Красимир Лозанов - маркетинг директор в ИК "Жанет 45", изброява пет причини защо си струва да прочетем новия роман на Палми Ранчев „Хаосът в играта на джаги“.

1. Интерпретациите за проваления Преход са винаги интересни, стига човек да не търси само развлечение в литературата. Някой ще реши, че това е роман за уличните банди през ранните 90-те и ще се излъже. Палми Ранчев навлиза в едни по-дълбоки философски обобщения за причините защо всичко тогава трещи и се проваля, и в крайна сметка имаме това, което имаме.

2. Градски роман. Градските романи обикновено имат своя специфична атмосфера и тя много често е по-привлекателна от, да речем, тази на "селските". 

Извън майтапа: Палми Ранчев ни разхожда заедно с героя си по софийските улици и квартали (най-честно нощни), като ни предлага с това възможността да си поприпомним едно десетилетие, което сме май нещо позабравили. А не трябваше! 

3. Главният герой е млад мъж, на двайсет и нещо, който в това сложно време – криминализирания Преход – се чувства напълно объркан в решенията и чувствата си, търси и все не намира посоката, в която да поеме. Нещо като „герой на нашето време“ по Лермонтов – и героят не е от този свят, и времето криво, пък и мястото кофти. Нашият герой – Боби се казва, може и да го познавате – е обобщителен образ на това загубено поколение (добре, де, на част от него) и проследяването на неговите психологически тройни аксели, изпълнявани върху тънкия лед на битово-уличното живеене, са интересни за размисъл. А и кой ли от нас не се е оказвал в подобни ситуации, както героя му, в това наситено с митологични демони първо десетилетие на Прехода?

4. Играта на джаги като метафора на чувствата и мислите на героя. И оставете героя – като метафора на времето. Също интересно решение, струва си да се проследи и премисли.

5. Увлекателно написан, четивен 476-страничен текст. (Ау!)

Корицата е на Иво Рафаилов, редактор – Митко Новков.

Снимка: Красимир Лозанов

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…