Известната чешка писателка Бианка Белова, чийто баща е българин, се завръща отново в България с литературни четения в Пловдив (3 май), София (4 май) и Скопие (6 май). Поводът за това е новият ѝ роман „Островът“, който се очаква да излезе дни преди литературните четения в изд. „Изида“ в превод на български език на Деница Проданова. Гостуването на писателката се осъществява с подкрепата на Чешкия литературен център към Моравската библиотека в Бърно.

Авторката ще има литературно четене в Пловдив в рамките на програмата на международния литературен фестивал „Пловдив чете“ на 3 май от 18 ч. в културен център „Тракарт“. Творчеството ѝ ще представи проф. Жоржета Чолакова, а събитието е в сътрудничество с катедрата по славистика на ПУ „Паисий Хилендарски“. 

На 4 май от 18 ч. Бианка Белова ще представи новия си роман „Островът“ в Литературния клуб на Столична библиотека. На събитието ще присъства именитият български писател Георги Господинов, който ще води литературен разговор с авторката. За романа „Островът“ ще говори бохемистката доц. Ани Бурова. 

Чешката писателка с български корени ще завърши литературното си турне на Балканите в столицата на Северна Македония – Скопие, където на 6 май ще вземе участие в международния литературен фестивал и панаир на книгата в Скопие „Саем на книга 2023“ (4 - 10. 5. 2023). Събитието е в сътрудничество с македонското изд. „TRI“, издало романа „Езеро“ през 2019 г. и изд. „Slavika Libris“, което отпечатва романа „Мона“. 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…