с „Коледни срещи“ и Алла Пугачова. По съвет на Алла Борисовна при изпълнение на песента „Горе вдясно“ Расторгуев носи военна куртка, която се превръща в негова запазена марка през следващите години.

„Любе“ има издадени 16 студийни албума и концерти в целия свят.

През последните три десетилетия групата заема челни позиции в руските музикални класации,  с незабравимите си хитове, навяващи носталгия и способни да усмихнат и разплачат всеки слушател.

Почитател на група „Любе“ е и президентът на Русия Владимир Путин.

5 декември Варна ДКС,

6 декември Пловдив зала “Сила”,

7 декември София НДК зала 1.

Билети в продажба в цялата страна в мрежата на : EVENTIM, OMV, Office 1, Orange, Технополис.

Организатор DEGRIS EVENTS

Билети в мрежата на ЕВЕНТИМ

Деца до 7 годишна възраст се допускат без билет и право на отделно място.

Учтиво молим, родителите/придружителите/, да носят копие на акта за раждане на детето.

 

Проектът бил готов още през април 1892 г.

От години Пловдив търси своите екологични транспортни алтернативи. Често срещано предложение е за трамваен транспорт с много „за“ и „против“. Интересното е, че разговори за трамваи в градския транспорт се водят още след Освобождението…

Проект за трамвайна линия в Пловдив има още през април 1892 г., 9 години преди да бъдат пуснати трамваи в София. Предвиждало се е първата трамвайна линия да бъде пусната по време на Първото българско земеделско-промишлено изложение с маршрут от железопътната станция до централния вход на изложението. Трамваят е с мотор движен с петрол. Предложението за изпълнение е било на „Източните железници“.

Второто предложение за трамвай е през април 1898 г. Отново три години преди да се пусне първия трамвай в София. Общината на гр. Пловдив обявява търг за изграждането на трамвайна мрежа в града. Френското дружество Compagnie generalle de Construction ef de Wagons Lits печели концесията и предлага целия град Пловдив да се освети. За да бъде рентабилно предприятието в малкия по това време град, се предлага също една от линиите да продължава до близкия Станимака (сега Асеновград) с електрически трамвай. Създаден е и проект на линията.

Не са ясни причините в рамките на 6 години да пропаднат и двата проекта.

През 1930 г. общината получава ново предложение от германска фирма за построяване на трамвайна линия с концесионни права за 25 г. и отново предложението не се осъществява. По същият начин се проваля и предложението на френска фирма да направи трамвайна мрежа в Пловдив през 1933 г.

Музеят на Техническия университет в Берлин пази забележителен документ. Той е свързан с Пловдив и е от далечната 1942 г., когато немският архитект Херман Янсен предлага смело и авангардно решение за града – трамваен градски транспорт. Екологично, чисто и перспективно решение! С него още в 40-те Пловдив е трябвало да има модерно решение за транспорта си.

Шест трамвайни линии прекосяват града от край до край в плана, който залага модерния за времето си електрически трамваен транспорт. Решението изглежда обещаващо от екологична гледна точка, но не и от икономическа, се коментира днес. В тези години Пловдив е малък град, трамвай в него е уместен, но едва ли е бил толкова нужен на гражданите му.

Схемата на арх. Янсен (пази се в Пловдивския архив) показва добро разположение на линиите и може да служи като основа за бъдещата разработка.

Те заобикалят хълмовете и стигат дори до… летище. То е заложено от архитекта на изток, там където днес се намира жп гара Тракия. Прави впечатление, че проф. Янсен вижда развитието на Пловдив предимно на юг и е задал силно разширение на града в тази посока. Дори го опасва с трамвайна линия.

Разбира се трасетата на арх. Янсен в днешно време вече са неосъществими. Те са потънали в новата транспортна мрежа на града. Но въпреки това, замисълът на проф. Янсен е уникален! Размах, правилна визия за бъдещето на града, добро съчетание на практичност и естетика – това са част от позитивите на проекта, твърдят експерти. Ако беше реализиран, Пловдив щеше да има нормален градски транспорт още през 40-те години на ХХ в. При това по немски модел. Проф. Янсен е популярен в Германия, като автор на първия цялостен план за Берлин.

Някога немският градостроител е мислил и по въпроса как да свърже Главната улица с върха на Сахат тепе. Идеята се реализира по-късно от арх. Желязко Стойков, който проектира прекрасната стълба на „Каменица“, с идеята тя да наподобява тази на площад „Испания“ в Рим.

Обществената система у нас се променя, с нея и приоритетите. Немската инженерна мисъл излиза от „мода“ и остава в шкафовете на градостроителите. А резултатът от този „провал“ рефлектира върху пловдивчани.

Сега редица кандидати за градоначалници отново повдигат темата за екологичен градски транспорт.

*Тези събития са описани от няколко летописци на Пловдив, събрани и поместени в „Енциклопедия на Пловдив“, съставена от Божидар Тотев. Статията, както и почти всички други в енциклопедията са  сбор от няколко източника като: пловдивски летописци, огромно количество енциклопедии, История на България, спомени, статии от вестници, Интернет, от чужда преса и още много други,  събирани 50 години от автора Божидар Тотев. Сравнявани като гледна точка, комбинирани (без да се променя същността на историята). Всички източници са коректно цитирани в енциклопедията без изключение.

 

** Художникът Божидар Тотев е роден през 1947 година в Пловдив. Работи в ДТ “Н.О.Масалитинов“ от 1969 до 1971 г. и в Института за паметници на културата при реставрацията на Къща Ламартин в Стария град през 1971 г. От 1976-а живее в Смолян. Работил е в Дома на армията и Родопския драматичен театър. Посвещава на този труд 50 години от живота си, събирайки материали. Последните 10 са посветени на оформянето на“Енциклопедия Пловдив“.

Още за книгата му може да видите ТУК.

Български участници са сред отличените през последните две издания на конкурса

Общността на европейските железници и инфраструктурни компании (CER) организира Европейски железопътен фотографски конкурс, в който могат да вземат участие и любителите на железопътния транспорт в България. Целта на конкурса е да стимулира творческото мислене на пътуващите с влак и да разпространи позитивния имидж на железниците в Европа. От изпратените фотографии ще бъдат отличени 12 снимки, подчертававащи темата на фотографския конкурс „Към мобилността с ниски емисии: нека пътуваме из Европа с влак!”, които ще бъдат представени на Европейските железопътни награди CER/UNIFE.

Желаещите да участват в конкурса могат да изпращат своите фотографии на официалната интернет страница на CER на следния електронен адрес: http://www.cer.be/forms/railway-photography-contest. На този адрес участниците трябва да попълнят регистационна форма за конкурса, а за всяка от снимките е необходимо да бъдат посочени дата и място на заснемане.

Крайният срок за изпращане на снимките е 30 ноември 2019 г.

Фотографиите на печелившите участници ще бъдат публикувани на официалната интернет страница  на CER (http://www.cer.be/) с посочени имена на фотографите и техните държави, като отличените в съревнованието ще получат парични награди.

В последните две издания на конкурса сред отличените фотографии бяха избрани и български участници. Това е и едно от доказателствата, че при активно участие шансовете на родните представители да бъдат избрани сред най-добрите 12 се увеличават предвид уникалните кадри, които биха могли да предоставят.

Участниците в конкурса трябва да се съобразят със следните условия:

В състезанието се приемат до пет фотографии, които са направени само в страните-членки на Европейския съюз и Албания, Босна и Херцеговина, Грузия, Северна Македония, Молдова, Черна гора, Норвегия, Сърбия, Швейцария, Турция и Украйна;

За участие в конкурса ще бъдат приемани снимки с висока резолюция (с ширина поне 1600 пиксела), като препоръчителен е хоризонтален формат;

Допуснатите снимки не трябва да изобразяват конкретно разпознаваеми влакове и търговски компании;

Необходимо изискване към участниците, е да притежават всички права върху представените фотографии, като гарантират, че те са техен оригинален труд, който не нарушава нечие авторско право;

При снимки, на които присъства разпознаваемо човешко лице, се изисква специалното писмено разрешение на заснетия. Получаването на разрешение е задължение на участника в конкурса, а разрешението се представя в случай, че снимката бъде наградена.

*Общността на европейските железници и инфраструктурни компании (CER) е създадена през 1988 г. CER представлява интересите на своите членове пред Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на министрите на ЕС, както и пред други институции, формиращи европейската политика за железопътния транспорт. Основните цели на CER са защита на интересите на железопътните компании-членки и приоритетно развитие на жп транспорта в Европа, като един от най-сигурните и екологични видове транспорт.

Към настоящият момент в Общността членуват оператори и инфраструктурни управители от страните-членки на ЕС. „Холдинг БДЖ” ЕАД е пълноправен член на CER и участва в дейността на Общността.

Страница 1 от 1623

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…